Main menu

header

920 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Alături de magneziu și de aspirină, fibrele alimentare și lactatele au potențialul de a ține la distanță cancerul de colon, acționând pe direcția prevenției mai eficient chiar decât ceapa, peștele, ceaiul sau cafeaua, arată datele unei cercetări de ultimă oră.

Peste un milion de victime pe an

La nivel mondial, unu din 15 oameni va fi diagnosticat cu cancer de colon pe parcursul existenței, arată statisticile internaționale, aceste cifre fiind și mai drastice în dreptul britanicilor și americanilor. În aceste condiții, rezultatele unei cercetări de anvergură, care a colectat date de specialitate publicate în revistele din Marea Britanie și Franța între anii 1980 și 2019, a pus în evidență o serie de alimente și de substanțe care contribuie la prevenirea cumplitei maladii, ce dă puține șanse de supraviețuire - din două milioane de diagnosticări pe an, peste un milion de oameni își vor pierde viața, în orizontul anului 2030. În condițiile în care boala evoluează pe parcursul a 15 ani și controalele timpurii nu au intrat în obișnuință nici chiar în societățile avansate, cercetătorii încearcă să depisteze cele mai bune modalități care să prevină cancerul de colon prin obiceiurile alimentare de fiecare zi.

Multivitaminele, irelevante

920 12 3Analizând impactul elementelor din care este alcătuită alimentația omului modern, experții au luat în calcul vitaminele, suplimentele (magneziu, calciu, acid folic, vitaminele A, B, C, E, D, betacaroten și seleniu), pește, acizi grași Omega 3, cafea, ceai, lactate, fibre, fructe, legume, carne și alcool. Pe de o parte, s-a constatat faptul că, dintre medicamente, aspirina are potențialul de a reduce incidența bolii cu procente între 14% și 29% în doze de 75 mg/zi, iar pe de altă parte, magneziul, în doze de 255 mg/zi, precum și acidul folic, pot reduce riscul cu până la 25%. Dintre alimente, campioane s-au dovedit fibrele alimentare, asociate cu un pericol diminuat cu 43%, precum și lacatele, cu o scădere a riscului de până la 19%, doar că pe acest segment, din cauza numărului mare de produse, nu s-a putut detalia care anume dintre lactate au acest efect. S-a demonstrat faptul că nici vitaminele, nici multivitaminele nu au capacitatea de a preveni acest tip de cancer, iar ceapa, usturoiul și cafeaua s-au dovedit a avea un impact minor pe direcția prevenției. La polul opus, alcoolul crește riscul de cancer de colon chiar și în cantități mici.

Fiecare 100 de grame de carne roșie în plus crește riscul de cancer de colon cu procente între 10% și 30%