de Georgiana Mihalcea
Sângele prezent în scaun poate fi un semnal important al problemelor de sănătate. Este bine să nu ignoraţi acest simptom și să consultați un medic pentru a descoperi cauza. Medicul specialist în chirurgie digestivă, Octavian Popescu (medalion), de la We Care - Institutul german de chirurgie oncologică, ne-a explicat în ce situații trebuie să ne îngrijorăm, dar și care sunt cazurile în care avem de-a face cu o afecțiune minoră. O abordare promptă poate duce la un diagnostic precoce și la un prognostic îmbunătățit.
„Fisurile anale sunt afecțiuni minore care se vindecă de la sine”
- Cât de grave sunt sângerările anale?
- Evident ele reprezintă o problemă medicală semnificativă și alarmantă pentru mulți oameni, dar nu mereu este îngrijorătoare. Sângele poate fi observat sub formă de pete roșii sau negre în scaun ori poate fi detectat doar la analizele de laborator. Cauzele pot varia de la probleme minore, cum ar fi fisurile anale, până la afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de colon și de rect. Voi explora câteva dintre cele mai comune cauze ale sângerărilor anale și posibilele afecțiuni asociate.
- Să începem cu fisurile. Ce sunt și cum se tratează?
- Fisurile anale sunt mici rupturi sau crăpături la nivelul mucoasei canalului anal. Ele pot fi cauzate de trecerea unor fecale dure sau voluminoase sau de traumatisme locale. Apariția sângerărilor este adesea însoțită de durere la nivelul anusului în timpul defecației. Cu toate acestea, ele sunt, în general, afecțiuni minore și se vindecă adesea de la sine sau cu tratament simplu.
„Majoritatea hemoroizilor pot fi gestionați cu măsuri de autoîngrijire”
- Boala hemoroidală ne poate pune în pericol sănătatea?
- Hemoroizii sunt vene umflate în zona anusului sau a rectului inferior. Aceștia pot fi interni, când se află în interiorul rectului, sau externi, când se află sub piele, în apropierea anusului. Acest simptom poate fi rezultatul ruperii unui hemoroid intern sau extern. Aceştia pot fi cauza sângerării și pot fi însoțiți de senzație de arsură, mâncărime sau disconfort la nivelul anusului. Majoritatea hemoroizilor pot fi gestionați cu măsuri de autoîngrijire sau tratament medical adecvat.
- O altă cauză a acestui simptom este boala inflamatorie intestinală (BII). Prezintă aceasta un risc mai mare comparativ cu celelalte afecțiuni menționate?
- Boala inflamatorie intestinală este un termen general care descrie afecțiuni cronice ale tractului gastrointestinal, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă. Inflamația persistentă a mucoasei intestinale poate duce la prezența de sânge în scaun. Pacienții cu BII pot prezenta și alte simptome precum diareea cronică, durerile abdominale și scăderea în greutate. Tratamentul pentru BII implică, de obicei, medicație și modificări ale stilului de viață, deci are un risc ridicat pentru sănătatea noastră.
„Simptomele suplimentare pot include durere abdominală, slăbiciune și pierdere în greutate”
- În ce situații reprezintă un semnal de alarmă pe care nu trebuie să îl ignorăm?
- Deschid această categorie cu polipii colorectali care sunt creșteri anormale ale mucoasei intestinului gros. Aceștia pot fi benigni sau, în unele cazuri, pot deveni canceroși. Prezența sângelui poate fi un semn timpuriu al lor sau chiar al cancerului. Alte simptome pot include modificări ale tranzitului intestinal, anemie sau pierdere în greutate inexplicabilă. Diagnosticarea și îndepărtarea polipilor sunt esențiale pentru prevenirea evoluției către cancer.
- Care este cea mai gravă afecțiune cu care putem asocia sângerarea anală?
- În cel mai grav scenariu poate fi un simptom semnificativ al cancerului care se dezvoltă în colon sau în rect și poate afecta grav sănătatea pacientului. Simptomele suplimentare pot include durere abdominală persistentă, slăbiciune și pierdere în greutate. Un diagnostic precoce și tratamentul adecvat pot îmbunătăți șansele de supraviețuire.
- Cu ce alte simptome se pot asocia aceste pierderi de sânge?
- E important de știut că simptomele pe care le voi enumera pot fi asociate și altor afecțiuni medicale. Sângerările se pot asocia, în primul rând, cu durere sau cu disconfort în timpul defecației sau chiar în timpul zilei atunci când vă confruntați cu fisurile anale sau hemoroizii. Aceștia din urmă pot provoca, pe lângă sângerare, și o senzație de arsură sau mâncărime anală. Unele persoane pot observa modificări ale obișnuitului tranzit intestinal, cum ar fi diareea sau constipația. În cazul afecțiunilor mai grave, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau cancerul colorectal, pot apărea dureri abdominale persistente sau crampe.
„Tratamentul poate impune modificări ale dietei”
- În ce constă tratamentul?
- Acesta depinde, evident, de cauză. De aceea este esențial să consultați un medic pentru a obține un diagnostic precis și pentru a determina cea mai potrivită abordare terapeutică. Tratamentul poate include modificări ale dietei (consumul de alimente bogate în fibre), băi calde de șezut pentru a reduce durerea și utilizarea unguentelor sau supozitoarelor pentru a combate inflamația și disconfortul. Uneori, pot fi recomandate și suplimente alimentare sau laxative pentru a preveni constipația.
„Mişcarea susţine sănătatea sistemului digestiv“
- Pot fi prevenite prin anumite schimbări în stilul nostru de viață?
- Prevenirea depinde de cauza specifică a afecțiunii. Totuși, există anumite măsuri generale de stil de viață și îngrijire personală care pot ajuta în prevenirea sau reducerea riscului apariției acestui simptom. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta: mențineţi o dietă echilibrată variată. Consumaţi alimente precum fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, deoarece acestea conțin nutrienți care facilitează tranzitul intestinal normal. O alimentație sănătoasă poate preveni constipația, care poate fi o cauză a sângerării în scaun. În al doilea rând, hidrataţi-vă adecvat în timpul zilei și adoptaţi un stil de viață activ pentru că mișcarea poate contribui la susținerea sănătății sistemului digestiv.
- În afară de dietă-hidratare-mișcare există și alte aspecte de care trebuie să ținem cont?
- Evitaţi efortul excesiv în timpul defecației: nu vă străduiţi prea mult să eliminaţi. Fiţi atenţi la igiena anală și, după fiecare defecație, curățaţi zona, folosind hârtie igienică moale sau șervețele umede. Evitaţi frecarea excesivă sau utilizarea săpunurilor sau a altor produse iritante.