Main menu

header

926 10 1de Georgiana Mihalcea

Brahiterapia este un tip de radioterapie internă folosită pentru a trata cancerul. Aceasta plasează surse radioactive în interiorul tumorii sau în apropierea ei pentru a ucide celulele canceroase. Acest lucru permite medicului evitarea răspândirii de radiații către unele organe din jur. Doctor Sorin Bogdan (medalion), medic specialist radioterapie cu competență în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR, ne-a dat detalii amănunțite despre acest tip de terapie oncologică, de la procedura de realizare până la modul în care se simte pacientul în timpul unei ședințe.

„O sursă radioactivă se plasează în interiorul tumorii”

- Ce este brahiterapia?

- Brahiterapia este un procedeu de iradiere internă sau de proximitate. Se folosește o sursă radioactivă cu dimensiunea de aproximativ 1 milimetru, care se plasează în interiorul tumorii sau în imediata ei vecinătate cu ajutorul unor aplicatori de plastic sau de metal (ovoide, sonde, ace sau tuburi de plastic). Inserția acestor aplicatori este realizată sub ghidaj ecografic și tomografic.

- Cine poate beneficia de un astfel de tratament?

- Brahiterapia este indicată la unii pacienți oncologici, aflați în stadiu de boală incipientă sau avansată, dar și metastatică, care sunt situați într-un anumit moment în parcursul tratamentului lor oncologic, secvențiat și multimodal (mai multe modalități terapeutice).

- Câte tipuri există?

- Brahiterapia temporară cu doză mică (low dose rate - LDR) se realizează prin implantarea sursei radioactive în interiorul sau în vecinătatea formațiunii tumorale pentru o perioadă scurtă, de una-şapte zile, conform planului terapeutic individualizat. În brahiterapia temporară cu doză mare (high-dose rate - HDR) materialul radioactiv implantat emite doze mari de radiații, rapid, timp de 10-20 de minute, fiind îndepărtat imediat după ședința de iradiere. Brahiterapia permanentă se realizează prin implantarea materialului radioactiv cu ajutorul unui ghidaj imagistic CT sau ecografic. Sursa radioactivă va emite radiații constant, până la epuizare. Brahiterapia perma- nentă este folosită în anumite patologii oncologice, precum cancerul de prostată.

„Poate fi asociată cu radioterapia externă și cu chimioterapia de radiosensibilizare”

- Ce tehnici sunt utilizate în acest procedeu medical?

- Sunt două principale tehnici folosite în această procedură: intracavitară - când aplicatorul este introdus în apropierea tumorii, spre exemplu vagin, esofag, trahee, rect etc. - și interstițială, când aplicatorul este introdus în interiorul țesuturilor tumorale, ca în cazul tumorilor de col uterin, prostată, sân etc. Există anumiți aplicatori de brahiterapie unde se pot folosi ambele tehnici în același timp.

- În ce forme de cancer poate fi eficientă?

- Brahiterapia poate fi eficientă în numeroase boli oncologice. Conform ghidurilor internaționale de tratament, această tehnică de iradiere internă devine imperios necesară în tratarea anumitor neoplazii. Brahiterapia este practic obligatorie în tratamentul cancerelor ginecologice (col uterin, dar și cele de vagin, vulvă sau corp uterin) care nu necesită operație, fie că nu e necesar să fie operate pentru că pot fi vindecate cu aceeași rată de succes prin asocierea brahiterapiei la radioterapia externă, fie sunt prea avansate ca să poată fi operate de la început. Ne putem folosi de această tehnică și pentru tratarea cancerelor de prostată, piele, sân, rect, pancreas, esofag, trahee și chiar creier.

- Cu ce alte opțiuni de tratament poate fi asociată?

