de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Terapia Bowen este o tehnică neuromusculară, cu rol de reactivare a propriului nostru „doctor interior”, care știe să redreseze orice disfuncție a corpului, într-o manieră relaxantă, neinvazivă și naturală, determinând o resetare la nivel celular și reprogramând organismul să se vindece în ritmul și în limitele sale. Cum funcționează, concret, această tehnică, aflați de la terapeutul Cătălina Păun (medalion; www.terapiipentrusanatate.ro).
„Corpul se resetează în urma mișcărilor delicate”
- Ce este terapia Bowen?
- Tehnica terapeutică Bowen a apărut pentru prima oară în Australia, la începutul anilor ’60, iar bazele acesteia au fost puse de Tom Ambrose Bowen. Un tratament Bowen constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte lejeră. Există anumite pauze între secvențele de mișcări, ce oferă corpului timpul necesar pentru prelucrarea informațiilor primite, pentru formularea reacției de răspuns și activarea procesului de vindecare.
- Care sunt principiile pe care se bazează această tehnică neuromusculară?
- Unicitatea constă în faptul că, prin intermediul mișcărilor delicate efectuate, terapia transmite mici impulsuri la nivel neuronal, ce stimulează organismul să inițieze procesul de vindecare. Tehnica Bowen se adresează întregului corp și reinstalează echilibrul cu ajutorul sistemului nervos vegetativ. Prin intermediul relaxării sistemului nervos central, indusă de mișcările unice și delicate ale terapiei, corpul începe să se vindece, întrucât iese de pe pilotul automat, pe care era setat și din care funcționa în regim de stres cotidian, resetându-se la nivel celular. Asta face diferența între terapia Bowen și alte terapii holistice.
„Reduce convalescenţa indiferent de vechimea afecţiunii”
- În cazul căror boli este recomandată terapia?
- Tehnica Bowen s-a dovedit benefică într-o varietate de afecțiuni neurologice și psihosomatice, fie acute, fie cronice. Aceasta este indicată în numeroase probleme musculare, osoase și articulare (fibromialgie, afecțiuni ale genunchilor și șoldurilor, entorse și luxații ale gleznei, dureri de spate, sciatică, scolioză, cifoză, lordoză, spondiloză, dureri cronice ale umerilor, brațelor și încheieturilor). Tehnica terapeutică este eficientă și în sindromul burnout, în boli sau dezechilibre ale organelor interne, infertilitate, imunitate scăzută, migrene, depresii, stări de anxietate, atacuri de panică, afecțiuni ale tractului respirator, astm, bronșite și rinite alergice, probleme renale, dezechilibre ale sistemului digestiv și intestinal, chisturi ovariene, fibroame uterine.
- Cum se realizează tehnica Bowen?
- Aceasta presupune proceduri specifice, angrenând mișcări de rulare delicată peste țesutul muscular și la nivelul superficial al fasciei, pe anumite puncte și zone considerate afectate, unde se intersectează cu diverse puncte și meridiane energetice. Astfel, sunt eliminate eventualele blocaje și se restabilește fluxul energetic corespunzător. Deseori, pacienții susțin că simt o profundă stare de relaxare și un sentiment de pace lăuntrică. Terapia Bowen armonizează toate sistemele organismului. Aceasta reduce convalescenţa indiferent de vechimea afecţiunii, furnizând un plus de energie și vitalitate.
„Este exclus efectul placebo”
- Căror categorii de persoane le este recomandată această tehnică?
- Tratamentul este benefic pentru toate vârstele și categoriile de persoane, de la nou-născuți la copii, adulți, sportivi, gravide și vârstnici. Mai exact, multe boli se ameliorează vizibil, până la dispariție. Rezultatele sunt spectaculoase în cazul tratării copiilor și animalelor, fiind, astfel, exclus efectul placebo.
- Ce efecte resimt oamenii după prima ședință de terapie?
