de Georgiana Mihalcea
Terapia Rezūm reprezintă un tratament minim invaziv, care utilizează energia naturală stocată în vapori de apă sau abur pentru a micșora prostata mărită. Doctorul Marcel Rad (medalion), medic primar urologie la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, a realizat prima intervenție de acest gen în țara noastră și ne dezvăluie detalii interesante despre acest timp de intervenție revoluționar și extrem de util bărbaților aflați la a doua tinerețe.
„Adenomul de prostată este cea mai frecventă afecțiune a acestui organ”
- Ce este adenomul de prostată?
- Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este cea mai frecventă afecțiune a acestui organ, cu o incidență strâns legată de vârstă. Adenomul de prostată duce la creșterea în dimensiuni a prostatei, reducerea jetului urinar prin comprimarea uretrei.
- Care sunt principalele simptome?
- Simptomele adenomului de prostată sunt de două tipuri. Simptome urinare obstructive: ezitare micțională, jetul urinar pornește mai greu, urinarea este foarte slabă, senzația că nu se golește complet vezica. Și simptome iritative: senzația de a merge urgent la toaletă, frecvența urinară mai crescută, mersul la baie pe timpul nopții.
„Cei mai afectați sunt bărbații de peste 50 de ani”
- După ce vârstă poate apărea această afecţiune?
- Patologia prostatică este foarte des întâlnită la pacienții peste 50 de ani. Până la 60% dintre pacienți pot să prezinte simptome urologice, simptome urinare joase, cu o frecvență și mai mare odată cu înaintarea în vârstă.
- Care sunt factorii de risc?
- Vârsta este principalul factor asociat acestei afecțiuni - odată cu trecerea anilor crește și riscul de a dezvolta un adenom de prostată. Factorul ereditar este și el de menționat, aproximativ 50% dintre bărbați de până în 60 de ani care necesită o intervenție chirurgicală pentru adenomul de prostată au o formă ereditară de boală.
- Ce alte elemente intervin în apariția acestei afecțiuni?
- Stilul de viaţă reprezintă și el un factor important în dezvoltarea adenomului de prostată, o dietă dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool sunt cei mai cunoscuți factori care pot influența dezvoltarea adenomului de prostată. Însă, important de menționat este că tendința pacienților care înaintează în vârstă de a pune simptomatologia pe seama vârstei, duce la întârzierea unui diagnostic care poate pune probleme din punct de vedere al siguranței aparatului urinar, al felului în care pacientul urinează, iar pe termen lung poate să ducă și la complicații ireversibile.
„Aburul injectat acționează pe trei căi”
- Ce aduce nou terapia Rezūm și cum se realizează intervenția?
- Terapia Rezūm, terapia cu vapori de apă, presupune o tehnică relativ simplă de evaluare inițială endoscopică a uretrei, a zonei prostatice și a vezicii urinare. La nivel prostatic, sub ghidaj endoscopic (cu o cameră), cu ajutorul unui ac se injectează din centimetru în centimetru, o cantitate mică de abur, 0,42 cmc, timp de 9 secunde la fiecare injectare, ceea ce duce - în timp, nu imediat - la distrugerea țesutului adenomatos.
- Ce rol are aburul injectat?
- Aburul pe care îl injectăm în zona prostatei acționează pe trei căi și anume: distruge celulele care formează adenomul de prostată, acționează pe vascularizația din zona respectivă (distruge vasele de sânge, celulele nu mai pot să se regenereze în zona respectivă) și al treilea lucru foarte important - acționează pe terminațiile nervoase.
- În ce cazuri poate fi recomandată?
- Terapia Rezūm este recomandată tuturor persoanelor care au o prostată de până la 80 de centimetri cubi cu sau fără lob median și care prezintă simptomele specifice, precum: urinările nocturne, necesitatea de a urina frecvent pe parcursul zilei, urinările urgente, reducerea fluxului de urină, dificultăți de a iniția urinarea, oprirea-pornirea jetului urinar, dribling după urinare - picurare la finalul urinării și o senzație de golire incompletă a vezicii urinare.
„Avantajul major constă în îmbunătățirea funcției sexuale”
- Cum decurge recuperarea pacienților după operație?
- Pacientul poate fi externat imediat după operație, dar fiind un efect termic în interiorul prostatei de la injectarea de abur, într-o primă fază, în primele zile postoperator, se întâmplă un efect nedorit, dar de înțeles și anume umflarea suplimentară a prostatei. Asta înseamnă că blochează și mai mult canalul urinar. Astfel că pacientul va trebui să țină o sondă urinară timp de trei-şapte zile. Efectele scontate apar după ce începe perioada de vindecare, la câteva săptămâni de la efectuarea tratamentului.
- Care sunt avantajele acestui tip de terapie comparativ cu cele clasice?
- Procedura este extrem de eficientă din punct de vedere al rezolvării simptomatologiei urinare, iar avantajul major, care primează în astfel de tratamente, este funcția sexuală. Aici ne raportăm la tot ceea ce înseamnă cantitatea de lichid seminal pe care pacientul o ejaculează în timpul orgasmului și, bineînțeles, partea de erecție care, indiferent de vârstă, pentru unii pacienți este un element foarte important în stabilirea unei calități a vieții.
- Știm că este o premieră în România. Cum a decurs prima intervenție?
- Terapia Rezūm a fost folosită, în premieră națională, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj încă din mai 2022, iar de atunci au fost realizate zeci de intervenții cu această tehnică. La momentul de față suntem centrul cu cea mai mare experiență din România și singurii care efectuăm de rutină această procedură.
Alternative de tratament: conservator, medicamentos sau intervenţional
- Care sunt alternativele de tratament?
- În primul rând, avem tratament conservator - restricționarea aportului de lichide sau de cofeină care poate să amelioreze simptomele urinare, evitându-se astfel intervenția chirurgicală. Urmează cel medicamentos - utilizarea unui medicament pentru micșorarea prostatei sau unul care relaxează mușchii prostatei, îmbunătățind fluxul de urină.
- Există și alte opțiuni?
- Încep cu UroliftTM - o procedură minim invazivă pentru a introduce implanturi în uretra pentru a trage - strânge înapoi țesutul obstructiv al prostatei - procedură indisponibilă în România la ora actuală. Apoi avem rezecția transuretrală a prostatei (TURP) - îndepărtarea părții centrale a prostatei care obstrucționează uretra folosind curent electric printr-un telescop trecut de-a lungul uretrei. Există, de asemenea, enuclearea prostatei cu laser holmiu (HoLEP) - îndepărtarea părții centrale a prostatei care obstrucționează folosind un laser printr-un telescop trecut de-a lungul uretrei. Lista continuă cu prostatectomie cu laser cu lumină verde (GLLP) sau laser Thulium (ThuLAP) - folosind un alt tip de laser pentru a vaporiza (arde) țesutul obstructiv al prostatei printr-un telescop trecut de-a lungul uretrei. Și, în final, embolizarea arterei prostatice - o tehnică prin care un radiolog intervenționist blochează arterele către glanda prostatică.