Main menu

header

900 12 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Durerea de măsea în perioada sarcinii poate provoca atât disconfort, cât și teama apariției unor eventuale complicații sau nevoia unor tratamente ce ar putea afecta copilul. Sarcina este o perioadă specială în viața femeilor, iar atenția acordată sănătății în aceste luni trebuie să fie o prioritate pentru toate viitoarele mămici. Care sunt pașii de urmat pentru a evita durerea dentară în timpul sarcinii, dar și ce tratamente se pot realiza în această perioadă, aflați de la medicul stomatolog Andra Maria Călin (medalion), specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

„Colorațiile dinților pot indica formarea cariei”

- Ce fel de afecțiuni stomatologice pot apărea în timpul sarcinii?

- De-a lungul timpului, foarte multe femei s-au confruntat, în timpul sarcinii, cu o serie de afecțiuni stomatologice, care cauzează durere de măsea. De cele mai multe ori, acestea apar la nivelul gingiilor, fiind generate de modificările hormonale și caracterizate printr-o predispoziție crescută de sângerare și inflamare a gingiilor. Astfel, atunci când observăm că gingiile se modifică la culoare sau sângerează, trebuie să mergem la un control stomatologic.

- De ce apare durerea de măsea, mai ales în această perioadă importantă din viața femeii?

- Unul dintre motivele din cauza căruia poate apărea durerea de măsea în timpul sarcinii este pofta caracteristică perioadei, când femeile tind să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Combinată cu nerespectarea regulilor de igienă orală, aceasta nu va face decât să ducă la apariția cariilor. Astfel, atunci când observați anumite colorații ale dinților, este posibil ca acestea să indice formarea unei carii. În momentul în care caria ajunge la nerv, apare durerea de măsea. Alte probleme dentare cu care pacientele se pot confrunta în timpul sarcinii și alăptării sunt hiperestezia dentinară (durere ascuțită, de scurtă durată, care apare din cauza expunerii dentinei la stimuli termici, tactili, osmotici sau chimici) și granulomul de sarcină (formațiune tumorală benignă unică, ce este localizată adesea în zona maxilară frontală, la nivelul papilelor interdentare).

„Însoțită de infecție, gingivita de sarcină duce la mobilitatea dinților”

900 12 2- Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor dentare și gingivale în perioada sarcinii?

- Una dintre cele mai frecvente cauze este gingivita de sarcină, care poate avea o evoluție extrem de agresivă. În aceste cazuri, gingia își schimbă culoarea într-un roșu aprins și sângerează spontan, la cele mai mici atingeri. Dacă gingivita de sarcină este însoțită și de infecție, atunci cu siguranță apar durerea și mobilitatea dinților. În cazul pacientelor care se confruntă cu gingivita de sarcină, medicii stomatologi recomandă igiena orală riguroasă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare a danturii - de exemplu, dușul bucal, apa de gură și ața dentară. Pe fondul instalării unei gingivite de sarcină, femeile se pot confrunta cu granulomul de sarcină. Acesta ia forma unei umflături mici de culoare violet, care este localizată la nivelul papilelor interdentare. Pacientele însărcinate mai pot suferi și de durere de măsea la contactul dintelui cu lichide reci sau fierbinți. Problema poate trece de la sine, după naștere.

„Pacientele sunt sfătuite să înlocuiască plombele ori lucrările vechi”

- Ce tratamente sunt recomandate pentru durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării?

- Cel mai bun tratament este întotdeauna prevenția. În cazul în care vorbim despre o sarcină planificată, este deosebit de important ca viitoarea mămică să-și rezolve problemele dentare existente înainte să rămână însărcinată, deoarece afecțiunile tind să se agraveze în timpul sarcinii ori alăptării și, inevitabil, vor apărea durerile de dinți și complicațiile. Pacientele sunt sfătuite să înlocuiască plombele ori lucrările vechi și să elimine toți acei factori ce ar putea duce la declanșarea unei afecțiuni de natură stomatologică. Un control de rutină la medicul stomatolog poate scoate la iveală problemele asimptomatice, care, pe fondul modificărilor hormonale din sarcină și a unei igiene orale incorecte, se pot agrava și cauza durere. Tratamentele stomatologice sunt foarte restricționate în timpul sarcinii. Dacă viitoarea mamă are o carie mică, se poate curăța zona afectată și se poate pune o plombă. În cazul în care caria a ajuns la nerv, lucrurile se complică. Se va face tot posibilul pentru a temporiza tratamentul de canal sau scoaterea nervului. Numai în cazurile de urgență și doar în trimestrul al doilea putem soluționa problemele deosebit de grave, ce necesită anestezie.

„Antibioticele se vor lua numai cu acordul medicului ginecolog”

- Ce tratament este recomandat în gingivita de sarcină?

- Aceasta nu necesită tratament, întrucât trece de la sine când se naște copilul. În situațiile în care gingivita nu se vindecă după naștere, înseamnă că aceasta a debutat înainte de sarcină. Pacienta se va prezenta la control pentru a depista cauza și a primi tratament adecvat. Dacă viitoarea mămică s-a asigurat din timp că nu are probleme dentare și a reușit să-și trateze toate afecțiunile stomatologice înainte de sarcină, în timpul sarcinii, se recomandă păstrarea igienei orale adecvate, vizite periodice la dentist și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume. Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți care trebuie să vină mai des la medicul stomatolog.

- În cazul în care antibioticele sunt absolut necesare în tratarea unei anumite afecțiuni dentare, acestea pot fi recomandate de medic chiar și în cazul femeilor gravide?

- Dacă antibioticele sunt absolut necesare tratamentului afecțiunilor dentare, pentru prevenirea ori tratarea infecțiilor, acestea se vor administra doar cu acordul medicului ginecolog și cu prescripție din partea medicului dentist. Acest lucru se aplică și în perioada de alăptare, dar și în situațiile obișnuite, întrucât tratamentul cu antibiotice trebuie urmat numai la indicația medicului.

„În timpul sarcinii, comunicarea dintre medicul dentist și medicul ginecolog este esențială pentru un tratament adecvat și pentru controlul durerii de măsea“

„În primul trimestru, se vor evita radiografiile“

- Se pot efectua radiografii dentare la femeile gravide?

- Radiografiile dentare nu reprezintă nicio problemă în timpul sarcinii, deoarece cantitatea de radiații este nesemnificativă. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină, perioadă în care organele copilului sunt în proces de dezvoltare, se vor evita radiografiile, chiar dacă riscurile sunt minime (aproape inexistente), întrucât, așa cum am mai spus, cantitatea de radiații nu este suficient de mare încât să provoace efecte adverse. Femeile gravide vor purta o protecție ce acoperă abdomenul și tiroida. Însă, dacă radiografia dentară nu este absolut necesară, se recomandă amânarea acesteia până după momentul nașterii.

- În cazul femeii însărcinate, în ce condiții se pot realiza tratamente de canal?

- Se pot face tratamente pentru scoaterea nervului în timpul sarcinii, mai ales când vorbim despre o urgență. Tratamentul de canal trebuie realizat doar în trimestrul al doilea, deoarece în primul trimestru are loc formarea organelor fătului, iar în trimestrul al treilea, orice stres provocat mamei poate duce la o naștere prematură. În plus, atunci când se tratează un dinte pe canal, este obligatorie și anestezia dentară. La fel ca tratamentele de canal, extracțiile dentare se pot realiza cu ușurință în perioada sarcinii, dar tot în trimestrul al doilea.