de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Daunele luminii albastre se extind odată cu înaintarea în vârstă
Cercetătorii de la Universitatea din Oregon, SUA, au realizat un studiu din care a reieșit faptul că efectele dăunătoare ale expunerii zilnice la lumina albastră a dispozitivelor electronice se agravează pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. Motivele care stau la baza constatării sunt perturbarea somnului și tulburările circadiene generate de acest tip de lumină artificială. „Există îngrijorări tot mai mari că expunerea prelungită la lumina LED îmbogățită cu albastru poate fi dăunătoare sănătății umane”, arată experții americani.
Optimismul prelungeşte viaţa cu patru ani
Un nou studiu realizat de experții de la Universitatea Harvard a pus în evidență faptul că există beneficii reale pentru sănătate ale optimismului. Acest mod de a privi viața poate prelungi durata acesteia cu patru ani, crescând semnificativ șansele unei persoane de a atinge vârsta de 90 de ani. Concret, specialiștii au descoperit că optimiștii trăiesc în medie cu 54% mai mult decât pesimiștii și au cu zece procente mai multe șanse de a ajunge nonagenari, întrucât există o legătură demonstrată între o gândire pozitivă și o viață mai sănătoasă.
Primul joc pe computer aprobat pentru tratarea ADHD la copii
EndeavorRx a devenit primul joc pe computer care a fost aprobat de Autoritatea pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru utilizare în tratamentul ADHD la copii. În prezent, disponibil numai pe bază de rețetă de la medicii din SUA, EndeavorRx a fost dezvoltat în colaborare cu neurologi și este conceput pentru a stimula și a îmbunătăți zonele creierului care joacă un rol-cheie în funcția de atenție. Practic, acest joc antrenează un copil cu ADHD să facă mai multe sarcini și să ignore distragerile, fiind prevăzut cu un algoritm care măsoară performanța micuțului în timp real.
Vizitele online la muzee scad riscul de accident vascular cerebral
Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au făcut echipă cu personalul Muzeului de Arte Frumoase pentru a ilustra efectele vizitelor online la instituția muzeală asupra sănătății psihice și fizice. Astfel, s-a demonstrat faptul că astfel de excursii virtuale reduc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, declin cognitiv și chiar deces prematur. Acest lucru se datorează faptului că vizitele îi fac pe vârstnici să se simtă mai puțin izolați, mai puțin fragili și să aibă o calitate mai bună a vieții.