Main menu

header

906 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un studiu recent, realizat în cadrul Universității din Helsinki, a evaluat progresele în dezvoltarea microacelor pentru imunoterapie și s-a ajuns la stadiul discuțiilor cu privire la producția acestora.

Eficiență maximă cu efecte secundare minime

Cercetătorii finlandezi propun utilizarea microacelor pentru imunoterapie datorită abundenței de celule imune care se află sub piele. Scopul este de a vaccina sau de a trata diferite boli, cum ar fi cancerul și tulburările autoimune. „Studiul nostru abordează realizările recente în dezvoltarea microacelor pentru imunoterapia bolilor cronice greu de tratat și pentru a obține cea mai mare eficiență cu efecte secundare minime”, spune profesorul Hélder A. Santos. Ca urmare a naturii dinamice a sistemului imunitar uman, dezvoltarea microacelor a dus la îmbunătățirea și extinderea strategiilor de imuno-reprogramare, întrucât stratul superior al pielii adăpostește o acumulare mare de celule dendritice, macrofage, limfocite și mastocite. Acestea pot transfera semnale imunoterapeutice generate către organele deteriorate. Potrivit experților finlandezi, microacele păstrează multe proprietăți remarcabile, cum ar fi livrarea directă de anticorpi, alergeni și antigeni terapeutici în piele, fabricare ușoară, biocompatibilitate excelentă, administrare convenabilă și ocolirea metabolismului de primă trecere, care permite translocarea directă a terapiei în circulația sangvină.

Val de celule T pentru distrugerea tumorilor

Unul dintre obiectivele principale ale imunoterapiei împotriva cancerului, de pildă, este stabilirea unui repertoriu larg de celule T orientate spre tumori, capabil să recunoască și să distrugă populațiile de celule tumorale. Rezultatele cercetării indică adecvarea microacelor în acest scop și utilizarea lor clinică viitoare, datorită timpului scurt de tratament cu îmbunătățirea confortului pacientului și prelungirea supraviețuirii, în comparație cu alte metode tradiționale. În cazul vaccinării intramusculare sau subcutanate, pacienții pot prezenta stres, frică, durere sau răspunsuri imune specifice nedorite. În acest sens, utilizarea microacelor ar putea fi o alegere bună pentru a obține o livrare maximă. În concluzie, plasturii cu acest sistem pot reprezenta o alternativă excelentă la proiectele convenționale de vaccinuri împotriva cancerului, permițând o administrare nedureroasă în zona pielii. De asemenea, microacele pot juca un rol în îmbunătățirea eficacității inhibitorilor punctului de control imun, permițând livrarea locală în zona tumorii, cu o scădere a efectului secundar imun asociat cu livrarea sistemică.

Sistemul de microace poate îmbunătăți efectul biologic al medicamentelor, prin eliberarea reglabilă a tratamentului

Formule dizolvabile şi biocompatibile

Pe direcția accelerării intrării în producție a sistemului de microace destinat imunoterapiei, experții finlandezi iau în considerare îmbunătățirea proprietăților mecanice ale microacelor, factor decisiv pentru succe- sul acestui nou tip de tratament și pentru comercializarea viitoare. Cercetătorii s-au concentrat recent pe știința polimerilor, pentru a fabrica microacele polimerice eficiente. „Estimăm că, în viitorul apropiat, vom observa un interes ridicat în proiectarea și fabricarea de sisteme de microace biocompatibile și dizolvabile pentru aplicații imunoterapeutice, printre altele”, conchide Santos.