de Georgiana Mihalcea
De la 1 ianuarie 2021, paiele de plastic au fost interzise în Uniunea Europeană. Au fost înlocuite cu paie de hârtie, o alternativă prezentată ca fiind ecologică și durabilă. Dar, un studiu recent dezvăluie că acestea conțin per și polifluoroalchili (PFAS), numiți „poluanți eterni”. Aceste substanțe chimice, care durează sute sau chiar mii de ani până să se degradeze, ar fi dăunătoare sănătății.
Conțin elemente care pot provoca diverse forme de cancer
Un studiu publicat în revista Food Additives and Contaminants dezvăluie că majoritatea paielor de hârtie sunt contaminate cu PFAS, mai cunoscut sub numele de „poluanți eterni”. Considerați perturbatori endocrini, PFAS sunt din ce în ce mai evidențiați în literatura științifică ca factori de risc pentru sănătatea umană. În special, ar fi cauza anumitor tipuri de cancer (testicule, sân, rinichi etc.). Expunerea semnificativă și prelungită la PFAS poate genera, de asemenea, obezitatea, poate crește nivelul de colesterol sau poate provoca complicații în timpul sarcinii, inclusiv un risc crescut de avort spontan sau de hipertensiune arterială (preeclampsie).
90% dintre produse sunt contaminate
Cercetătorii belgieni au analizat paiele comercializate de 39 de mărci diferite realizate din cinci materiale: hârtie, bambus, sticlă, oțel inoxidabil și plastic. Analiza a arătat că majoritatea mărcilor comercializează paie contaminate cu PFAS (27 din 39, sau 69%), cu 18 poluanți diferiți identificați. Studiul precizează că paiele de hârtie sunt cele mai contaminate, deoarece dintre cele 20 de mărci analizate, 18 au conținut PFAS (adică 90%). Aceste substanțe au fost găsite și în 80% din paiele de bambus, 75% din paiele de plastic și 40% din paiele de sticlă. Pe de altă parte, nu a fost găsită nicio urmă de PFAS în paiele din oțel inoxidabil. Acidul perfluorooctanoic (PFOA) este substanța care s-a găsit cel mai des în paiele analizate. Cu toate acestea, a fost interzis în întreaga lume din 2020. Studiul dezvăluie, de asemenea, că paiele conțineau acid trifluoracetic (TFA) și acid trifluormetansulfonic (TFMS), PFAS foarte solubile în apă, care sunt, prin urmare, susceptibile să ajungă în băuturile în care paiele sunt introduse. Cercetătorii subliniază, însă, că nu au verificat dacă PFAS-ul conținut în paie ar putea fi găsit în băuturi.
PFAS poate rămâne în organism mai mulţi ani
Cercetătorii indică faptul că nivelul concentrațiilor găsite a fost scăzut. Știind că folosirea paielor este în general ocazională, se poate crede că impactul asupra sănătății este limitat. Dar trebuie să fiți conștienți de faptul că PFAS poate rămâne în organism mulți ani și, prin urmare, nivelurile tind să crească în timp, din cauza acumulării continue. „Cantitățile mici de PFAS ingerate atunci când se bea printr-un pai probabil nu sunt periculoase pentru sănătate, deoarece sunt rare. Dar, în realitate, se adaugă altor substanțe chimice deja prezente în organism”, avertizează doctor Groffen, coautor al studiului.
Cum ajung aceste substanţe în paie
Nu se știe dacă PFAS au fost folosite de producători pentru a face paiele mai impermeabile sau dacă materialele folosite la fabricarea paielor au fost deja contaminate. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca materiile prime folosite la fabricarea paielor să fi fost contaminate de sol în timpul cultivării lor sau de apa necesară producerii lor. „Nu am detectat PFAS în paiele din oțel inoxidabil, așa că recomand oamenilor să folosească acest tip de paie sau pur și simplu să evite utilizarea paielor în general”, a concluzionat doctor Groffen.