Main menu

header

922 15 1de Georgiana Mihalcea

Nu există nicio îndoială: hrana este importantă pentru toate aspectele vieții, iar fertilitatea nu face excepție. Corpul primește vitaminele și mineralele de care avem nevoie din dieta zilnică, iar pentru a crea o viață nouă necesită, de asemenea, micronutrienți. Ce vitamine sunt deci importante atunci când intenționaţi să deveniţi părinţi, ne-a răspuns doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic obstretică-ginecologie cu specialitate în infertilitate de la Clicica Genesis (vythoulkas.ro).

„Grupul de vitamine B, vitaminele C și D, calciul, zincul, fierul și seleniul sunt considerate esențiale”

- Care este legătura dintre vitamine/minerale și fertilitate?

- A nu se înțelege că administrarea de vitamine și minerale reprezintă un tratament împotriva infertilității. Nicidecum! În această privință lucrurile sunt complicate și complexe și necesită consult, investigații și tratamente la specialistul în infertilitate. Subiectul de față are în vedere faptul că unele deficiențe de vitamine și minerale pot cauza probleme de fertilitate, așa cum unele boli afectează capacitatea organismului de a absorbi nutrienți (cum ar fi boala celiacă netratată) și pot crește riscul de infertilitate. Altfel spus, vorbim aici despre vitaminele și mineralele esențiale pentru sănătatea fertilității. Ceea ce este cu totul altceva.

- Toate vitaminele și mineralele sunt esențiale când vorbim despre fertilitate sau doar unele dintre ele?

- În general, pentru sănătatea noastră, este bine să avem un aport echilibrat de minerale și vitamine. Însă, grupul de vitamine B, vitaminele C și D, calciul, zincul, fierul și seleniul sunt considerate esențiale în sănătatea fertilității.

„Femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina B6 au mai multe șanse să fie fertile”

- Ce vitamine sunt incluse în grupul de vitamine B?

- Grupul vitaminelor B include: vitamina B3 (niacină), vitamina B6 (piridoxină), vitamina B9 (folat sau acid folic) și vitamina B12. Toate joacă un rol vital în formarea și buna funcționare a globulelor roșii. Un deficit de B12 poate provoca anemie, care apare atunci când sângele are un număr anormal de scăzut de globule roșii (hemoglobină). Funcția corectă a nervilor și energia celulară depind, de asemenea, de nivelurile sănătoase de vitamine B.

- Care dintre acestea protejează sănătatea fertilității?

- Când vine vorba de fertilitate, B6 și B9 (mai bine cunoscut sub numele de folat sau versiunea sintetică, acid folic) sunt cele mai importante vitamine din grupul B, asupra cărora trebuie să vă concentraţi. În ceea ce privește vitamina B6, un studiu a demonstrat că femeile cu niveluri mai ridicate de Vitamina B6 au mai multe șanse să fie fertile. Posibila legătură între această vitamină și fertilitate este nivelul de homocisteină, un aminoacid comun care se găsește în sânge. Un nivel ridicat de homocisteină în foliculi este asociat cu probleme de ovulație, iar administrarea de vitamine B6, B12 și acid folic scade nivelul de homocisteină. Despre acidul folic mai este de precizat că protejează dezvoltarea tubului neural al bebelușului.

„Calciul asigură un echilibru hormonal”

- Vitamina C e numită vitamina imunității. Ce rol are în fertilitatea de cuplu?

- Această vitamină ajută la menținerea țesutului conjunctiv sănătos și este importantă pentru vindecarea rănilor și pentru o funcție imunitară adecvată. De asemenea, este un puternic antioxidant. Aceste proprietăți antioxidante joacă un rol major în fertilitate, antioxidanții reducând impactul negativ al radicalilor liberi și daunele celulare din organism. Studiile au arătat că vitamina C, combinată cu vitamina E, îmbunătățește sănătatea spermei și scade fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor. Așa că, domnilor, este și pentru voi!

