de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
O dietă sănătoasă și echilibrată asigură oase sănătoase încă de la o vârstă fragedă, iar mai târziu în viață există anumite alimente care pot întreține sistemul osos. Un studiu clinic inovator a adus în prim-planul acestui scop pentru sănătate un aliment surprinzător: laptele de căprioară.
Laptele de căprioară susţine densitatea osoasă
Un studiu clinic care s-a derulat timp de 18 luni în cadrul Universității Massey, din Noua Zeelandă, a investigat beneficiile pentru sănătate ale laptelui de căprioară și a evidențiat faptul că acest produs îmbunătățește masa musculară și densitatea osoasă la adulții în vârstă. Compania agricolă Pāmu, deținută de guvern, furnizează pe acest produs de la 300 de exemplare și livrează acest tip de lapte la nivel local și regional de mai mulți ani. Acum, cercetarea a relevat întreaga gamă de beneficii ale laptelui de căprioară, înregistrate în markerii de sănătate ai voluntarilor implicați în teste. „Studiul este cuprinzător în ceea ce privește rezultatele generate. Acesta este un produs care există de peste 100 de ani și este foarte bine cunoscut. Am fost încântați să vedem că laptele de căprioară a concurat și a depășit performanțe nutriționale ale altor produse destinate menținerii densității osoase și susținerii rezistenței mușchilor pe termen lung, grație aportului ridicat de calciu și de proteine”, punctează Hamish Glendinning, directorul Pāmu.
Soluție contra fragilizării scheletice
În prezent, laptele de căprioară este vândut sub formă de praf și exportat pe mai multe piețe, Vietnam fiind cea mai mare. Există, de asemenea, comerț de acest tip cu China, în timp ce unele formule ajung în Australia și Japonia. „Acest lapte este o oportunitate uriașă de a preveni unele dintre afecțiunile cu care se confruntă populația vârstnică, mai ales că aceasta este în creștere la nivel mondial. Laptele de căprioară este foarte bogat în proteine și reprezintă o soluție naturală pentru întârzierea fragilizării generate de vârstă”, adaugă Glendinning. Laptele de căprioară implică mulgerea acestor exemplare delicate, care sunt crescute asemenea animalelor de companie - se obișnuiesc cu mediul și cu oamenii, apoi furnizează un lapte pe care cercetările l-au vădit ca pe un produs de excepție. Laptele de căprioară din Noua Zeelandă a câștigat titlul de cel mai bun ingredient lactat la premiile World Dairy Innovation, din 2022, din Franța.
Specialiștii din Noua Zeelandă au anunțat extinderea studiilor pe laptele de căprioară, pornind de la ideea că acest produs ar putea oferi ceea ce nu se poate obține din alte alimente
Regim echilibrat, calciu şi vitamina D
Slăbirea oaselor poate provoca afecțiuni precum rahitismul și osteoporoza și poate crește riscul de rupere a osului în urma unei căderi, fracturile fiind un risc major după o anumită etate. Pentru oase sănătoase, specialiștii recomandă aportul foarte important de calciu și vitamina D. Adulții au nevoie de 700 mg de calciu pe zi. Surse bune de calciu sunt laptele, brânza, lactatele în general, legume ca broccoli, varză și bame, soia, tofu, nucile, peștele care se consumă cu oase (sardine) și pâinea din făină îmbogățită. De asemenea, organismul are nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Cea mai mare parte rezultă din acțiunea Soarelui asupra pielii - de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii septembrie, această vitamină se obține prin expunerea moderată la razele solare. În timpul sezonului rece, acest aport se poate asigura din suplimente.