Main menu

header

926 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

După o iarnă în care meniurile au fost mai dense, o cură de detoxificare de o săptămână poate fi binevenită, furnizând organismului, la început de primăvară, un binemeritat aport de energie și de nutrienți valoroși.

Legume preparate simplu, amestec de semințe

Planul de detoxificare de o săptămână este menit să curețe și să dea un restart organismului. Regimul de o săptămână începe zilnic cu un ceai de plante sau un pahar cu apă caldă în care stoarceți o jumătate de lămâie. Urmează mișcarea, ușoară - plimbare, pedalat sau yoga. Micul dejun al primei zile este un suc de legume proaspete în care adăugați o lingură cu semințe de chia. Prânzul este alcătuit din legume aburite (ciuperci, spanac, broccoli, varză, dovlecei, morcovi, sfeclă). La cină se poate servi o tocană de legume, preparată simplu: într-o cratiță mare, căliți puțină ceapă și un cățel de usturoi, adăugați legumele preferate, gătiți două minute, turnați două căni cu apă și sare de mare și lăsați pe foc până când legumele sunt gata. La desert optați pentru fructe cu indice glicemic scăzut, iar ca gustări în toată perioada se recomandă un amestec de nuci, migdale, semințe de dovleac, de chia și de in.

Verdețuri, ulei de măsline extravirgin

În cea de-a doua zi, micul dejun este identic cu cel din ziua anterioară. La prânz puteți servi legume ușor gătite, cu quinoa și salată de baby spanac. Cina include tocană de legume cu ardei kapia și broccoli, stropită cu ulei de măsline extravirgin și suc de lămâie.

Pentru micul dejun din cea de-a treia zi se recomandă 3/4 de cană cu iaurt natural cu fructe proaspete feliate, amestecat cu semințe de chia, migdale și nuci feliate. Prânzul este alcătuit din tocană de linte: căliți o cană cu legumele preferate, bucățele de rădăcină de ghimbir și doi căței de usturoi în puțin ulei de măsline extravirgin, adăugați 1/3 cană cu linte și două căni cu apă și un praf de sare și lăsați pe foc până când lintea este fiartă. Se servește cu coriandru și pătrunjel verde. Cina celei de-a treia zile include un amestec din două căni cu salată verde, un morcov ras și o jumătate de papaya crudă. Se stropește totul cu o lingură cu oțet balsamic, una cu ulei de măsline extravirgin și suc proaspăt de lămâie.

Iaurt, orez brun, fructe uscate

926 14 2Cea de-a patra zi a săptămânii de detoxificare începe cu un smoothie din 100 grame de iaurt natural, o lingură cu ulei de cocos, o banană și o lingură cu semințe de chia. La prânz puteți servi un bol cu tocană de legume cu o ceșcuţă cu quinoa, iar la cină tocană de linte și legume, foarte eficientă și pe direcția scăderii în greutate pe care o veți înregistra la capătul acestui plan de detoxificare.

Ziua a cincea include micul dejun cunoscut, prânzul este alcătuit din legume la aburi cu ierburi proaspete, stropite cu ulei de măsline și semințe de dovleac zdrobite, completate cu o jumătate de cană cu orez brun organic amestecat cu o mână de migdale. La cină puteți servi o salată de frunze de rucola cu ardei roșu, ciuperci și ceapă. Se presară cu semințe de floarea-soarelui și se stropește cu ulei de măsline și lămâie.

În penultima zi a planului de detoxificare se consumă la micul dejun fructe uscate preînmuiate în apă, presărate cu fulgi de migdale și cu două linguri cu semințe de in măcinate, „legate” cu puțin iaurt. La prânz este recomandată o supă de linte și legume, iar la cină o salată de papaya crudă și morcovi.

Ultima zi de detoxificare are în meniu la micul dejun un smoothie după rețeta din ziua a patra, la prânz supă de linte și legume cu verdeață, stropită cu ulei de măsline și puțin suc de lămâie. Cina include ciuperci la grătar cu salată verde și piure de cartofi dulci.

Planul de detoxificare de șapte zile este alcătuit de medicul nutriționist indian Shilpa Arora, specialist de renume în domeniul sănătății macrobiotice