Main menu

header

901 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

După ce ani la rând specialiștii au atras atenția asupra pericolului pentru greutate și metabolism pe care îl reprezintă alimentația nesănătoasă, o cercetare de dată recentă leagă junk-food de durere.

Crește inflamația și excitabilitatea nervilor

Alimentația bogată în zahăr și în grăsimi saturate este considerată factorul principal al epidemiei de obezitate care s-a întins cu repeziciune în multe părți ale lumii și care antrenează o serie de afecțiuni metabolice cu costuri economice și sociale uriașe. Recent, experții de la Universitatea Rovira i Virgili, din Tarragona, Spania, au pus în evidență faptul că, prin creșterea markerilor inflamației din organism, junk-food este responsabilă pentru apariția durerilor musculare. Mai precis, zahărul și grăsimile cresc excitabilitatea nervilor mușchilor. Testele efectuate pe animale de laborator au evidențiat că alimentația hipercalorică duce la acumularea de grăsime în mușchi, favorizând astfel procesul care declanșează durerea la acest nivel. De asemenea, s-a constatat că durerile musculare persistă timp îndelungat după renunțarea la acest tip de hrană.

Nu este cauzată de acumularea de grăsime

Datele oficiale internaționale atestă faptul că rata obezității s-a triplat între anii 1975 şi 2016. Estimările arată că în orizontul anului 2030, 40% din populația lumii va fi supraponderală și 20 de procente va fi alcătuită din obezi. Până acum, această situație a generat afecțiuni grave, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic, cu un alai de neplăceri de ordin fizic care scad calitatea vieții acestor pacienți. La acestea s-a adăugat și durerea musculară, care, după cum au demonstrat experții spanioli, nu este cauzată de acumularea de grăsime în mușchi și doar parțial de presiunea pe care greutatea o pune pe articulații. „Rezultatele noastre confirmă ipoteza că cea mai mare parte din durerea musculară pe care o resimt persoanele supraponderale intervine independent de încărcătura mecanică și implică, cel mai probabil, fenomenele sistemice care au loc la nivelul organismului atunci când o persoană suferă de obezitate”, punctează specialistul Manel Santafe.

Chiar dacă alimentarea nesănătoasă durează doar șase săptămâni și individul revine la greutatea inițială, durerea musculară apare și se menține mult timp (studiu al Universității Rovira i Virgili, Spania)