Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Inteligenţa artificială, ajutor împotriva crizelor epileptice

Cercetătorii de la University College London au dezvoltat un algoritm de inteligență artificială care poate să detecteze anomaliile subtile ale creierului, ce duc la producerea crizelor epileptice. În cadrul proiectului MELD (Multicentre Epilepsy Lesion Detection) au fost folosite peste 1.000 de scanări RMN ale pacienților din 22 de centre globale de epilepsie, care au pus la dispoziția specialiștilor rapoarte referitoare la localizarea anomaliilor în cazurile de displazie corticală focală rezistentă la medicamente, o cauză principală a epilepsiei.

Vârstele extreme ale părinţilor, asociate cu tulburarea bipolară a copiilor

Oamenii de știință de la Colegiul European de Neuropsihofarmacologie afirmă că dacă părinții sunt deosebit de înaintați în vârstă sau dimpotrivă, prea tineri, crește riscul copiilor lor de a suferi de tulburare bipolară. După ce s-au analizat datele a 13 milioane de persoane, s-a constatat că mamele peste 35 de ani sau tații peste 45 de ani, precum și nașterea înainte de 20 de ani crește riscul ca micuțul să dezvolte această afecțiune mintală. Cercetătorii au pus acest efect pe seama factorilor genetici în primul caz, respectiv stresului în cel de-al doilea.

Retina „trădează“ riscul de Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea Complutense, din Madrid, au descoperit că îngroșarea, subțierea sau inflamarea straturilor retinei pot indica modificările apărute la nivelul structurilor creierului asociate cu boala Alzheimer la persoanele cu factori de risc genetic. La participanții la teste cognitiv sănătoși, dar cu risc genetic ridicat de a dezvolta forme ale bolii s-au evidențiat corelații semnificative între modificările retiniene și zonele creierului strâns legate de Alzheimer, cum ar fi cortexul entorinal, girusul lingual și hipocampul.

Zâmbetul îmbunătăţeşte imediat starea de spirit

Un zâmbet este la fel de contagios ca râsul și se transmite la trei persoane, a arătat un sondaj realizat de OnePoll în rândul a 2.000 de adulți britanici. Șase din zece respondenți mărturisesc că a zâmbi îi face să se simtă mai încrezători și le îmbunățește rapid starea de spirit, iar 52% afirmă că îi face mai fericiți. De asemenea, aproape două treimi dintre cei chestionați susțin că a primi un zâmbet de la un străin echivalează cu trei complimente sau cu o apreciere din partea superiorului ierarhic.