de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Lumina verde, care se încadrează în mijlocul spectrului de culori, declanșează eliberarea de substanțe chimice naturale asemănătoare analgezicelor. Pornind de la această realitate, oamenii de știință testează această culoare blândă pe pacienți cu diverse suferințe, din perspectiva eficienței împotriva mai multor tipuri de dureri.
Mai puține medicamente pentru fibromialgie
Culoarea verde din spectrul luminii declanșează în organism substanțe numite encefaline și schimbă modul în care creierul procesează durerea. Acest efect stă la baza unor studii clinice care se derulează la mai multe instituții medicale din lume. De pildă, în Marea Britanie, unde circa două milioane de persoane suferă de fibromialgie, afecțiune care implică dureri generalizate, ochelarii cu lentile verzi s-au dovedit eficienți pentru scăderea aportului de analgezice. Pacienții incluși în experiment au purtat aceste dispozitive patru ore pe zi, timp de două săptămâni, iar la finalul cercetării s-a constatat că au luat semnificativ mai puține medicamente de atenuare a durerii, ceea ce este benefic și din perspectiva efectelor secundare, deseori asociate cu acest tip de medicație.
Reduc episoadele de anxietate
Pacienții care au purtat ochelari de vedere cu lentile verzi au manifestat un risc de patru ori mai redus de a înregistra episoade de anxietate, au arătat rezultatele unei cercetări derulate la Universitatea Duke, din SUA. Și în acest caz s-a înregistrat o scădere a cantității de calmante folosite, ceea ce sugerează că simptomele voluntarilor au fost atenuate de lumina verde. Potrivit experților, aceste lentile se adresează celulelor din talamus, zona creierului care procesează informațiile din ochi și care reacționează mai puțin la lumina verde. Talamusul este centrul de procesare pentru o serie de afecțiuni dureroase, iar lumina verde a demonstrat că îi poate scădea activitatea.
Lumina verde este cercetată de specialiștii de la Autoritatea de Sănătate din Nova Scotia, Canada, ca tratament pentru durerea provocată de artrită și cea postoperatorie
Ochelarii cu lentile verzi reduc nevoia de analgezice pentru atenuarea mai multor tipuri de dureri
Diminuează frecvenţa şi severitatea migrenelor
Un studiu clinic recent, derulat în SUA, pe pacienți cu migrenă, a relevat puterea expunerii la lumină verde. Astfel, voluntarii care au stat în fața LED-urilor verzi timp de una până la două ore pe zi, timp de zece săptămâni, au înregistrat o scădere cu 60% a numărului episoadelor de dureri de cap - de la o medie de 22,3 pe lună la 9,4, conform studiului realizat de Universitatea din Arizona, publicat în revista Cephalalgia. O altă cercetare, efectuată de specialiștii de la Vedanta Research, din Carolina de Nord, a pus în evidență faptul că o lampă cu lumină verde folosită timp de cel puțin 30 de minute pe zi, timp de șase săptămâni, reduce frecvența migrenelor. „Lumina verde este mijlocul spectrului și, prin urmare, este mai acceptabilă și mai puțin iritantă pentru cei care suferă de migrene”, punctează specialistul Andrew Dowson, de la NHS East Kent and Bromley Headache Services.