- Regenerarea celulară, recalibrarea fizică, mentală și emoțională, liniștea și pacea interioară, eliminarea completă a stresului, un somn mai profund și mai odihnitor, relaxarea sistemului nervos central, precum și detoxifierea organismului sunt resimțite încă de la prima ședință de tratament. Orice formă de stres poate genera emoții neplăcute care, cu timpul, afectează inițial planul emoțional și mental, ca mai apoi să producă efecte somatice în corpul fizic. Astfel, apare starea de disconfort, de durere ori disfuncționalitatea unuia sau a mai multor organe. În acest mod, se produce o anumită dereglare în corp, care va genera o altă dereglare, fiindcă organismul funcționează normal ca un tot unitar. Astfel, este importantă menținerea acestuia în parametrii optimi de funcționare.
Exercițiul care fortifică musculatura vertebrală și paravertebrală
- Cum pot fi înlăturate sau ameliorate durerile cervicale, toracice și lombare?
- Indiferent că vorbim despre durere ori despre o ușoară tensiune resimțită la nivelul coloanei vertebrale, tehnica Bowen are rezultate remarcabile în toate aceste probleme. În completarea terapiei, recomand un simplu exercițiu Bowen, de câteva minute, care, odată inclus în rutina zilnică, vă va ajuta să scăpați de orice tensiune din zona coloanei vertebrale, să vă recăpătați mobilitatea și să vă fortificați musculatura vertebrală și paravertebrală. Exercițiul va fi realizat cât mai lent posibil. În fiecare dimineață, înainte de a vă da jos din pat, din poziție orizontală, stând cu fața în sus și cu mâinile pe lângă corp, cu fiecare picior în parte, în mod alternativ, începeți prin a târî călcâiul, cât mai lent, spre șezut. Aduceți genunchiul la piept, în limita confortului propriu, îndreptați piciorul și, apoi, așa cum este, îndreptat, și cât mai lent posibil, coborâți piciorul înapoi pe pat. Repetați apoi exercițiul și cu celălalt picior, astfel încât să rezulte o serie de șase repetări cu fiecare picior în parte. Veți simți cum sunt angrenați toți mușchii spatelui și cum lucrează fiecare în parte. Efectuat corect, acest exercițiu este modul perfect de a vă întreține sănătatea și mobilitatea coloanei vertebrale.
- Ce alte terapii pot fi asociate cu tehnica Bowen?
- Nu se recomandă asocierea niciunei terapii manuale cu tehnica Bowen. Orice alte terapii manuale pot opri procesul de vindecare inițiat de procedurile din terapia Bowen.
„Beneficiile se menţin timp îndelungat“
- Ce pregătire necesită pacientul înainte de terapie?
- În cadrul sesiunilor de terapie, pacienții vor purta haine comode, mai largi și ușoare. Înainte de terapie, pacienții sunt invitați să consume un pahar cu apă, apoi să se întindă pe patul de masaj, să se relaxeze, iar terapeutul va efectua o serie de mișcări, la anumite intervale de câteva minute, pentru a permite organismului să reacționeze în urma stimulilor generați și să se odihnească.
- Câte ședințe de terapie sunt necesare?
- Rezultatele pot fi remarcabile chiar după prima ședință de tratament, întrucât corpul va continua procesul de recuperare și în zilele următoare. De regulă, pentru a remedia afecțiuni acute sunt necesare doar câteva ședințe de tratament. Mai mult decât atât, efectele obținute în urma acestei terapii se mențin timp îndelungat, chiar și după terminarea protocolului de tratament. S-a demonstrat că problemele acute sunt remediate, de regulă, în patru-cinci şedinţe. În cazurile cronice, pot fi necesare mai multe. O ședință durează circa o oră. Se aplică anumite protocoale ce corespund afecțiunii respective. Inițial, se fac niște ședințe pregătitoare, iar apoi se pot realiza anumite proceduri specifice, în funcție de cum răspunde la terapie fiecare pacient în parte. Este important ca, pentru fiecare kilogram din corp, pacientul să consume, zilnic, cel puțin 30-35 ml apă.