Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Majoritatea femeilor se simt nepregătite pentru menopauză

Un sondaj comandat de specialistul britanic Yusra Al-Mukhtar, de la rețeaua de clinici Harley Street, a descoperit că 63% dintre femei nu știu că simptomele menopauzei pot apărea chiar și cu ani înainte de ultima menstruație. Dintre persoanele chestionate, 80% au declarat că se simt nepregătite și doar 17% au afirmat că vor ști cum să prevină semnele. În ceea ce privește tratamentele pe care le-ar lua în considerare, tabletele au fost cele mai populare, urmate de tratamentele externe de stimulare a pielii și injecțiile antirid.

Jocurile video pot genera aritmie fatală la copii

Un studiu derulat de specialiștii australieni și publicat în revista Heart Rhythm arată că jocurile video pot fi atât de încărcate din punct de vedere emoțional, încât s-au aflat în spatele atacurilor de cord fatale la copiii cu bătăi neregulate ale inimii care nu au fost diagnosticate la timp. Predispoziția rămâne adesea nerecunoscută, punând tinerii altfel sănătoși la riscul de „aritmii cardiace” ucigașe, punctează specialiștii de la Centrul Inimii pentru Copii, din Sydney, care au identificat un „model neobișnuit, dar distinct” în rândul copiilor vulnerabili.

Yoga ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge

Un nou studiu derulat în cadrul Universității California de Sud a evidențiat faptul că yoga poate fi de ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge în cazul pacienților cu diabet de tip II. Participanții la teste au înregistrat glicemie mai redusă după ce au făcut un anumit tip de tehnică minte-corp. „Cea mai surprinzătoare descoperire a fost amploarea beneficiului oferit de aceste practici”, afirmă specialistul Fatimata Sanogo, autor al studiului, care explică faptul că yoga a avut efecte similare cu un medicament răspândit pentru diabet.

Igiena orală menţine (şi) sănătatea plămânilor

Pe lângă prevenirea cariilor și a bolilor gingiilor, gestul simplu de periere a dinților menține și sănătatea plămânilor, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia. Practic, după ce bacteriile din cavitatea orală au fost deja legate de bolile cardiace, acum au fost asociate și cu afecțiunile pulmonare. „Credem că bacteriile inflamatorii din gură descompun mucoasa și se răspândesc la plămâni. Comunitățile microbiomului oral vor avea un efect negativ asupra tractului respirator”, explică expertul Randi Bertelsen.

Cântatul îmbunătăţeşte abilităţile cognitive

O echipă de neurologi și psihologi de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a descoperit că îmbătrânirea afectează modul în care cântatul este procesat de creier, ceea ce ar putea avea aplicații terapeutice importante. Printr-o tehnică numită „terapie de intonație melodică”, care implică a cânta o propoziție în loc să fie rostită, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive ale participanților la teste. De asemenea, metoda a dat rezultate în cazul vârstnicilor diagnosticați cu afazie.