de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cele mai recente statistici arată că boala arterială periferică afectează circa zece procente din populația lumii, care este astfel expusă unor complicații severe. Pe de altă parte, afecțiunea este legată în mare măsură de stilul de viață, ceea ce înseamnă că poate fi prevenită.
Prea puțin sau prea mult somn
O nouă cercetare publicată în European Heart Journal a demonstrat o legătură puternică între obiceiurile de somn și dezvoltarea bolii arteriale periferice, care provoacă blocarea arterelor la nivelul picioarelor și crește riscul de accident vascular cerebral și de atac de cord. Studiul a arătat că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte înregistrează un risc cu 74% mai mare de a dezvolta afecțiunea. În același timp, și somnul excesiv în timpul zilei este asociat cu un risc crescut cu 32% de boală coronariană care rezultă din arterele obstrucționate. Mai mult, apariția afecțiunii poate determina un adevărat cerc vicios - disconfortul pe care îl presupune boala afectează și mai mult durata somnului, iar acest aspect agravează afecțiunea.
Se reduce cantitatea de sânge care ajunge în picioare
Boala arterială periferică este o afecţiune răspândită, care afectează la nivel mondial, în multe ţări dezvoltate, aproximativ 20% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani. Afecțiunea apare ca urmare a aterosclerozei, a întăririi pereţilor arteriali, a colesterolului care se depune pe interiorul pereţilor arteriali. Aceasta este o boală gravă, iar reducerea cantităţii de sânge care ajunge în picioare din cauza arterelor înfundate parţial sau total poate genera dureri semnificative în timpul mersului, care pot degenera în cangrenă şi amputaţia piciorului. Cel mai comun simptom întâlnit la boala arterială periferică sunt crampele în picior, în muşchii gambei şi coapsei în timpul mersului suu când se face exerciţiu fizic. Totodată, amorţeala, furnicăturile în picior şi în laba piciorului pot fi semne ale afecțiunii, care mai poate implica senzaţia de durere acută în picior, fulgerătoare în timpul repausului, de febră musculară care nu mai trece sau laba piciorului rece.
Boala arterială periferică provoacă blocarea arterelor la nivelul picioarelor şi creşte riscul de atac de cord şi de AVC
Complicaţiile care apar de pe urma bolii arteriale periferice nediagnosticate şi netratate pot pune în pericol viaţa pacienţilor
Fumatul, sedentarismul, diabetul, colesterolul mărit…
Foarte multe persoane de vârsta a treia asociază boala arterială periferică cu îmbătrânirea, dar specialiștii atrag atenția că afecțiunea poate apărea la oricine, întrucât mulți factori de risc țin de stilul de viață. Persoanele cele mai afectate de boala arterială periferică sunt cele cu vârsta de peste 50 de ani, fumătorii, pacienții cu diabet, sedentarii, supraponderalii, hipertensivii, cei cu colesterol crescut. La toți acești factori se adaugă și predispoziția genetică. Potrivit statisticilor, în aceste categorii intră foarte multe persoane, în mare parte adulte sau chiar tinere, ceea ce extinde semnificativ riscul la nivelul întregii populații a globului. În același timp, însă, mișcarea, dieta adecvată și menținerea tensiunii arteriale sub control sunt mijloace la îndemâna oricui de a reduce riscul de boală arterială periferică.