de Georgiana Mihalcea
Frizerițele, cosmeticienele și femeile care lucrează în contabilitate se numără printre ocupațiile care pot fi asociate cu un risc crescut de cancer ovarian, arată un studiu publicat online în revista „Occupational & Environmental Medicine”. Cele care lucrează în industria vânzărilor, comerțului cu amănuntul, îmbrăcămintei și construcțiilor pot fi, de asemenea, vulnerabile, în timp ce expunerea ridicată la anumiți agenți inclusiv pulbere de talc, amoniac, gaze propulsoare, benzină și înălbitori poate avea un rol important în declanșarea acestei afecțiuni, sugerează descoperirile.
Cercetătorii s-au bazat pe istoricul de angajare a participanților la studiu
Au fost identificați puțini factori de risc modificabili pentru cancerul ovarian. Factorii de mediu, inclusiv cei asociați cu locul de muncă, pot crește șansele. Dar, relativ puține studii au evaluat riscurile profesionale cu care se confruntă femeile, spun cercetătorii. Unele studii anterioare, adesea nu au reușit să țină seama de factorii potențial influenți, istoricul anterior de angajare sau au inclus relativ puțini participanți, limitând astfel constatările. Pentru a încerca să evite aceste probleme, cercetătorii canadieni s-au bazat pe istoricul de angajare de-a lungul vieții într-un amplu studiu de caz-control bazat pe un eșantion mare, pentru a efectua o analiză exploratorie care ia în considerare două dimensiuni ale mediului la locul de muncă: angajarea într-un anumit rol sau industrie și expuneri profesionale specifice.
Educația, numărul de copii și expunerea la substanțele toxice sunt factori de risc
Persoanele incluse în studiul „Prevention of Ovarian Cancer in Quebec” („Prevenirea cancerului ovarian în Quebec”) aveau vârste cuprinse între 18 și 79 de ani și au fost recrutate din șapte spitale din Montreal între 2010 și 2016 după ce au fost diagnosticate cu cancer ovarian epitelial. În total, 491 dintre aceste femei care îndeplinesc criteriile de includere pentru cercetarea actuală au fost comparate cu 897 de femei care nu au avut cancer ovarian. S-au colectat informații de la toate participantele cu privire la mediul socio-demografic, istoricul medical, medicamentele prescrise, istoricul reproductiv, greutatea și înălțimea, factorii stilului de viață și istoricul de angajare pe parcursul vieții. Mai multe dintre femeile cu cancer ovarian au avut un nivel de educație mai scăzut, o utilizare mai scurtă a contraceptivelor orale și un copil (sau deloc) comparativ cu femeile din celălalt grup. Aceștia sunt toți factori potențiali de risc pentru boală.
Munca în construcții triplează șansele
Pentru fiecare loc de muncă deținut timp de cel puțin șase luni, participantele au raportat: datele de început și de încheiere, programul de lucru, inclusiv munca în ture, și principalele sarcini îndeplinite. Matricea canadiană de expunere la locul de muncă a fost utilizată pentru a calcula expunerea subiecților la fiecare dintre cei 29 de agenți care pot duce la apariția cancerului ovarian. După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, calculele au indicat că mai multe profesii pot fi legate de un risc crescut de boală. Mai exact, munca de 10 sau mai mulți ani ca frizer, cosmetician și în roluri conexe a fost asociată cu un risc de trei ori mai mare, angajarea timp de 10 sau mai mulți ani în contabilitate a fost asociată cu o dublare a riscului, iar munca în construcții, cu aproape triplarea riscului.
Femeile din industria textilă au 85% șanse să dezvolte boala
În mod similar, munca pe termen lung în industria de îmbrăcăminte, inclusiv broderia, a fost asociată cu un risc de 85% de a dezvolta boala, în timp ce activitățile în vânzări sau retail au fost asociate cu riscuri crescute, de 45% și, respectiv, 59%. S-au observat riscuri crescute de peste 40% pentru expunerea cumulativă ridicată (8 sau mai mulți ani de muncă) - comparativ cu niciunul - la 18 agenți diferiți. Acestea au inclus pudra de talc, amoniac, apă oxigenată, praf de păr, fibre sintetice, fibre de poliester, coloranți și pig- menți organici, celuloză, formaldehidă, gaze propulsoare, substanțe chimice care apar în mod natural în benzină și înălbitori. Frizerițele, cosmeticienele și ocupațiile similare au fost categoriile expuse cel mai frecvent la 13 agenți, inclusiv amoniac, peroxid de hidrogen, coloranți și pigmenți organici și înălbitori, și a doua cea mai frecventă ocupație expusă la pudra de talc. Nu este clar, însă, dacă aceste asocieri au fost determinate de un singur agent, de o combinație sau de alți factori la locul de muncă, spun cercetătorii.
Azbestul şi pesticidele nu se mai află în topul „vinovaţilor“
Numărul de femei angajate în anumite ocupații, cum ar fi tipografie, curățătorie chimică, sau care au fost expuse la agenți specifici, inclusiv cei raportați anterior ca potențiali factori de risc pentru cancerul ovarian - azbest și pesticide - a fost mic, recunosc cercetătorii. Și unele asocieri semnificative statistic observate s-au datorat probabil întâmplării, având în vedere numărul de analize efectuate, adaugă ei. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a reproduce rezultatele, subliniază ei. Luând în considerare toate aceste date, oamenii de știință au ajuns la concluzia că rezultatele lor „sugerează că angajarea în anumite ocupații și expunerile profesionale specifice pot fi asociate cu riscuri crescute de cancer ovarian”.