de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Obsesia pentru bodybuilding poate duce la ismorfie musculară
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto, Canada, au pus în evidență, în cadrul unui studiu extins, faptul că obsesia pentru bodybuilding a dus la creșterea prevalenței dismorfiei musculare deopotrivă în rândul bărbaților și femeilor. Aceste rezultate sunt evaluate în tabloul general al creșterii numărului de cazuri de tulburări de alimentație în Canada, cercetătorii avertizând că nemulțumirea față de propriul corp, care implică acest spectru de efecte, este de asemenea în continuă creștere.
Viaţa sănătoasă previne efectele pe termen lung ale COVID-19
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Harvard au publicat un studiu care a constatat că femeile care au urmat regulile unui stil de viață sănătos, inclusiv exerciții fizice regulate și somn adecvat, au un risc mai redus de a suferi de efectele pe termen lung ale COVID-19. Aceste simptome afectează numai în SUA zeci de de milioane de americani și implică persistența efectelor bolii - oboseală, febră, o serie de neplăceri respiratorii, cardiace, neurologice și digestive - la patru săptămâni sau mai mult după infecția inițială.
Evitarea reţelelor de social media diminuează depresia
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a constatat că evitarea platformelor de social media timp de doar o săptămână a îmbunătățit semnificativ bunăstarea voluntarilor care au participat la studiu, diminuând atât nivelul de anxietate, cât și depresia. Potrivit statisticilor, utilizatorii rețelelor sociale pot petrece până la nouă ore pe platforme într-o săptămână. Unele cercetări au constatat circa 50 de efecte dăunătoare ale navigării în mod constant pe aceste rețele.
Tinerii educaţi „conduc“ trendul ţigărilor electronice
Publicația Journal of Preventive Medicine a intervievat 840 de adulți tineri educați și a constatat că 23% dintre aceștia folosesc țigări electronice. Rezultatele acestei cercetări îi determină pe oamenii de știință din India să declare că obiceiul fumatului electronic este „condus” de tinerii cu educație înaltă, chiar și la peste doi ani de când țigările electronice au fost interzise în țară. „Nicotina din aceste țigări este o substanță chimică extrem de toxică și cu potențial letal”, atrage atenția Pankaj Chaturvedi, chirurg oncologic de la Spitalul Memorial Tata, Parel.
Prietenia online cu oameni bogaţi scade riscul de infarct
Prietenia pe Facebook cu oameni bogați sau de succes poate reduce probabilitatea de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral fatal, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Colegiul American de Cardiologie. Concret, potrivit specialiștilor, o mai bună conexiune economică pe rețelele de socializare arată rate mai scăzute de deces prematur din cauza bolilor de inimă. Noul studiu este primul care analizează sănătatea unei persoane folosind prieteniile de pe Facebook ca măsură a conexiunii economice.