Main menu

header

907 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Animalele de companie, atât de iubite, trăiesc cu zecile de milioane în cămine în care sunt tratate ca membri ai familiei, dar pot transmite infecții și chiar boli grave. Din fericire, metodele de prevenție sunt relativ simple și țin în principal de igiena necuvântătoarelor.

Ciuma pneumotică, infecție de la purici

Una dintre cele mai grave boli, care poate fi transmisă atunci când animalul de companie strănută, este ciuma pneumotică. Alături de ciuma bubonică și cea septicemică, toate cu potențial fatal, această afecțiune este generată de puricii infectați cu acești germeni și care ajung să muște animalul de companie. Netratată, ciuma pneumotică provoacă la oameni febră, frisoane și dureri crâncene de cap, împreună cu multe alte simptome. Simpla ținere la distanță a animalului de companie de rozătoare și de purici, prin mijloacele standard de deparazitare, este suficientă pentru prevenție, arată experții.  

Anchilostoma, o chestiune de… curățare a litierei!

Fecalele unui animal de companie infectat cu larve, manevrate necorespunzător, pot genera infecție cu anchilostoma. Ouăle pot intra în corpul uman prin piele și provoacă mâncărimi și erupții ale pielii, care pot dura și mai multe săptămâni. Însoțită de dureri acute de stomac, această infecție are nevoie de un diagnostic și de un tratament specializat. Prin curățarea eficientă a litierei pisicuței vă puteți ține la adăpost de acest agresor microscopic.

Rabia, urgență medicală extremă!

Animalele infectate cu rabie transmit acest virus prin mușcătură. Foarte gravă, binecunoscută pentru consecințele letale care au ucis atâția oameni până la descoperirea vaccinului antirabic, această infecție debutează cu febră mare, urmată de agresivitate, confuzie, insomnie. Dacă un proprietar de animal de companie - sau un amator de drumeție mușcat de o sălbăticiune - suspectează o infectare cu virusul rabiei, trebuie să spele bine rana cu apă și săpun și foarte urgent să se prezinte la un cabinet medical sau la un spital. În lipsa tratamentului adecvat, rabia ucide în câteva zile.

Toxoplasmoza atacă în caz de imunitate scăzută

907 10 2Pisicile care au parazitul ce provoacă toxoplasmoză răspândesc infecția prin intermediul fecalelor care stau prea mult timp în litieră. O persoană care manevrează greșit aceste dejecții sau nu se spală bine pe mâini după curățarea așternutului felinei se pot infecta, dar nu se îmbolnăvesc neapărat, întrucât virusul generează probleme în caz de sistem imunitar foarte slăbit. Simptomele includ dureri musculare, febră și ochi roșii. Majoritatea oamenilor care se infectează se refac fără tratament, dar în cazuri grave medicul prescrie medicamente dedicate.

Zgârieturile care necesită antibiotice

Pisicuțele pot transmite o infecție bacteriană care se manifestă prin răni purulente atunci când zgârie mai serios proprietarul. Așa-numita boală a zgârieturii pisicii dispare de la sine în foarte multe cazuri, dar nu este exclus să fie nevoie de un tratament cu antibiotice. Se recomandă tăierea unghiilor animalului, spălarea riguroasă cu apă și săpun a locului zgârieturii și în general evitarea unor episoade care să genereze în felină tendința de a-și înfige ghearele în proprietar.

Tenia rămâne la distanță cu deparazitare completă

Deși este o infecție mai rară, tenia poate fi transmisă de animalul de companie. În mod obișnuit, puricii care mușcă necuvântătoarele sunt responsabili pentru acest tip de infecție, copiii fiind cei mai expuși. Tenia este ușor de observat în excrementele animalului de companie. Prevenția constă în deparazitarea necuvântătorului - externă, pentru a se evita contactul cu insectele care poartă dăunătorul, și internă, pentru a se ucide și a elimina ouăle și larvele de tenie. 

Pecinginea, o ciupercă supărătoare și recurentă

Câinii, pisicile, porcii, caii și alte animale de pe lângă casa omului transmit sporii unor ciuperci care provoacă o pecingine supărătoare și recurentă - chiar dacă este ușor de tratat cu creme, spray-uri și pastile antifungice, simptomele pot reveni periodic. Observabilă pe porțiunile fără blană ale animalelor infectate, ciuperca generează erupții cutanate și mâncărime. Și această infecție poate fi evitată ușor, prin păstrarea unor reguli de igienă normale, personale și ale casei, precum și pentru necuvântătoarele care o pot transmite.

Salmonella dispare cu apă și săpun

907 10 3Animalele care poartă bacteria care provoacă infecția cu salmonella (șopârle, șerpi, păsări, hamsteri, capre, câini și pisici) pot arăta sănătoase, dar interacțiunea apropiată cu acestea în condițiile nerespectării normelor de igienă poate fi periculoasă pentru oameni. Ca urmare, după manipularea necuvântătoarelor sau a obiectelor care le aparțin, de la litiere la așternuturi, recipiente cu apă, perne speciale și jucării, este recomandat ca mâinile să fie foarte bine spălate cu apă și săpun. În caz de infectare, salmonella provoacă febră, greață, vărsături și dureri de stomac. Chiar dacă de obicei infecția dispare de la sine în câteva zile, este posibil și să se agraveze până când este nevoie de spitalizare.

Psitacoza, transmisă de papagali și curcani

Păsările de companie infectate, cum ar fi calopsitele și papagalii, sau păsările de fermă, precum puii și curcanii, pot avea bacteria care provoacă psitacoză. Aceasta se usucă în atmosferă în momentul în care animalul strănută și este inspirată de oameni sau se poate transmite prin ciupitura păsării. Infecția se manifestă la oameni prin febră, frisoane, dureri de cap și o tuse uscată, care uneori duce la afectarea gravă a plămânilor. Medicul administrează de regulă un tratament cu antibiotice, pentru a ucide bacteriile.

Cele mai grave infecții ale animalelor de companie nu se transmit la oameni

Vaccinarea şi deparazitarea periodice asigură nu numai sănătatea prietenilor necuvântători, dar şi a întregii familii... umane!

Recuperare la distanţă

Potrivit specialiștilor, cel mai bun mod de a preveni infecția cu giardia, parazit prezent în excrementele animalului de companie, este amintita spălare cu apă și săpun a mâinilor și înlăturarea rapidă a fecalelor animalului. De asemenea, necuvântătoarele care aduc atâta bucurie în viețile oamenilor le pot transmite și o bacterie rezistentă la antibiotice, dar și în acest caz se poate preveni infectarea prin câteva reguli simple. Dat fiind faptul că Staphylococcus aureus rezistent la meticilină poate intra în organism prin răni sau infecții ale pielii, este necesară menținerea curățeniei lucrurilor legate de animal și ținerea acestuia la distanță de orice pacient cu intervenție chirurgicală ori cu sistem imunitar slăbit, care se recuperează acasă. Primele semne ale infectării cu acest agent patogen sunt infecții ale pielii, coșuri sau furuncule dureroase, iar în cazurile grave se poate ajunge la pneumonie și la probleme de sânge ori de articulații. Tratamentele includ drenarea rănilor și antibiotice. De asemenea, pisicile și câinii pot transmite boala Lyme, în momentul în care proprietarii încearcă să le scape de căpușe.