de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Sună a science fiction, dar nu este. De la intervenția punctuală pentru rezolvarea minim invazivă a unor probleme de sănătate până la chirurgia spațială, avântul pe care l-au luat în ultima perioadă miniroboții în sănătate este uluitor și deschide frontiere care păreau imposibile nu demult.
Capabil să taie țesutul uman
O călătorie pe Planeta Roșie durează aproximativ șapte luni, potrivit NASA, iar rezolvarea urgențelor medicale în astfel de situații este o problemă pe care experții încearcă să o rezolve de ani buni. Răspunsul pare să fie un mic robot chirurg numit MIRA, creația lui Shane Farritor, profesor de inginerie la Universitatea Nebraska-Lincoln, din SUA. Micul robot, care cântărește mai puțin de un kilogram, arată, în esență, ca un cilindru cu două vârfuri mobile în partea inferioară, capabile să taie țesutul uman și să țină părți ale corpului. Potrivit creatorilor săi, mașinăria poate lucra atât ca asistent al unui medic prezent fizic într-o sală de operație - deoarece este atât de mic încât poate fi introdus în corpul uman printr-o incizie, permițând medicilor să efectueze intervenții chirurgicale abdominale într-un mod minim invaziv -, cât și ca dispozitiv care permite efectuarea de intervenții chirurgicale de la distanță.
La bordul Stației Spațiale Internaționale
Robotul este considerat revoluționar tocmai pentru că va facilita astronauților implicați în misiuni spațiale lungi și îndepărtate, cum ar fi cele pe Marte, îngrijire medicală în caz de urgentă chiar și atunci când un chirurg nu este prezent fizic. De altfel, la bordul Stației Spațiale Internaționale, unde va fi trimis în 2024, MIRA va funcționa autonom. Robotul nu va fi testat pe oameni, limitându-se la tăierea benzilor de cauciuc și la împingerea inelelor metalice de-a lungul unui fir, imitând gesturi efectuate în timpul operațiilor reale. Echipa de specialiști va scrie software-ul robotului în cursul anului viitor și va construi mașinăria în dimensiuni care să permită transportul într-un dulap standard pentru experimente pe Stația Spațială Internațională, mai precis, mărimea unui cuptor cu microunde. Robotul va fi, de asemenea, testat pentru a se asigura că este sigur de utilizat și suficient de rezistent pentru a călători în spațiu. Operații în situații de gravitate zero nu au mai fost efectuate până acum.
Curățarea arterelor, eliminarea tumorilor
Miniroboții prefigurează un viitor cu totul nou pentru sistemul de îngrijire a sănătății. O astfel de mașinărie, sub forma unui crab minuscul, lat de doar o jumătate de milimetru și controlat de la distanță, a fost prezentată recent de inginerii de la Universitatea Northwestern, din Illinois, SUA. Mașinăria se poate îndoi, se contorsionează, se târăște, se poate plimba, se învârte și chiar sare. Această tehnologie va putea fi aplicată, de exemplu, pentru asistență chirurgicală în curățarea arterelor înfundate, pentru a opri sângerările interne sau pentru a elimina tumorile canceroase - toate acestea minim invazive. De asemenea, minirobotul va putea fi utilizat în interiorul spațiilor strâns închise. Mai mic decât un purice, robotul nu folosește hardware complex, sisteme hidraulice sau electrice. Inovația constă în rezistența elastică a corpului său. Pentru a-l construi, cercetătorii au folosit un material din aliaj cu memorie de formă.
Livrare ţintită a medicaţiei
Piața globală a miniroboților este estimată să crească cu o rată de peste 25% până în 2029, pornind de la 121,6 miliarde de dolari în 2020. Cercetările sugerează că utilizările medicale vor domina, reprezentând peste 35% din segmentul de utilizare. Nu întâmplător: aplicațiile medicale ale miniroboților sunt prezente în monitorizarea și diagnosticarea bolilor cronice complexe, cum ar fi cancerul, cu scopul de a identifica orice celule maligne și de a eradica celulele afectate cât mai eficient posibil, reglarea și monitorizarea diabetului, deoarece pot urmări în mod constant nivelurile de glucoză din sânge și pot elimina procedura dureroasă de prelevare manuală de sânge, înlocuirea procedurilor de diagnostic invazive, dureroase și consumatoare de timp, cum ar fi imagistica și biopsiile in vivo, precum și procedurile chirurgicale delicate. De asemenea, miniroboții se remarcă deja în efectuarea de servicii medicale de rutină - curățarea rănilor, administrarea de anestezie, îngrijirea dentară sau livrarea de medicamente (creșterea biodisponibilității și eficienței administrării medicamentelor către celulele vizate, ceea ce reduce sfera de eroare care apare din cauza procedurilor chirurgicale complicate).