de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Sute de milioane de dispozitive portabile sunt utilizate în întreaga lume, cifra fiind în continuă creștere - piața este estimată să atingă 380,5 miliarde de dolari în cinci ani. În acest tablou, tehnologia face pași uriași și în domeniul medical.
Undele sonore „împing” tratamentul prin piele
Electronicele portabile modifică de ceva vreme viața de zi cu zi, de la dispozitive inteligente de monitoare pentru fitness până la senzorii corporali care verifică parametrii de sănătate. Aceste dispozitive ajută utilizatorul să fie mai proactiv în ceea ce privește propria stare, permițând, de asemenea, medicilor să-și monitorizeze pacienții de la distanță. Marile firme IT se întrec în a breveta variante cât mai avansate. În prim-planul acestor preocupări stau cercetările care vizează vaccinurile fără ace și medicamentele pentru persoanele care nu suportă să ia pastile. Aceste două domenii cu impact asupra unui număr enorm de pacienți au la dispoziție, pentru viitorul apropiat, o nouă invenție: un plasture purtabil care utilizează unde sonore pentru a „împinge” tratamentul prin piele.
Se ocolește întregul tract gastrointestinal
Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au devenit din ce în ce mai interesați de livrarea medicamentelor prin piele, cercetările ducând la dezvoltarea unui plasture cu proprietăți deosebite. „Ușurința de utilizare a acestui dispozitiv oferă o alternativă care schimbă datele de tratament ale pacienților care suferă de diverse afecțiuni. Livrarea medicamentelor în acest fel implică mai puțină toxicitate sistemică și este mai locală, mai țintită, mai confortabilă și mai controlabilă”, detaliază expertul Canan Dagdeviren. Dat fiind faptul că majoritatea medicamentelor de pe piață sunt administrate pe cale orală sau intravenoasă, metoda poate interfera cu cât de bine absoarbe organismul aceste tratamente. Noul plasture funcționează prin trimiterea de unde ultrasonice, nedureroase, prin piele, creând canale prin care medicamentele să treacă. „Principalul beneficiu al pielii este că se ocolește astfel întregul tract gastrointestinal. Prin comparație, în livrarea orală, de exemplu, trebuie administrată o doză mult mai mare, pentru a ține cont de pierderea din sistemul gastric”, explică cercetătorul Aastha Shah.
„Plasturele pe care l-am dezvoltat este o modalitate mult mai țintită și mai concentrată de livrare a medicamentelor“ Aastha Shah, Massachusetts Institute of Technology
Noul plasture trimite unde ultrasonice nedureroase prin piele, creând canale prin care intră medicamentele
De la şase ore la… 30 de minute!
Potrivit experților americani, plasturele funcționează de 12 ori mai rapid decât micro-needlingul. Dispozitivul are încorporate traductoare piezoelectrice în formă de disc, care folosesc cristale pentru a converti energia electrică în energie mecanică. Fiecare disc se află în interiorul unei cavități polimerice, care conține molecule de medicament, dizolvate într-o soluție. Odată ce este aplicat un curent electric, piesele creează presiune în fluid, care generează bule ce pătrund în stratul exterior al pielii. Plasturele în sine este fabricat dintr-un polimer pe bază de silicon, care se poate lipi de piele. Pentru a testa efectul, cercetătorii au folosit vitamina B și au descoperit că folosind dispozitivul, cantitatea care a trecut prin piele a fost de 26 de ori mai mare decât în mod obișnuit și a ajuns în doar 30 de minute prin intermediul plasturelui cu ultrasunete, spre deosebire de cele șase ore necesare prin metodele curente.