- Calciul în ce fel contribuie la creșterea șanselor de a avea un copil?

- Despre calciu se ştie că este un mineral necesar sănătății oaselor. Ei bine, acesta joacă un rol important și în sănătatea inimii, în funcția musculară, în transmisia nervoasă și în echilibrul hormonal.

„Un nivel mai ridicat al vitaminei D în organism înseamnă un risc mai mic de probleme ovulatorii”

922 15 2- Vitamina D ce rol are?

- Un nivel mai ridicat al vitaminei D în organism înseamnă un risc mai mic de probleme ovulatorii!

- Ce se întâmplă dacă avem o deficiență de vitamina D?

- Vitamina D funcționează împreună cu calciul pentru a ajuta la menținerea oaselor puternice. Dar este, de asemenea, importantă pentru creșterea celulelor, funcția imunitară și reglarea inflamației în organism. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu infertilitatea.

- Explicați-ne puțin mecanismul!

- Atât organele reproducătoare feminine, cât și cele masculine conțin receptori de vitamina D și enzime de metabolizare, ceea ce sugerează că vitamina D poate fi vitală pentru o fertilitate sănătoasă. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu probleme de ovulație și un risc crescut de endometrioză, iar ratele de succes ale fertilizării in vitro (n.r. - FIV) tind să fie mai mari la bărbații și femeile cu niveluri mai mari de vitamina D.

„Seleniul joacă un rol important în reproducere”

- Ajută fierul la sănătatea fertilității?

- Fierul este un mineral necesar pentru crearea și funcționarea sănătoasă a celulelor sangvine. Fierul scăzut poate duce la anemie, care poate provoca infertilitate.

- Cine ar trebui să fie atent la nivelul de seleniu în organism?

- Majoritatea dintre noi! Seleniul este un oligoelement vital pentru sănătate. Joacă un rol în funcționarea corectă a tiroidei, sinteza ADN-ului, protecția împotriva stresului oxidativ și reproducere. La femei, un aport inadecvat de alimente bogate în seleniu pare să crească riscul unui defect al fazei luteale. Nu există studii privind suplimentarea cu seleniu și fertilitatea feminină, însă o cercetare făcută asupra bărbaților cu o motilitate redusă a spermatozoizilor a constatat că suplimentarea cu seleniu a crescut semnificativ numărul, motilitatea, viabilitatea și morfologia normală a acestora.

- Zincul este un mineral la care trebuie să fie mai atenți bărbații decât femeile?

- Mineral esențial, zincul este responsabil pentru buna funcționare celulară, imunitate, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și diviziunea celulară. De asemenea, este vital pentru sănătatea hormonilor masculini, precum și pentru dezvoltarea și maturarea normală a spermei. Deficiența de zinc este asociată cu un număr scăzut de spermatozoizi și hipogonadism. Bărbații cu rezultate slabe ale analizei spermei tind să aibă, de asemenea, niveluri scăzute de zinc atât în testele de spermă, cât și în serul din sânge.

„Vitamina E (13) are efect antioxidant pentru protecţia spermei“

- Ce vitamine stimulează strict fertilitatea masculină?

- Vitaminele sunt importante în fertilitatea bărbaților. Într-adevăr, oxidarea spermatozoizilor poate provoca anomalii la nivelul spermatozoizilor (fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor, oligospermie, astenospermie, teratospermie). Pe lângă cele prezentate până acum se adaugă: Vitamina E (13) care a fost identificată ca fiind cel mai eficient antioxidant pentru protecția spermei. De asemenea Vitamina A joacă un rol cheie în spermatogeneză. Un studiu a arătat că la bărbații fumători cu vârsta mai înaintată și indicele de masă corporală crescut, concentrațiile sangvine observate ale vitaminelor A și E sunt mai mici, cu consecințe negative asupra calității spermei.