Main menu

header

908 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Majoritatea erupțiilor cutanate sunt inofensive și pot să nu indice nimic grav. Dar există anumite manifestări ale acestei neplăceri care trag semnale de alarmă vizavi de prezența unor boli.

De la reacții alergice la inflamarea vaselor de sânge

Există mai multe semne de avertizare pe care pielea le dă atunci când o erupție anunță o boală. Dacă iritația este larg răspândită pe corp, indică o infecție sau o reacție alergică, erupțiile dureroase cu febră pot fi un semn al rujeolei, mononucleozei ori scarlatinei. De asemenea, debutul brusc și răspândirea rapidă pot indica anafilaxie, reacție alergică severă, care poate fi fatală dacă nu este tratată. Totodată, o erupție cutanată cu vezicule poate fi un semn de pemfigus vulgar, afecțiune autoimună, sau o reacție severă la medicamente. În ambele cazuri, evaluarea de către un medic este obligatorie. Potrivit specialiștilor, o răspândire bruscă a erupției purpurii pe corp poate fi un semn de inflamare a vaselor de sânge (vasculită), iar petele mari, roșii sau violete sub piele pot apărea din cauza deficiențelor mecanismului de coagulare a sângelui.

Afecțiuni cu potențial fatal

908 14 2Literatura de specialitate menționează faptul că dacă intervine o decolorare a pielii sau modificări cum ar fi întunecarea împreună cu erupțiile cutanate, aceste aspecte pot indica afecțiuni grave interne: o boală hepatică sau diabet. În același timp, vânătăile sau umflarea în jurul erupției cutanate necesită îngrijiri medicale, întrucât pot fi efecte ale mușcăturii insectelor și pot întrerupe fluxul sangvin al zonei afectate. Pe de altă parte, erupțiile cutanate pot fi semnul major al unor boli care pun viața în pericol. Meningococemia, de pildă, este o boală infecțioasă, iar erupția este precedată de dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și dureri articulare. La rândul său, fasciita necrozantă este o infecție bacteriană care afectează în principal picioarele și pătrunde în țesuturile mai profunde, febra și frisoanele precedând erupțiile cutanate.

Şoc la medicamente

Pemfigusul vulgar este o tulburare autoimună în care sistemul natural al corpului atacă organismul și are semne clare la nivelul pielii, iar necroliza epidermică toxică este forma severă a unei reacții alergice la antibiotice, medicamente anti-HIV. De asemenea, sindromul erupției cutanate cu simptome sistemice este generat de anumite medicamente pentru tratarea convulsiilor și pot să provoace cea mai severă formă de erupție cutanată, cu debut la două până la șase săptămâni după administrare. Și sindromul de șoc toxic are alarmă la nivelul pielii, boala fiind provocată de bacterii Staphylococcus, care eliberează toxine în sânge, culminând cu afectarea organelor.

Infecții tratate cu antivirale

Zona Zoster este o boală a pielii cauzată de revenirea unei infecții cu varicelă de la celulele nervoase infectate latent din măduva spinării sau la creier. Se observă de obicei la pacienții cu un sistem imunitar compromis, iar simptomele sunt înroșirea anormală a pielii (care arată ca o arsură solară), prezența veziculelor umplute cu lichid și mărirea ganglionilor limfatici. Opțiunile de tratament includ vaccinarea și agenții antivirali. Pe de altă parte, o infecție pentru care nu există un tratament este cea cu herpes simplex, boală cu transmitere sexuală care implică înroșirea anormală a pielii și care, din fericire, de regulă trece de la sine, medicamentele antivirale recomandate de medici scurtându-i cursul.

Pecinginea, o neplăcere pe termen lung

Tinea corporis, cunoscută sub numele de pecingine, este o infecție fungică a pielii, care poate afecta picioarele, corpul sau scalpul. Simptomele includ pete circulare, roșii, solzoase sau senzație de arsură și ale cărei manifestări se pot prelungi în timp. Tratamentul include medicamente antifungice. O altă infecție foarte contagioasă care are semne clare la nivelul pielii este varicela. Simptomele includ erupții cutanate cu vezicule pe corp. Această infecție se rezolvă de obicei în cinci până la zece zile, iar opțiunile de tratament includ terapie de susținere. Dacă varicela afectează persoane cu un sistem imunitar compromis, medicii prescriu de obicei medicamente antivirale.

O zonă mare, solzoasă a pielii este manifestare a pitiriazisului

Schimbarea culorii pielii, apariţia unor pete întunecate sau decolorate pot indica grave afecţiuni interne, ca hepatita sau diabetul

Alarmele de pe corpul copiilor

Boala mâinii, piciorului și gurii (HFMD) este cauzată de un virus foarte contagios, numit coxsackievirus A16, care de obicei afectează sugarii și copiii mici. Simptomele includ înroșirea anormală a pielii (care arată ca arsă de soare), cu saci multipli de lichid pe picioare și palme. Tratamentul include îngrijiri de susținere cu medicamente care scad febra și uneori anestezie, pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se rezolvă în șapte zile. De asemenea, o infecție frecventă a copilăriei cauzată de parvovirusul uman B19 este eritemul infecțios, care debutează cu roșeață anormală strălucitoare observată pe obraji, care se extinde la mâini și picioare, apoi dispare, lăsând un model asemănător cu dantela pe zonele afectate. Infecția se rezolvă în șapte zile, fără tratament.