Main menu

header

926 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Simptomele prelungite ale COVID-19 au fost recent asociate cu dificultăți de recunoaștere a fețelor - prosopagnozia, o afecțiune puțin cunoscută - precum și cu probleme de orientare, după cum au evidențiat rezultatele unor cercetări derulate în India și SUA.

Simptome de „ceață cerebrală”

Oamenii de știință continuă să sondeze efectele prelungirii în timp a simptomelor infectării cu virusul Sars-CoV-2. Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul rețelei de spitale Indraprastha Apollo, din New Delhi, COVID-19 poate provoca o serie de probleme neurologice - pe lângă cunoscuta pierdere a mirosului și a gustului pot surveni și tulburări de atenție, memorie, vorbire și limbaj, cunoscute sub numele de „ceață cerebrală”. Cercetarea, publicată în jurnalul Cortex, este prima care raportează prosopagnozia, sau dificultățile în recunoașterea fețelor, în legătură cu COVID-19 pe termen lung. Potrivit estimărilor actuale, prosopagnozia afectează între 2 și 2,5% din populația lumii.

Probleme de orientare

La rândul lor, oamenii de știință din SUA, de la Dartmouth College, au studiat cazul unei tinere de 28 de ani care a fost diagnosticată cu COVID-19 în martie 2020 și a suferit o recidivă a simptomelor două luni mai târziu. „Când am cunoscut-o pentru prima dată pe Annie, mi-a spus că nu poate recunoaște fețele membrilor familiei sale”, punctează specialistul Marie-Luise Kieseler, care a adăugat că tânăra a ajuns să se bazeze pe voci pentru a recunoaște oamenii. Annie a avut, de asemenea, probleme de orientare după COVID-19, cu dificultăți de a-și aminti unde sunt anumite secțiuni din magazinul alimentar unde și-a făcut mereu cumpărăturile și se bazează pe hărțile Google pentru a-și aminti unde își parchează mașina. „Combinația de prosopagnozie și deficitele de navigație pe care le înregistrează Annie este ceva care ne-a atras atenția, deoarece cele două deficite merg adesea mână în mână după ce cineva a suferit fie leziuni cerebrale, fie deficite de dezvoltare”, explică autorul studiului, Brad Duchaine.

Potențiale modificări neurologice

Mecanismele exacte prin care COVID-19 pe termen lung poate provoca prosopagnozie nu sunt încă pe deplin înțelese. „Simptomele de lungă durată pot provoca o serie de modificări neurologice care afectează regiunile creierului responsabile de recunoașterea feței, provocând dificultăți în procesarea informațiilor vizuale și recunoașterea chipurilor familiare”, detaliază cercetătorul Vinit Suri, de la Indraprastha Apollo. Echipa de experți a extins studiul și la alți pacienți infectați la un moment dat cu SARS-CoV-2 și care au înregistrat simptome pe termen lung. Majoritatea persoanelor care au participat la chestionare au afirmat că abilitățile lor cognitive și de percepție au scăzut de când au avut COVID-19.

„COVID-19 poate provoca inflamații și leziuni ale vaselor sangvine, iar reducerea fluxului de sânge către creier poate provoca tulburări cognitive, inclusiv prosopagnozie” (Vinit Suri, Indraprastha Apollo, New Delhi)

Severitatea şi durata deficienţelor pot varia

Studiile care leagă COVID-19 de probleme neurologice evidențiază tipurile de deficiențe de percepție, recunoașterea fețelor și navigare care pot fi cauzate de COVID-19. „Este ceva de care oamenii ar trebui să fie conștienți, în special medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății”, afirmă Duchaine. Pe de altă parte, nu toți oamenii cu simptome pe termen lung ale infectării cu SARS-CoV-2 vor dezvolta prosopagnozie, iar severitatea și durata deficiențelor pot varia.