de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Viaţa lângă trafic intens creşte riscul de tinitus
Într-un nou studiu, care a inclus date de la 3,5 milioane de danezi, cercetătorii de la Universitatea din Danemarca de Sud au descoperit că, cu cât locuitorii danezi sunt expuși la zgomotul din trafic în casele lor, cu atât riscă mai mult să dezvolte tinitus, afecțiune care implică sunete supărătoare în urechi. Potrivit experților, pericolul crește odată cu decibelii din proximitatea locuinței. „Pentru fiecare zece decibeli mai mult de zgomot în casele oamenilor, riscul de tinitus sporește cu șase procente”, arată specialistul Manuella Lech Cantuaria.
COVID-19 afectează funcţia ţesutului adipos
Rezultatele unui studiu publicat în revista Cureus demonstrează că există o relație între infecția cu SARS-CoV-2, nivelurile de insulină serică și rezistența la insulină. Concret, potrivit experților de la Clinica de consiliere nutrițională afiliată Universității din Teheran, Iran, SARS-CoV-2 induce leziuni grave ale celulelor și dereglare metabolică. De asemenea, boala COVID-19 afectează funcția țesutului adipos și distribuția grăsimii corporale, care sporește postinfectare chiar și în condițiile scăderii în greutate și unui regim hipocaloric.
Scopul în viaţă combate excesul de alcool
Neurologii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au pus în evidență, în cadrul unui studiu, că depistarea unui scop îi poate scăpa de acest exces pe cei care beau prea mult alcool. Descoperirile deschid noi strategii nonfarmaceutice pentru a reduce consumul excesiv de alcool în rândul adulților tineri. Studiile anterioare au demonstrat faptul că un consum excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la mai multe tipuri de cancer și afectează major calitatea generală a vieții și relațiile personale.
Tinerii educaţi „conduc” trendul ţigărilor electronice
Publicația Journal of Preventive Medicine a intervievat 840 de adulți tineri educați și a constatat că 23% dintre aceștia folosesc țigări electronice. Rezultatele acestei cercetări îi determină pe oamenii de știință din India să declare că obiceiul fumatului electronic este „condus” de tinerii cu educație înaltă, chiar și la peste doi ani de când țigările electronice au fost interzise în țară. „Nicotina din aceste țigări este o substanță chimică extrem de toxică și cu potențial letal”, atrage atenția Pankaj Chaturvedi, chirurg oncologic de la Spitalul Memorial Tata, Parel.