Main menu

header

919 12 2de Simona Lazăr

Unele tipuri de cancer pot apărea ca urmare a expunerii la locul de muncă la anumite produse, agenți sau procese. Cele mai frecvente cancere afectează tractul respirator (cancer pulmonar, mezoteliom). Dovada unei legături între boală și activitatea profesională este adesea greu de stabilit: relativ puține cancere sunt recunoscute ca boli profesionale. Însă este recunoscut faptul că expunerea la substanțe cancerigene, în contextul muncii, poate provoca cancer.

O realitate greu de evaluat

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer legate de expunerea profesională? Anumite categorii de lucrători sunt expuși pe perioade lungi de timp la concentrații mari de produse „CMR”: cancerigene, mutagenice și reprotoxice (adică toxice pentru reproducere). Între expunerea la unul sau mai mulți agenți cancerigeni și apariția cancerului poate trece o perioadă de latență de până la 50 de ani. Public Health France estimează proporția cancerelor de origine profesională între 4% și 8,5% din toate cazurile de cancer identificate în fiecare an în Franța, adică între 16.000 și 34.000 de cazuri. Cancerele profesionale reprezintă 4% din cazuri la bărbați și 0,5% la femei. Diversitatea expunerilor profesionale și a altor factori implicați în dezvoltarea cancerelor (dietă, tutun, mediu, predispoziții genetice etc.) este de așa natură încât este adesea foarte dificil să se stabilească dovada legăturii dintre cancer și activitatea profesională. Mai ales că boala izbucnește adesea la ani de la expunere sau chiar după încetarea activității profesionale. În multe cazuri, legarea cancerului de cauze profesionale necesită, aşadar, urmărirea meticuloasă a istoricului expunerilor experimentate de angajat. Studiile au identificat o serie de factori ocupaționali susceptibili de a crește riscul sau de a promova apariția cancerului. Ele disting în special expunerea la: azbest, arsenic, benzen, crom, clorură de vinil, nichel, amine aromatice, hidrocarburi aromatice policiclice, praf de lemn sau piele sau chiar radiații ionizante.

Doar 15% sunt recunoscute ca atare

919 12 3Principalele tipuri de cancere pentru care s-a stabilit o legătură cu substanțele din mediul profesional sunt: cancer pulmonar (azbest, arsenic și alți agenți cancerigeni); mezoteliom sau cancer al pleurei, această membrană care protejează plămânii (a cărui cauză principală este azbestul); cancer de vezică urinară (amine aromatice, gudron de cărbune, arsenic); cancer al cavităților nazale (praf de lemn, nichel, crom, arsenic); eucemie (benzen, radiații ionizante, anumite pesticide). Unele cancere potențial atribuibile muncii pot fi, în anumite condiții, recunoscute ca boală profesională și dau dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul suferit. În Europa, doar 15% dintre cancerele profesionale ar fi recunoscute ca atare. Astfel, mai mult de 60% dintre cancerele pulmonare posibil legate de muncă nu ar fi enumerate ca boli profesionale. Dificultatea de a recunoaște aceste tipuri de cancer constă în special în natura multifactorială a cauzelor lor (factori de risc profesional și extraprofesional) și în absența semnelor clinice distinctive față de cele care nu sunt legate de muncă. În 20 de ani, numărul cancerelor profesionale recunoscute s-a triplat. În medie, asigurările de sănătate recunosc peste 1.800 de cancere profesionale în fiecare an. Franța se află, alături de Germania, în fruntea țărilor europene care recunosc cele mai multe cancere profesionale în ceea ce privește populația asigurată.