Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Meditaţia pe termen lung, benefică pentru microbiomul intestinal

Tom Hanks sau Lady Gaga sunt doar două dintre celebritățile care folosesc meditația de mai mulți ani pentru a-și spori concentrarea și a se echilibra interior. Specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong, din Shanghai, au găsit dovezi că această practică ajută la modificarea în bine a  microbiomului, întărește sistemul imunitar și reduce riscul de boli de inimă. Aceste beneficii au fost evidențiate după un studiu clinic asupra unor călugări din Tibet, care practică regulat meditația. De altfel, aceasta este folosită pentru a trata tulburările de alimentație și durerea cronică.

Grăsimile anihilează capacitatea creierului de a controla apetitul

Cercetătorii de la Penn State College of Medicine, din SUA, afirmă că o dietă bogată în grăsimi „rebranșează” creierul și reduce capacitatea acestuia de a regla apetitul și consumul de calorii. Experimentele pe animale de laborator au pus în evidență faptul că anumite celule, numite astrocite, controlează o cale chimică spre intestin, iar consumul de produse grase perturbă această legătură. „În timp, astrocitele se desensibilizeză la alimentele bogate în grăsimi, iar capacitatea creierului de a regla aportul de calorii poate fi pierdută”, punctează expertul Kirsteen Browning.

Exerciţiile fizice susţin repararea mitocondriilor

Cercetătorii de la Joslin Diabetes Center, din SUA, care investighează mecanismul celular responsabil de îmbunătățirea aptitudinii fizice prin exerciții fizice, au descoperit că mișcarea pe termen lung reduce riscul de mortalitate și protejează împotriva bolilor neurodegenerative. Concret, potrivit oamenilor de știință, exercițiile fizice sunt implicate în ciclul de reparare a mitocondriilor, „centralele” celulelor. Perturbarea sănătății acestora crește riscul de afecțiuni cronice și legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip II.

Activităţile ce dezvoltă abilităţile copiilor le menţin sănătatea

Un program intitulat „Texas Sprouts” a demonstrat că abilități cum sunt cursurile de grădinărit sau de gătit la școală scad nivelul zahărului în sânge și al colesterolului la copiii de până la 7 ani. Cercetătorii americani care și-au publicat concluziile în revista JAMA Network Open afirmă că aceste activități îmbunătățesc aportul alimentar, performanța academică și reduc bolile metabolice chiar și în populațiile pediatrice cu risc. Pe lângă învățarea culturilor plantelor și științelor mediului, copiii au învățat lecții-cheie de nutriție.