Main menu

header

921 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Oamenii de știință din tot mai multe state au pus în evidență faptul că psihedelicele pot ieși din paradigma efectului de halucinații. Cu ajutor medical specializat, terapia asistată și supravegheată îndeaproape cu aceste substanțe poate fi de folos persoanelor cu afecțiuni mintale. 

Potențiale utilizări în depresie, alcoolism, tulburări de alimentație

Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să decripteze neuroștiința „călătoriilor” psihedelice și potențialul terapeutic al substanțelor psihoactive. Până nu demult stigmatizate pe scară largă și ilegale în statele membre ale UE, aceste substanțe încep să schimbe mentalitatea care le este împotrivă. În unele părți ale lumii, anumiți compuși psihedelici sunt apreciați pentru proprietățile lor vindecătoare și au fost folosiți în ceremonii spirituale și culturale de milenii. Acum, cercetătorii din Europa și SUA încep să adune un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că unele substanțe psihoactive au un potențial terapeutic imens, mai ales atunci când vine vorba despre abordarea problemelor de sănătate mintală grave, greu de gestionat, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), depresia, alcoolismul și tulburările de alimentație, notează ec.europa.eu.

Zeci de studii acumulează dovezi științifice

Tulburările mintale contribuie enorm la povara globală pe sistemele sanitare, cu costuri uriașe atât pentru societate, cât și pentru economie. Psihedelicele de tipul celor care sunt considerate în afara riscului generării dependenței pot oferi o formă de terapie. Ca răspuns la interesul în creștere din partea comunității științifice, zeci de studii americane finanțate din privat, precum și din Europa, acumulează dovezi în sprijinul acestei teorii. „Înainte de a putea face progrese reale în utilizarea medicamentelor psihedelice, trebuie să cultivăm acceptarea generală a acestor substanțe. Cercetătorii implicați în acest areal imaginează o lume în care psihedelicele sunt disponibile în siguranță și din punct de vedere legal pentru utilizare benefică”, explică specialistul Claudia Schwarz-Plaschg, de la Universitatea din Viena, care a încheiat recent un studiu de trei ani în domeniu.

MDMA, psilocibină, ketamină

Pentru mulți oameni de știință, dezincriminarea psihedelicelor (atât sintetice, cât și naturale) și stabilirea protocoalelor sigure care să permită medicilor și psihoterapeuților să le valorifice poate fi calea de a se obține o recuperare de durată a pacienților. „Aceste substanțe trebuie folosite cu mare grijă. Se poate ajunge la abuz și, pe de altă parte, pot fi folosite pentru a controla oamenii. Reînvierea interesului de astăzi urmărește să aprofundeze înțelegerea mecanismelor biologice care dau naștere efectelor psihedelicelor de modificare a minții, astfel încât psihedelicele să poată fi integrate în siguranță în societate”, punctează Schwarz-Plaschg. Cele trei substanțe aflate în centrul cercetărilor științifice actuale sunt MDMA (ingredientul activ al Ecstasy), psilocibina și ketamina.

„Se poate reîncadra memoria într-o lumină nouă”

Ce anume din aceste substanțe le face atât de atrăgătoare într-un cadru terapeutic? Psihedelicele declanșează o stare alterată de conștiință, afectează toate simțurile, schimbă procesele de gândire și emoțiile unei persoane. Schwarz-Plaschg afirmă că senzația pe care o provoacă este una de „deschidere”: „Luată într-un cadru potrivit, o astfel de substanță poate face o persoană să simtă mai multă empatie pentru ea însăși - aspect foarte important dacă a fost victima unui eveniment traumatizant. Se pot percepe aceleași sentimente puternice experimentate în momentul traumei, dar cu mai puțină frică. Cu ajutorul psihedelicului și al terapeutului, se poate reîncadra memoria într-o lumină nouă”, punctează expertul austriac, care estimează că psihoterapia asistată de MDMA ar putea fi disponibilă în Europa în următorii doi sau trei ani.

„Odată ce vom avea mai multe date despre cel mai bun mod de tratament, sperăm că Agenția Europeană pentru Medicamente își va da aprobarea pentru terapia asistată cu psihedelice“ Claudia Schwarz-Plaschg, Unversitatea Viena

Efecte notabile în cazuri de PTSD

În dreptul terapiei asistate cu psihedelice, specialiștii care le studiază mai pun un avantaj: prelungirea efectului în timp. „Perspectiva pe care o oferă acest tip de terapie pare să rămână cu pacienții chiar și după ce efectele substanței au dispărut”, argumentează Schwarz-Plaschg. Într-un studiu recent, condus de Asociația Multidisciplinară pentru Studii Psihedelice, o organizație nonprofit din SUA, acest tip de terapie asistată a dat rezultate notabile în cadrul unui studiu pe voluntari cu PTSD - după doar trei ședințe, 67% nu au mai bifat criteriile de diagnostic pentru această afecțiune foarte greu de tratat, iar în ansamblu, 88% au experimentat o îmbunătățire a simptomelor. De asemenea, din 2019, esketamina - un spray nazal pe bază de ketamină - a fost permisă în SUA și UE pentru a trata tulburările depresive majore, în condiții stricte.