de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Terapia personalizată, succes major în cazuri de dureri lombare
Cercetătorii de la Universitatea „Goethe”, din Frankfurt, au descoperit că tratamentele individualizate, împreună cu terapia cognitiv-comportamentală au crescut cu 84% rata de succes a pacienților cu dureri cronice de spate, în principal lombare. Analiza a inclus date din 58 de studii controlate, care au însumat peste 10.000 de pacienți din întreaga lume cu dureri lombare cronice. Formula cea mai eficientă s-a dovedit îngrijirea individualizată, coaching personal care ia în considerare nevoile specifice ale pacientului și gestionarea durerii prin reducerea gândurilor negative din jurul acesteia.
Episoadele stresante cresc rezistenţa la... stres!
Oamenii de știință de la Universitatea Princeton, SUA, au realizat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că oamenii pot învăța să fie mai rezistenți în urma evenimentelor cu încărcătură stresantă, ceea ce i-ar putea ajuta să facă față mai bine atunci când se confruntă cu noi episoade. Atunci când intervine stresul, este eliberată dopamina, care învață creierul să devină mai puternic în fața unor astfel de experiențe. Potrivit experților, rezistența este cu atât mai mare cu cât reacția este de ripostă, nu de retragere.
Fumatul opreşte producţia de estrogen în creierul femeilor
Chiar și o singură țigară blochează producția de estrogen în creierul unei femei, arată un nou studiu, realizat de experții de la Universitatea Uppsala, Suedia. „Am fost surprinși să vedem că acest efect poate fi observat chiar și cu o singură doză de nicotină, arătând cât de puternice sunt efectele fumatului asupra creierului unei femei”, punctează specialistul Erika Comasco. Descoperirea, în premieră, poate explica de ce femeilor le este adesea mai greu decât bărbaților să renunțe la acest viciu.
Prezenţa ferestrei în salonul de spital grăbeşte vindecarea
Un studiu derulat în cadrul Universității din Michigan a relevat faptul că a avea o fereastră în salonul de spital poate crește șansele de supraviețuire cu o cincime. Cercetătorii au analizat 4.000 de pacienți care au suferit 13 tipuri de intervenții chirurgicale cu risc ridicat, pe parcursul a trei ani. Rezultatele au evidențiat că pacienții cu un pat lângă fereastră au stat mai puțin timp în spital, lumina solară i-a calmat, reducând tensiunea arterială și îmbunătățind calitatea somnului. De asemenea, pacienții cu lumină naturală au raportat mai puține dureri.
Singurătatea accelerează îmbătrânirea
A experimenta singurătatea accelerează procesul de îmbătrânire mai mult decât fumatul, potrivit unor noi cercetări. O echipă internațională de specialiști de la compania de cercetare Deep Longevity Limited, din Hong Kong, a demonstrat că această stare dăunează ceasului biologic al organismului, crescând riscul de Alzheimer, diabet sau boli de inimă. Experții au detectat accelerarea îmbătrânirii în rândul persoanelor cu antecedente de accident vascular cerebral, boli hepatice și pulmonare, fumat și la persoanele cu o stare mentală vulnerabilă.