de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Munca fizică sporeşte fertilitatea masculină
O mulțime de studii avertizează asupra pericolelor asociate cu locurile de muncă sedentare, iar altele evidențiază beneficiile efortului fizic. Una dintre cercetările pe această ultimă direcție, derulată de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din SUA, pun în evidență avantajele reproductive ale locurilor de muncă mai solicitante din punct de vedere fizic pentru bărbați, în special acele joburi care le impun să ridice obiecte grele. Oamenii de știință afirmă că descoperirile lor arată că aceștia sunt mai fertili și prezintă o cantitate mai mare de material seminal.
Scopul în viaţă combate excesul de alcool
Neurologii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au pus în evidență, în cadrul unui studiu, că depistarea unui scop îi poate scăpa de acest exces pe cei care beau prea mult alcool. Descoperirile deschid noi strategii nonfarmaceutice pentru a reduce consumul excesiv de alcool în rândul adulților tineri. Studiile anterioare au demonstrat faptul că un consum excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la mai multe tipuri de cancer și afectează major calitatea generală a vieții și relațiile personale.
Meditaţia, aliat împotriva anorexiei
Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, Japonia, afirmă că terapia cu meditație este eficientă în reducerea anxietăților, cele mai frecvent observate la pacienții cu anorexie. În ultimii ani, antrenamentul de acest tip a devenit un subiect central în domeniul wellness, cercetătorii în medicină evaluând și beneficiile acestei terapii pentru sănătate. Pentru anorexie, tulburare de alimentație caracterizată printr-o pierdere severă în greutate ca urmare a anxietății extreme legate de imaginea corporală, meditația se extinde tot mai mult ca parte integrantă a abordării terapeutice.
Mişcarea zilnică previne boala ficatului gras
Oamenii de știință de la Centrul de Sănătate „Milton S. Hershey” al Universității Penn State, din SUA, au realizat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că 22 de minute de mișcare fizică în fiecare zi pot proteja împotriva bolii hepatice grase. „Descoperirile noastre le oferă medicilor încrederea necesară pentru a prescrie exerciții fizice ca tratament pentru boala ficatului gras nonalcoolic”, explică specialistul Jonathan Stine. Boala afectează aproape 30% din populația lumii, fiind un rezultat al obezității, diabetului de tip II sau colesterolului mărit.
Schimbările climatice pot declanşa sindrom posttraumatic
Cercetătorii de la Universitatea California San Diego afirmă că stresul provocat de incendiile de vegetație și alte calamități naturale este capabil să provoace probleme mintale și alterarea undelor cerebrale. E pentru prima dată când oamenii de știință au găsit o astfel de legătură cu stresul climatic. Cogniția a rămas afectată până la un an după dezastru și a dus la o activitate mai mare în cor- texul frontal, a evidențiat studiul clinic. Cercetătorii concluzionează că expunerea la evenimente climatice severe afectează capacitatea de a procesa informații.