de Flori Pintea şi Adrian Barna
Fibrosarcomul este o tumoră rară ce apare, de regulă, la adulții de vârstă mijlocie, dar și la copii, în cazuri izolate. Afecțiunea se instalează în țesuturile moi sau în oase, frecvent la nivelul coapsei și al genunchiului. Din păcate, vorbim despre o patologie ale cărei cauze sunt necunoscute, însă, în urma cercetărilor, s-a stabilit că poate fi vorba despre istoric familial, în unele situații.
Media vârstei de apariție este 45 de ani
Fibrosarcomul este o tumoră ce reprezintă aproximativ 10% dintre toate sarcoamele țesuturilor moi. O patologie care poate fi întâlnită la orice vârstă, dar incidența cea mai mare este, totuși, între 30 și 70 de ani, cu o etate medie de 45 de ani. La copii apare mai rar și, de regulă, la cei de sub 15 ani. Chiar dacă se instalează în zona coapsei, urmată de trunchi și membrele inferioare, ca la orice alt tip de cancer, și fibrosarcomul se poate răspândi în organism. Cele mai afectate sunt țesuturile moi, mai rar la nivelul oaselor. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient și va acționa țintit asupra organului afectat. Nu are predilecție pentru vreunul dintre sexe, astfel că apare în mod egal la femei și la bărbați.
Apar oboseala și pierderea inexplicabilă în greutate
Persoanele care suferă de această formă de cancer nu au semne și simptome evidente. Acestea pot fi subtile în faza de debut. Mai exact, pot observa o umflătură nedureroasă sub piele. Dacă apare în abdomen, probabil că nu va fi observată decât atunci când va avea dimensiuni semnificative. Apoi, poate începe să pună presiune asupra unor organe din jur, mușchi, nervi sau vase de sânge. Astfel, umflătura este o masă care poate sau nu să crească în dimensiune, în funcție de forma bolii. Apoi, pot apărea durere și sensibilitate, mai ales dacă tumora apasă pe nervii sau mușchii din jur, oboseală, pierderea inexplicabilă în greutate, dureri în abdomen, tuse, scaune de culoare închisă și vărsături cu sânge. În cazul fibrosarcomului care afectează oasele, poate fi și mai dificil de identificat numai pe baza simptomelor. Semnele cancerului osos primar includ durerea persistentă în zona tumorii, umflare în zona osului afectat, dificultate de mișcare a articulației sau a membrului, amorțeală, oase fragile etc. În cazul copiilor, fibrosarcomul este agresiv local, nu metastazează la distanță și este rezistent la chimio şi radioterapie. La adult, recurența locală este obişnuită după rezecțiile marginale ale tumorii și este întâlnită la peste 50% din cazuri. În situaţia metastazelor, acestea apar la 60% dintre persoane. La bolnavii cu recurență locală, incidența metastazelor este și mai mare. Acestea se produc în special în plămâni, schelet și ficat, iar cele în nodulii limfatici sunt rare, sub 40% din cazuri. Rata de supraviețuire la 10 ani de la diagnosticare este de 60% pentru fibrosarcomul gradul 1 și 2% pentru fibrosarcomul gradul 4.
Radiografia și tomografia sunt esențiale pentru un diagnostic sigur
Din păcate, o cauză precisă nu se cunoaște, dar, potrivit specialiștilor, afecțiunea se dezvoltă ca urmare a unor factori genetici. Pentru un diagnostic cert, sunt indicate radiografia, tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică, scanarea cu ultrasunete, tomografia cu emisie de pozitroni și biopsia. De asemenea, se face și stadializarea, care arată cât de mare este tumora și cât de mult s-a răspândit cancerul. Totodată, testele de imagistică pot arăta dacă există tumori suplimentare. Sunt mai multe stadii ale fibrosarcomului și este important să țineți cont de ele, deoarece, în funcție de gradul bolii, se stabilește tratamentul. Astfel, în stadiu 1A - tumora este de grad scăzut și măsoară cinci centimetri sau mai puțin, în stadiu 1B - tumora este de grad scăzut și mai mare de cinci centimetri, stadiu 2A - tumora este de grad mediu sau înalt și de cinci centimetri sau mai mică, stadiu 2B - tumora este de grad mediu sau înalt și mai mare de cinci centimetri, și stadiu 3, când tumora poate fi de grad înalt și mai mare de cinci centimetri sau de orice grad și dimensiune, dar răspândită la ganglionii limfatici din apropiere.
Cel mai sigur tratament este operaţia
Principalul tratament pentru fibrosarcom este intervenția chirurgicală, necesară îndepărtării tumorii primare, pentru a vă asigura că este eliminată în totalitate. Dacă aceasta se află la un membru, este posibil să fie îndepărtat un os și să fie înlocuit cu o proteză sau o grefă osoasă. Radioterapia poate fi folosită pentru a ajuta la micșorarea tumorii înainte de operație, dar și după, pentru a distruge orice celule canceroase care ar fi putut fi lăsate în urmă. Chimioterapia, tratament sistemic, este concepută pentru a distruge celulele canceroase oriunde ar fi migrat. Ar putea fi recomandată când boala s-a răspândit la ganglionii limfatici.