de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Atunci când colegii care au relații mai strânse de muncă iau prânzul împreună, alegerile alimentare tind să fie aceleași. Potrivit datelor unui studiu recent, aceast obicei „contagios” ar putea fi o modalitate de a scădea curba ascendentă a obezității.
Sincronizare cu ceilalți
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au realizat un studiu din care a reieșit faptul că atunci când ies în oraș la masa de prânz cu colegii, mulți tind să comande nu neapărat ceea ce poftesc, ci ceea ce aleg ceilalți. „Am descoperit că oamenii au tendința de a face alegeri similare în cercuri sociale apropiate, ceea ce poate fi deopotrivă și o cauză a extinderii obezității, dar și o manieră de a o combate”, detaliază expertul Douglas Levy. După ce au analizat comportamentul a peste 6.000 de angajați pe parcursul a doi ani, specialiștii americani au constatat că, deși toți acești oameni provin din medii diferite, au statut socio-economic și vârste diverse, există un element care îi leagă - alegerile alimentare, care pot merge pe două direcții. Mai precis, se întâmplă ca opțiunile nesănătoase să se extindă, la fel cum se poate întâmpla ca alegerile sănătoase să fie „contagioase”.
Influența cercului social, mai puternică decât homofilia
Pe parcursul cercetării, experții au analizat informații din trei milioane de întâlniri la prânz ale unor grupuri distincte de colegi care lucrează de mai mult timp împreună din perspectiva fenomenului numit homofilie, care reprezintă tendința oamenilor care au preferințe similare să ia masa împreună. „Am observat toate aspectele pe care acești colegi le au în comun și am constatat că influența cercului social poate fi mai puternică decât homofilia. Oamenii își pot schimba opțiunile pentru a întări relația cu cineva din cercul profesional”, detaliază Levy. Mai mult, potrivit rezultatelor cercetării, câțiva colegi cu alegeri alimentare sănătoase au puterea de a schimba opțiunile unor nou-veniți în cercul profesional și pot face un coleg să decidă să consume ceea ce au și ei în față, arată experții. „Cum ne apropiem de sfârșitul pandemiei și oamenii se vor întoarce la lucru, acesta ar putea fi momentul de a schimba spre bine felul în care colegii se alimentează la serviciu, cu ajutorul exemplului celorlalți, la care studiul nostru arată că sunt atenți”, argumentează expertul Mark Pachucki, de la Universitatea din Massachusetts.
Alegerile alimentare tind să fie mai mult asemănătoare decât deosebite, cu opțiunile sănătoase având o capacitate mai mare de a fi urmate decât cele nocive (studiu al Massachusetts General Hospital)