Main menu

header

900 13 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Potrivit oamenilor de știință, apoplexiile apar frecvent la oamenii de peste 50 de ani, iar numărul bărbaților afectați este cu 50% mai mare decât al femeilor. Pe de altă parte, specialiștii spun că boala manifestă o tendință ereditară.

Cauzele apariției afecțiunii

Apoplexia care are drept rezultat pierderea bruscă a cunoștinței cu persistența circulației și respirației, din cauza încetării funcțiilor cerebrale. Boala poate apărea ca urmare a unei hemoragii cerebrale, embolie sau tromboza unei artere cerebrale. Acest lucru duce la un prejudiciu grav al creierului. Tot printre cauze se numără și hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia, concentrația ridicată de grăsime în sânge, obezitatea, fumatul, alcoolismul. Boala este caracterizată printr-o perturbare acută a circulației vasculare cerebrale. Asta înseamnă că pacientului i s-a spart o venă în cap, iar acest lucru duce la o hemoragie internă și întreruperea alimentării cu sânge a unei porțiuni din creier.

Nu culcați niciodată un bolnav!

Simptomele apoplexiei pot fi multiple, în funcție de gravitatea accidentului vascular produs. Printre acestea se numără leșinul sau intrarea în comă, în cazurile grave, dureri puternice de cap, paralizia totală sau parțială a anumitor membre, de exemplu mâna stângă și piciorul stâng sau mâna dreaptă și piciorul drept. Alte simptome includ schimonosirea feței și deseori dificultăți de vorbire. Când pacientul se confruntă cu așa ceva, trebuie să chemați de urgență ambulanța. Până ce medicii ajung, bolnavul trebuie să stea pe scaun sau pe pat în poziția șezut. Niciodată nu culcați un bolnav, pentru că îi va ajunge și mai mult sânge în cutia craniană și este sporită hemoragia. Puneți bolnavului comprese reci pe frunte, iar picioarele se introduc într-un lighean cu apă caldă. Acest lucru ajută la stimularea sângelui în partea inferioară a corpului și nu spre creier. Aveți grijă și nu îi dați bolnavului lichide. Nu faceți zgomot în preajma acestui. Pacientul are nevoie de liniște până la sosirea echipajului medical.

Optați pentru un regim sănătos de viață, fără sare și fără grăsimi

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și spun că accidentele vasculare se produc mai ales la persoanele în vârstă, cu hipertensiune arterială netratată, cu arterită și alte boli cardiovasculare. Aceste boli, lăsate netratate, duc deseori la spargerea unor vase de sânge în interiorul cutiei craniene și apare astfel apoplexia. Din nefericire, această afecțiune aduce cu sine urmări grave, bolnavul putând rămâne paralizat sau semiparalizat tot restul vieții. Sigur, există și cazuri mai fericite, în care acesta își poate recupera funcțiile pe care le-a avut înainte de accident, dar în timp. În acest caz, sunt extrem de utile exercițiile fizice de recuperare. Când un bolnav a făcut apoplexie, va trebui să urmeze un regim și un tratament toată viața. Acesta va mânca fără sare, fără grăsimi, va consuma multe lichide și va avea grijă de medicamentația specifică. Pe de altă parte, pacientul va renunța definitiv la consumul de alcool și tutun și își va verifica periodic tensiunea arterială. Nopțile nedormite vor deveni doar o simplă amintire și va exista un echilibru între perioadele de muncă și odihnă. Nu în ultimul rând, pacientul va face zilnic sport în aer liber.