Main menu

header

925 15 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Sindromul de șoc toxic (SST) este un grup de simptome care implică multe sisteme ale corpului. Anumite infecții bacteriene eliberează toxine în fluxul sangvin, care apoi răspândește toxinele în organe. Specialiștii atrag atenția că afecțiunea este pe cât de rară, pe atât de gravă, punând viața în pericol.

Trei bacterii cu potențial letal

În mod obișnuit, SST este provocat de bacterii, printre care cele mai comune sunt Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes și Clostridium sordellii. Sindromul de șoc toxic de la infecțiile cu stafilococ a fost identificat la sfârșitul anilor 1970, când tampoanele intime foarte absorbante au fost utilizate pe scară largă. Staphylococcus aureus poate exista în mod normal pe corpul unei persoane și nu provoacă infecție. În timp ce majoritatea oamenilor dezvoltă anticorpi pentru a preveni infecția, persoanele care dezvoltă SST nu au anticorpi împotriva acestei bacterii, ceea ce o transformă într-un agent cu potențial letal. Streptococcus pyogenes poate genera o infecție ce pare secundară. La rândul său, Clostridium sordellii există în mod normal în vagin și nu provoacă infecție, dar poate pătrunde în uter în timpul menstruației, al nașterii sau al procedurilor ginecologice. Consumul de droguri intravenos poate genera, de asemenea, infecții cu acest patogen.

Simptome care pot fi confundate cu ale altor boli

SST din infecțiile cu streptococ este cel mai frecvent observat la copii și vârstnici. Alte persoane expuse riscului le includ pe cele cu diabet zaharat, afecțiuni pulmonare cronice sau boli de inimă. Factorii de risc pentru apariția infecției și declanșarea sindromului de șoc toxic sunt istoricul utilizării tampoanelor superabsorbante, plăgile chirurgicale, o infecție locală a pielii sau a țesutului profund, naștere recentă sau avort. Pe de altă parte, multe dintre simptomele SST pot fi ușor confundate cu ale altor afecțiuni - febră mare, frisoane, dureri de cap, oboseală, erupție cutanată de culoare roșie, exfolierea masivă a pielii (în special peste palme și tălpi), tensiune arterială scăzută, vărsături, dureri musculare, creșterea fluxului de sânge către gură și ochi, scăderea producției de urină, diminuarea funcției hepatice, dezorientare și confuzie. În cazul în care bacteria care stă la baza infecției este C. sordellii, simptomele sunt foarte asemănătoare gripei: letargie, sensibilitate abdominală, umflare generalizată de la acumularea de lichid, ritm cardiac foarte rapid. Demn de menționat este faptul că în acest caz poate lipsi febra. 

Diagnostic dificil, tratament complicat

Sindromul de șoc toxic este dificil de diagnosticat, în principal din cauza amintitelor simptome. Analizele de depistare a bolii includ testele utilizate pentru identificarea microorganismelor care cauzează simptomele, teste pentru a se măsura coagularea sângelui și timpii de sângerare, numărul de celule, electroliții și funcția ficatului, printre altele, examene de urină, puncție lombară prin care să se extragă lichidul cefalorahidian și a verifica dacă există bacterii. Odată identificat SST, tratamentul va ține cont de vârstă, stare de sănătate, extinderea bolii și istoricul medical și poate include administrarea de antibiotice intravenos, de lichid pentru a trata șocul și a preveni afectarea organelor, medicamente pentru inimă (la persoanele cu tensiune arterială foarte scăzută), dializă (la pacienții care dezvoltă insuficiență renală), transfuzii, oxigen suplimentar sau curățarea chirurgicală profundă a unei plăgi infectate.

Îngrijirea promptă a rănilor, esențială pentru evitarea îmbolnăvirii

Complicațiile sindromului de șoc toxic pot fi teribile. Pe lângă faptul că devastează organele interne, boala poate duce la amputații ale degetelor de la mâini, de la picioare sau ale membrelor - ori chiar la moarte. În aceste condiții, de-a lungul timpului, specialiștii au elaborat o serie de măsuri de prevenție. Deoarece reinfectarea este ceva obișnuit, fetele și femeile care au avut SST ar trebui să evite utilizarea tampoanelor interne. De asemenea, în general se impune îngrijirea promptă și minuțioasă a rănilor, esențială în evitarea SST, utilizarea minimă - chiar deloc - a corpurilor străine vaginale, cum ar fi diafragmele și bureții. Pe de altă parte, trebuie acordată atenție oricărui incident cu potențial de infecție și se recomandă apelul foarte rapid la ajutor medical în cazul în care o boală ușoară devine rapid severă, cu simptome ale întregului corp. Și asta pentru că, potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic, din SUA, sindromul de șoc toxic poate afecta pe oricine, inclusiv bărbații, copiii și femeile aflate în postmenopauză. Chiar dacă este o boală rară, pune viața în pericol și poate recidiva - cei care au avut o dată sindrom de șoc toxic îl pot face din nou.

De la recuperare completă la comă și pierderea memoriei

Din cauza rarității și severității SST, specialiștii încă nu se pot pronunța cu certitudine pe marginea efectelor pe termen lung. Există persoane care și-au revenit complet, întrucât au avut șansa ca boala să fie depistată foarte rapid. Pe de altă parte, în 2011, o femeie din Țara Galilor a ajuns în comă indusă din cauza SST. Și-a pierdut și memoria - după patru ani, ameliorările stării sale erau încă foarte modeste. Femeia a crezut inițial că are gripă, dar când devenit rapid incapabilă să meargă sau să comunice, s-a dus la camera de urgență, unde personalul medical a efectuat tomografii, apoi i-a îndepărtat ovarul și trompele uterine. Medicii au presupus că problema s-a dezvoltat deoarece pacienta a folosit tampoane cu cel mai mare grad de absorbție în toți anii de ciclu menstrual.

SST este provocat de bacterii care eliberează toxine în sânge, iar fluxul sangvin le răspândeşte în tot corpul

Sindromul de șoc toxic afectează aproximativ 1.000 din 50 de milioane de femei care folosesc tampoane (0,00002%)

Creatorul celebrului broscoi Kermit, ucis la vârsta de 54 de ani

925 15 2Printre celebritățile grav afectate de sindromul de șoc toxic se numără supermodelul Lauren Wasser, care s-a îmbolnăvit rapid și inexplicabil, la 24 de ani. Tânăra a ajuns la spital cu febră foarte mare, după ce făcuse un infarct. După coma indusă medical s-a constatat că făcuse cangrenă, deoarece sângele nu mai curgea în picioare. Lauren a ajuns să-și piardă piciorul drept de sub genunchi. În 2018, din cauza unor complicații persistente, i s-a amputat și piciorul stâng. Audrey Leishman, soția jucătorului profesionist de golf Marc Leishman, actrița Maura Higgins, fostă vedetă în show-ul „Insula Iubirii” Marea Britanie și Alex Smith, jucător de fotbal profesionist, sunt alte victime cu notorietate ale cumplitei boli. În ceea ce îl privește pe Jim Henson, creatorul iubitului broscoi Kermit, din serialul „Păpușile Muppets”, a murit la vârsta de 54 de ani din cauza sindromului de șoc toxic - avea Streptococcus pyogenes, care a generat o infecție ce i-a devastat sistemul imunitar.