de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Mai multă energie peste zi, mai puține calorii consumate, funcționarea corectă a organismului, o piele frumoasă, toate acestea și multe alte beneficii țin de un consum optim de apă. Organismul dă semnale atunci când este deshidratat, iar efectele sunt dintre cele mai neplăcute.
Dureri de cap recurente
Dacă nu beți suficientă apă pe parcursul zilei, celulele nu își pot face treaba așa cum ar trebui. Acesta este motivul pentru care oamenii pot supraviețui doar câteva zile fără „lichidul vieții”. Deși toate neajunsurile lipsei apei din organism sunt binecunoscute, mulți adulți și copii nu consumă câtă apă au nevoie, unii suferind chiar de ceea ce în lumea medicală este cunoscut ca deshidratare cronică. Potrivit oamenilor de știință, deshidratarea pe termen lung poate duce la mai multe probleme de sănătate și chiar poate pune viața în pericol în unele cazuri. Pentru a nu se ajunge în acest punct, este necesar să fie ascultate semnalele de alarmă ale organismului care cere apă. De pildă, durerile de cap recurente au fost legate pe parcursul mai multor studii de epuizarea lichidelor din organism, care poate crește riscul de perturbare a circulației sangvine la nivelul creierului. Pe de altă parte, cercetările au pus în evidență faptul că un consum de apă corect diminuează frecvența și intensitatea migrenelor, unii voluntari scăpând definitiv de această suferință invalidantă, prin acest mijloc natural care implică un gest atât de simplu.
Amețeli și tensiune arterială scăzută
Lipsa apei în organism se traduce printr-un volum scăzut de sânge, ceea ce înseamnă o diminuare a cantității de lichid care circulă prin artere, vene, capilare, camerele inimii. Efectul este scăderea tensiunii arteriale, întrucât organismul încearcă să compenseze prin acest mecanism lipsa apei. Potrivit oamenilor de știință, tensiunea arterială scăzută poate duce la șoc și chiar la deces. Odată cu semnele hipotensiunii este indicat să verificați înainte de orice cantitatea de apă pe care o consumați zilnic. De asemenea, dacă organismul este deshidratat puteți fi expuși amețelilor, mai ales atunci când vă ridicați. Este ceea ce medicii numesc hipotensiune ortostatică, foarte răspândită în rândul vârstnicilor. În unele cazuri, hipotensiunea și amețelile pot duce chiar la leșin. În același timp, experții au pus în lumină faptul că deshidratarea poate genera palpitații cardiace și alte manifestări ale inimii care nu primește suficientă apă.
Probleme de memorie și concentrare
O serie de cercetări au evidențiat faptul că lipsa apei în organism poate afecta starea de spirit, capacitatea de concentrare asupra sarcinilor și memoria pe termen scurt. Studiile clinice au arătat că o deshidratare de 36 de ore a generat o creștere semnificativă a ratei de eșec la voluntarii care au participat la teste. În plus, au fost afectate energia, multitaskingul și capacitatea de atenție a participanților. Potrivit oamenilor de știință, lipsa apei din organism poate genera și o stare permanentă de iritare. Din fericire, aceleași studii au evidențiat faptul că simpla hidratare corectă elimină toate aceste efecte negative. Totodată, lipsa apei din organism generează închiderea la culoare a urinei, semn că rinichii încearcă să conserve puținul lichid pe care îl consumați și nu mai elimină produsele reziduale ale metabolismului. În esență, consumul optim de apă se traduce prin detoxificare.
Somn dezordonat, oboseală constantă
În lipsa unei cantități suficiente de apă, ciclurile somn-veghe pot fi afectate semnificativ, generând reacții în lanț care se pot dovedi foarte neplăcute. Potrivit unui studiu extins, voluntarii care nu au dormit între șase și opt ore pe noapte au înregistrat un anumit grad de deshidratare. După cum este binecunoscut și confirmat de cercetători, perturbarea ritmului circadian expune la boli, la stres și la creștere în greutate. De asemenea, dacă vă treziți în toiul nopții și întindeți mâna spre paharul cu apă, organismul dă un alt semnal că este deshidratat. Chiar și în stare incipientă, acest fenomen poate usca gura și căile nazale, arată Fundația Națională pentru Somn din SUA. Un alt avertisment că nu aveți suficientă apă în organism este mișcarea intestinală neregulată. Oamenii de știință atrag atenția că, înaintea oricăror medicamente împotriva constipației, aportul corect de apă este cea mai bună metodă de a scăpa natural, fără efecte secundare, de blocajele la acest nivel.
Piele uscată, ochi înfundaţi
Dacă nu beți suficientă apă, se va vedea imediat pe chip, care va părea obosit, cu ochii înfundați, lipsit de strălucirea sănătoasă pe care o asigură hidratarea corectă. De asemenea, pielea este uscată și buzele au tendința de a crăpa. În plus, lipsa apei poate cauza și dureri musculare, întrucât „lichidul vieții” susține inclusiv contractarea și destinderea mușchilor.