de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Mastectomia profilactică reprezintă îndepărtarea sânului în totalitate, dacă există motive întemeiate din punct de vedere medical, cum ar fi cancerul mamar. Există o categorie de tumori mamare care au determinism genetic cert, confirmat, generat de existența unor mutații genetice, ce pot favoriza apariția cancerelor de sân sau din sfera genitală. Paul Ionescu (foto), medic rezident chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, ne-a vorbit despre mastectomia profilactică, ce implică și când este indicată.
„Este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează glanda”
- Ce este mastectomia profilactică?
- Mastectomia profilactică, denumită și mastectomie de reducere a riscului, este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează glanda mamară în absența unui diagnostic de cancer de sân, cu scopul de a diminua riscul de apariție a bolii. Orice femeie are un risc de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieții de aproximativ 12%. Acesta crește până la 80% în cazul femeilor purtătoare de mutații ale genelor BRCA 1 sau BRCA 2. De asemenea, cele care au fost diagnosticate deja cu un cancer de sân au un risc de peste 30% de a dezvolta un altul. Pentru aceste categorii, se pune în discuție oportunitatea realizării mastectomiei profilactice.
- Cine ar trebui să fie testat pentru mutațiile genetice BRCA 1 sau BRCA 2?
- Unul dintre scorurile de care aminteam anterior se numește scorul Manchester. Acesta ia în calcul istoricul familial și personal de cancer. În general, femeile care au în familie rude de gradul 1 sau 2 cu această boală apărută înaine de 40 de ani sau au dezvoltat ele un cancer de sân sau de ovar înainte de vârsta menționată, sau mai multe cancere de-a lungul vieții, sunt candidate ideale pentru a fi testate pentru mutațiile genetice BRCA 1 și BRCA 2.
„Unor paciente li se recomandă și extirparea ovarelor”
- Aceste mutații genetice predispun și la apariția altor afecțiuni în afara cancerului de sân?
- Din păcate, femeile purtătoare ale mutațiilor genelor BRCA 1 sau BRCA 2 au și un risc crescut de dezvoltare a cancerului de ovar, pe lângă cel de sân. Astfel, acestor paciente li se recomandă și extirparea ovarelor.
- Mastectomia profilactică garantează că femeia în cauză nu va dezvolta niciodată cancer?
- Niciun chirurg de pe această lume nu poate spune că a extirpat toate celule din care s-ar putea dezvolta cancerul de sân. Sigur, la un nivel macroscopic, se îndepărtează întregul țesut, dar la nivel microscopic, microcelular, acest lucru este imposibil. De aceea, denumirea corectă a acestei intervenții este mastectomie de reducere a riscului, acesta fiind diminuat cu peste 90%.
„Se poate face reconstrucție cu proteze de silicon sau cu țesut propriu”
- De câte feluri este mastecomia profilactică?
- Putem vorbi despre mastectomie profilactică bilaterală și mastectomie profilactică a sânului contralateral. Prima este indicată femeilor la care a fost descoperită mutația genei BRCA 1 sau BRCA 2 în absența unui diagnostic de cancer de sân. A doua variantă este recomandată pacientelor care au trecut deja printr-o operație de mastectomie pentru înlăturarea unui cancer de sân, ulterior descoperindu-se și o mutație a genei BRCA 1 sau BRCA 2, astfel existând indicație și pentru îndepărtarea celuilalt sân. În al doilea rând, extirparea glandei mamare poate fi cu sau fără păstrarea complexului areolo-mamelonar. Păstrarea acestuia prezintă dezavantajul că o mică parte din țesutul glandular rămâne pe loc, păstrându-se, astfel, un mic risc de apariție al cancerului de sân exact în acest țesut restant. Avantajul este unul evident din punct de vedere estetic, mai ales în cazul asocierii mastectomiei profilactice cu reconstrucția mamară imediată, aspectul final fiind similar cu cel inițial.
- Spuneți-ne câteva cuvinte despre această reconstrucție…
- Reconstrucția sânului amputat, în cazul pacientelor care recurg la mastectomia de reducere a riscului, se realizează în același timp operator cu aceasta. Se poate apela la reconstrucție cu proteze de silicon sau folosind țesutul propriu al pacientei, transferat fie din zona spatelui, fie din cea a abdomenului. Fiecare dintre cele două variante prezintă avantaje și dezavantaje specifice, iar acestea trebuie discutate împreună cu chirurgul plastician înainte de intervenție.
„Poate apărea, pe termen lung, contractura de capsulă”
- Care sunt avantajele și dezavantajele acestei proceduri?
- Avantajul major al acestei intervenții este scăderea dramatică a riscului de apariție al cancerului de sân pentru femeile la care acesta este mult mai mare decât al celor din populația generală. Ca dezavantaje, putem menționa faptul că pacienta nu va mai putea alăpta după o astfel de intervenție. Despre un dezavantaj mai mare putem vorbi în cazul pacientelor la care sunt extirpate ovarele, acestea fiind în imposibilitatea de a mai putea avea copii după această intervenție. Astfel, intervenția de extirpare a ovarelor este indicată după ce respectiva pacientă și-a îndeplinit planul familial.
- Pot apărea și complicații după mastectomia profilactică?
- Mastectomia în sine comportă doar câteva posibile complicații cum ar fi apariția unor acumulări de lichide (limfă, sânge) la locul operației, infecția plăgii și vindecarea ei printr-o cicatrice hipertrofică sau cheloidă. Toate aceste complicații sunt relativ ușor de rezolvat. În cazul alegerii ca metodă reconstructivă protezele mamare de silicon, poate apărea, pe termen lung, contractura de capsulă. Aceasta apare în 3%-5% din cazuri și reprezintă o reacție mai puternică a organismului la introducerea unui corp străin. O altă complicație este apariția unui tip extrem de rar de limfom, asociat implanturilor mamare. Au fost raportate doar câteva sute de cazuri în întreaga istorie, dar este o situație de care pacienta trebuie să fie informată.
„Obligatoriu, se vor face controale regulate la 14 zile, o lună, trei şi şase luni“
- Ce ne puteți spune despre recuperarea după o astfel de intervenție?
- După intervenție, pacienta va rămâne în spital, de regulă, una-două nopți, timp în care primește tratament antialgic, antiinflamator, antibiotic intravenos. De asemenea, ea va avea la locul intervenției un tub de dren care va fi îndepărtat în momentul în care drenează mai puțin de 30 ml/24 de ore. Pacienta poate face duș după 48 de ore de la intervenție. În cazul în care s-a realizat reconstrucția sânului cu proteze de silicon, aceasta va dormi pe spate timp de o lună, va purta o bustieră elastică aproximativ două luni și va evita eforturile fizice intense timp de trei luni. Materialul de sutură este îndepărtat la 14 zile. Mai trebuie precizat faptul că fiecare pacientă are obligația de a se prezenta la controale regulate la 14 zile, o lună, trei și șase luni. Apoi, anual va efectua ecografie mamară de control.