- Tratamentul oncologic este multimodal și poate cuprinde ședințe de chimioterapie, ședințe de radioterapie externă, intervenții chirurgicale și brahiterapie. Sec- vențierea tratamentului specific este stabilită în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), unde se iau în considerare și se respectă standardele internaționale de tratament. Brahiterapia poate fi asociată cu radioterapia externă și cu chimioterapia de radiosensibilizare, când, după terminarea acestor tratamente, este necesară suplimentarea dozelor de iradiere la nivel tumoral pentru a avea un răspuns oncologic cât mai bun. Mai poate fi administrată brahiterapia și ca tratament unic în bolile metastatice, când această tehnică este folosită în scop paliativ, cu rol hemostatic (tumori sângerânde) sau citoreducțional (tumori de mari dimensiuni și care sunt dureroase).

„Timpul de iradiere este scurt, mai puțin de 15 minute”

926 10 2- Care sunt principalele avantaje?

- Brahiterapia are o gamă largă de avantaje și din acest motiv este atât de eficientă în tratarea bolilor oncologice. Principalul avantaj al acestei tehnici este doza mare de iradiere la nivel tumoral livrată într-un timp de expunere foarte scurt, astfel reducându-se considerabil apariția reacțiilor adverse. Iradierea este localizată, deoarece sursa radioactivă este eliberată în țesuturile din jurul tumorii (sau chiar intratumoral), crescând astfel eficiența tratamentului. Timpul de iradiere este scurt - întregul tratament poate fi administrat în mai puțin de 15 minute. Recuperarea de după procedură este rapidă, deoarece inserția se face precis și ghidat imagistic, iar țesuturile sănătoase din jurul aplicatorului de brahiterapie sunt foarte puțin sau deloc afectate.

- Cum se simt pacienții în timpul unei ședințe?

- Pacienții care au efectuat brahiterapie nu reprezintă un pericol de iradiere pentru aparținători și copii, pentru că efectul radioactiv este legat de sursa de iradiere, iar aceasta este retrasă din pacient în momentul în care procedura se încheie. Tratamentul nu implică durere sau disconfort pentru pacient. Pe durata întregii proceduri, pacientul este anesteziat. Reacțiile adverse sunt minime, iar pacienții se pot întoarce la rutina zilnică în scurt timp după finalizarea tratamentului.

„Nu este nevoie de internare, întreaga procedură este realizată în regim ambulatoriu”

- Ce reacții adverse pot apărea după o ședință?

- Reacțiile adverse după brahiterapie sunt minime, de intensitate mică și de scurtă durată. Pacientele se pot aștepta la o ușoară sângerare vaginală, care se remite de la sine, în scurt timp, după efectuarea brahiterapiei pentru tratarea cancerului de col uterin. De asemenea, mai pot apărea dureri abdominale difuze, de intensitate mică, dar acestea pot fi tratate cu medicație antiinflamatorie. Usturimile în momentul urinării pot fi prezente pentru scurt timp, după efectuarea tratamentului. După brahiterapia de prostată poate să apară disfuncția erectilă, dar aceasta se poate trata cu medicație specifică.

- Este nevoie de internare sau se realizează ambulatoriu?

- Nu este nevoie de internare, întreaga procedură este realizată în regim ambulatoriu, pacienții părăsesc secția după terminarea tratamentului și după ce își revin complet din anestezie.

Brahiterapia este utilizată în numeroase tipuri de cancer

„Amânarea acestei terapii ţine de riscul anestezic asociat“

- Există anumite contraindicații?

- În general, nu prea există contraindicații legate de realizarea acestei proceduri, ci mai degrabă legate de riscul anestezic asociat. Dacă pacienții au diferite boli sistemice cardiovasculare, respiratorii, hematologice, crește riscul de apariție a efectelor adverse în momentul efectuării anesteziei și, deci, trebuie temporizată procedura până la momentul în care bolile sistemice asociate sunt tratate sau devin stabile evolutiv și când acestea nu mai reprezintă un risc pentru pacient în momentul efectuării anesteziei și, implicit, al procedurii.

- Ce alți factori contează în administrarea cu precauție?

- Dacă profilul biologic al pacientului (analizele medicale - hemoleucogramă, biochimie, coagulogramă) nu este în parametrii așteptați, se temporizează procedura și se inițiază tratamentul adjuvant și suportiv până sunt diminuate riscurile la efectuarea brahiterapiei și a anesteziei.