Main menu

header

906 14 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

La menopauză, pierderea apetitului sexual poate avea un impact devastator asupra încrederii în sine a femeilor. Cum alimentația influențează neurotransmițătorii care reglează plăcerea, Jackie Lynch, nutriționist britanic, fondator al celebrei clinici WellWellWell Nutrition, dezvăluie ingredientele dietei care menține libidoul la vârsta mijlocie.

Soia, leguminoasele și feniculul imită acțiunea estrogenului

A mânca din plăcere poate însemna mult mai mult decât bucuria meniului - alimentele au un impact direct asupra libidoului. Acest lucru se datorează parțial faptului că afectează greutatea și, prin extensie, percepția despre propriul corp. Menținerea sănătății în timpul menopauzei înseamnă aportul de alimente de care este nevoie pentru a se produce hormonii sexuali. „Pentru aceasta, recomand fitoestrogenii, care imită acțiunea estrogenului în organism, cum ar fi produsele din soia, semințele de in, leguminoasele și feniculul”, punctează Lynch. De asemenea, consumul de alimente prebiotice, precum ceapa, prazul, cicoarea, anghinarea, sparanghelul sau ovăzul ajută la stimularea acțiunii bacteriilor benefice din intestin.

Frunze verzi, semințe și nuci, pentru magneziu relaxant

Stresul poate fi un dușman redutabil al femeii aflate la menopauză, deoarece face ca organismul să se concentreze pe producerea hormonilor specifici, punând în plan secund producția de estrogen. „De aceea, magneziul ar trebui să fie cel mai bun prieten la această vârstă. Mineralul are proprietăți calmante, sporește serotonina din creier, promovând un sentiment general de bine, care poate crește un libido scăzut. De asemenea, poate juca un rol în reducerea durerilor de cap și a migrenelor, relaxând vasele de sânge și mușchii. Sursele bune de magneziu includ orezul brun și pâinea integrală și legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, varza kale, broccoli, semințele de dovleac, floarea-soarelui și susan, alături de migdale și caju”, explică Lynch. De asemenea, o modalitate rapidă și ușoară de a obține o „explozie” de magneziu este o baie de 20 de minute cu săruri Epsom. 

Peștele și gălbenușurile produc energie

Atunci când o femeie este foarte obosită după o zi lungă la serviciu, dar nu dorește ca lipsa de apetit sexual să ajungă să-i afecteze relația de cuplu sau să-i scadă încrederea în sine, poate recurge la vitamine. Fierul și vitamina B12 sunt esențiale pentru producerea de energie în fiecare celulă a corpului. Surse bune de a obține acești nutrienți sunt carnea, peștele și gălbenușurile. Proteinele pot fi însoțite de spanac și semințe de dovleac. În același timp, „un pătrat sau două de ciocolată neagră poate crește nivelul de serotonină din creier, promovând o stare generală de bine, favorabilă libidoului”, detaliază Lynch.

Lipsa hidratării și a grăsimilor sănătoase, precum și consumul de alcool scad libidoul femeilor la menopauză

Reţete potrivite

Jackie Lynch propune două variante de meniu pentru un aport de substanțe care să mențină libidoul femeilor aflate la menopauză: „Potriviți acizii grași esențiali prin amestecarea a cinci felii de somon afumat într-un blender cu o bucățică mică de brânză moale, o lingură cu smântână și sucul de la o jumătate de lămâie. Adăugați mărar tocat și condimente, pentru un pateu gustos. Sau pregătiți un fel delicios, cu mult magneziu: pasați un avocado, adăugați un strop de lămâie și un praf de boia și întindeți-l pe o felie de pâine prăjită de secară”.