Main menu

header

925 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Chiar dacă există credința larg răspândită care afirmă contrariul, cercetări de ultimă oră atestă faptul că persoanele cu diabet pot mânca dulciuri atât timp cât acestea fac parte dintr-o dietă sănătoasă și sunt consumate cu multă moderație.

De la ananas pe grătar la înghețată din două ingrediente

Potrivit Asociației Americane de Diabet, pacienții diagnosticați cu diabet de tip II nu sunt obligaţi să uite că există dulciuri. Dimpotrivă. Cu multă atenție, aceste persoane își pot satisface mici plăceri de acest fel dacă respectă câteva reguli simple. Astfel, pe baza adoptării unui regim alimentar general foarte sănătos, care să aibă grijă de menținerea sub control a nivelului glucozei din sânge, există dulciuri „prietenoase” cu oamenii care suferă de această boală. De pildă, se pot asezona câteva rondele de ananas cu scorțișoară și se așază pentru scurt timp pe un grătar. Se servesc cu o linguriță din iaurtul preferat. Un alt desert rapid este obținut din amestecarea unei linguri cu sirop de arțar și puțin praf de smântână cu fructe de pădure de sezon. Iar dacă se mixează fructe de pădure cu iaurt fără grăsimi și se congelează amestecul, rezultă o formulă de înghețată delicioasă.

Fructele proaspete, savoare și fibre

Pentru a reduce pofta de zahăr, care îi însoțește pe oameni toată viața, pacienții cu diabet pot reduce treptat cantitatea de zahăr din dietă, trebuie să evite dulciurile cu carbohidrați și se pot îndulci cu fructe proaspete - merele, perele, afinele, murele și piersicile adaugă dulceață naturală deserturilor și au beneficiul de a fi bogate în fibre și alți nutrienți. Un exemplu al felului în care fructele pot sta la baza unui desert de poveste îl reprezintă căpșunile, care se înmoaie în ciocolată neagră topită, se lasă la rece timp de 15-20 de minute și se servesc. Cacaua conține flavonoide care pot ajuta la răspunsul la insulină. De asemenea, se poate prepara un shake foarte dulce și savuros, care nu face glicemia să urce periculos: se mixează curmale și mere cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi, plus, eventual, un îndulcitor fără zahăr. Fructele sunt în mod natural dulci și bogate în fibre, iar laptele este o sursă bună de proteine și calciu.

Degustarea lentă scade cantitatea consumată

Un alt secret al consumului prudent de dulciuri la care pot recurge persoanele cu diabet este includerea de grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de arahide, brânză ricotta, iaurtul sau migdalele în deserturi. Deoarece acestea întârzie digestia, nu provoacă creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, potrivit specialiștilor, dulciurile ar trebui să fie consumate ca parte a unei mese, mai degrabă decât ca gustări de sine stătătoare, întrucât cresc glicemia atunci când sunt savurate singure. Un alt secret al reducerii consumului de dulciuri pentru pacienții cu diabet este degustarea lentă a desertului, ceea ce va împiedica respectiva persoană să consume în exces astfel de plăceri culinare.

Îndulcitori de încredere

La capitolul îndulcitori, recomandarea principală a medicilor diabetologi şi a nutriţioniştilor este extractul din frunze de stevie. Acesta poate fi folosit cu succes atât în cafea, cât şi la prepararea reţetelor de prăjituri la cuptor. Cu toate că stevia conţine substanţe dulci, cunoscutele glicozide, acestea nu sunt metabolizate de organism, prin urmare nu modifică nivelul glicemiei. Xylitolul este următorul îndulcitor natural considerat aliat de încredere al dietelor persoanelor cu diabet. Obţinut din porumb, acest produs are marea calitate de a nu modifica nivelul insulinei din organism.

Persoanele cu diabet pot consuma dulciuri cu moderaţie

Specialiștii recomandă persoanelor cu diabet deserturi făcute în casă și consumate cu maximă atenție

Tort cu brânză dulce de vaci

925 14 2Ingrediente: 2 ouă separate, 4 linguri cu amidon de porumb, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 2 linguri cu unt topit şi răcit, 1/2 lingură cu esenţă naturală de vanilie, 500 g brânză dulce de vaci, 100 ml suc de zmeură neîndulcit, 8 pastile de zaharină, 5 g gelatină înmuiată într-o lingură cu lapte, 2 linguri cu smântână, 100 g ciocolată pentru diabetici, zmeură pentru decor.

Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Blatul se face într-o formă cu fund detaşabil mică, tapetată cu hârtie de copt unsă cu puţin unt. Se bat bine albuşurile. Într-un vas se amestecă untul topit, esenţa de vanilie și amidonul combinat cu praful de copt. În această compoziție se încorporează albușurile, în două tranşe, amestecând uşor, ca să nu se lase. Se toarnă în forma de tort şi se coace zece minute, apoi se scoate blatul din formă şi se lasă la răcit pe un grătar. Se mixează bine brânza, se încălzește sucul de zmeură în care se topește zaharina, fără să dea în clocot. După ce siropul s-a răcorit, se încorporează în crema de brânză și se dă câteva ore la frigider. Cu această cremă bine răcită se îmbracă blatul. Pentru glazură, se încălzeşte smântâna, se adaugă ciocolata ruptă bucăți și se amestecă bine, pentru omogenizare. După ce s-a răcorit, se toarnă peste tort. Se decorează prăjitura cu fructe proaspete.