de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Vaccinul antigripal, vital pentru pacienţii cu boli de inimă
Vaccinarea anuală împotriva gripei poate salva viețile celor cu boli cardiovasculare. Pe lângă oprirea multor tulpini gripale, cercetătorii de la Universitatea McMaster, din Canada, afirmă că imunizarea reduce și complicațiile cardiace. Studiul care a generat această concluzie a evidențiat faptul că vaccinurile antigripale reduc foarte mult și riscul de pneumonie, și pe cel de atac de cord sau accident vascular cerebral. În timpul sezonului gripal (toamnă-iarnă), vaccinul a ajutat la reducerea deceselor cu 20% în rândul suferinzilor de boli de inimă.
Glaucomul cu tensiune normală creşte riscul de Alzheimer
Persoanele care suferă de glaucom cu tensiune normală prezintă un risc sporit de boală Alzheimer, potrivit unui studiu desfășurat în Taiwan. Glaucomul cu tensiune normală apare la pacienți cu valori normale ale presiunii intraoculare. Cercetătorii au analizat date colectate pe durata a 12 ani, comparând incidența bolii Alzheimer la 15.317 de persoane cu glaucom și la 61.268 de persoane fără această boală. S-a descoperit că persoanele cu glaucom cu tensiune normală aveau un risc cu 52% mai mare de a face Alzheimer.
Copiii cu părinţi stricţi, mai expuşi depresiei
Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Austria, au realizat o cercetare în urma căreia a reieșit faptul că atunci când copiii au părinți mai severi sunt mai pasibili să dezvolte depresie. Practic, potrivit experților, un stil autoritar al adultului schimbă cablarea creierului unui copil, expunându-l la probleme de sănătate mintală. „Am descoperit că percepția parentală dură poate introduce un set suplimentar de instrucțiuni despre modul în care o genă este citită pentru a deveni conectată în ADN”, explică specialistul Evelien Van Assche.
Pandemia a modificat dezvoltarea personalităţii tinerilor
Potrivit unei cercetări recente, derulată la Universitatea din Illinois și ale cărei rezultate au fost publicate de revista PLOS, trăsături de personalitate ale tinerilor, cum ar fi amabilitatea, deschiderea și conștiința au scăzut în etapele ulterioare pandemiei de COVID-19. Studiul a constatat că aceste persoane aflate la început de viață au fost în mod special susceptibile la modificări ale trăsăturilor de personalitate, rezultatele sugerând o întrerupere a procesului de maturizare care are loc în mod normal în perioada de tânăr adult.
Hidratarea insuficientă accelerează îmbătrânirea
Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA, raportează că persoanele de vârstă mijlocie care au niveluri mai ridicate de sodiu seric în sânge au un risc crescut de a se confrunta cu o sănătate precară și cu mortalitate timpurie. Nivelurile serice de sodiu pot deveni crescute atunci când o persoană nu consumă suficiente lichide. În plus, cercetătorii au descoperit că participanții la cercetare cu niveluri scăzute de sodiu seric au markeri ai sănătății care îi relevă cu 50% mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.