de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Hidratarea previne migrenele
Apa, nutrient vital pentru fiecare celulă, este un factor-cheie și în lupta cu migrenele, arată rezultatele unui studiu recent. Cercetătorii au evaluat corelația dintre aportul zilnic de apă și reperele cefaleei, la pacientele care au participat la experiment, pe durata a 30 de zile. Rezultatele au indicat că severitatea dizabilității asociate migrenei, intensitatea durerii, frecvența durerilor de cap și durata acestora au fost semnificativ mai mici la persoanele care au consumat mai multă apă. Deshidratarea, care afectează creierul, poate fi prevenită prin transformarea hidratării într-o prioritate.
Artrita, în extindere la populaţia tânără
Un studiu recent arată că osteoartrita afectează 15% dintre persoanele cu vârsta peste 30 de ani din întreaga lume. Factorii care contribuie includ obezitatea, precum și îmbătrânirea și creșterea populației globale. Excesul de greutate este responsabil pentru 20% din aceste cazuri. Mai mult, pentru cei peste 70 de ani, osteoartrita se clasează ca fiind a șaptea cauză principală a dizabilității. Experții de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății din Seattle estimează că până în 2050, un miliard de oameni vor fi afectați de această afecțiune, foarte mulți dintre aceștia fiind persoane tinere.
Sportul în copilărie descurajează tulburările alimentare
Un studiu derulat timp de mai multe decenii în Țările de Jos a evidențiat faptul că și activitatea fizică au pentru copii beneficii care se extind până la vârsta adultă. Studiul face parte dintr-un proiect pe termen lung, numit „Generația R”, condus de Universitatea din Rotterdam și a relevat că participarea la activități sportive la o vârstă fragedă a fost asociată cu o mai bună stimă de sine mai târziu în viață, ceea ce pune la adăpost de numeroase probleme, inclusiv tulburări alimentare sau dependența de rețelele sociale.
Realitatea virtuală, potenţial tratament pentru anorexie
Un studiu realizat la Spitalul Universitar din Tübingen a constatat faptul că realitatea virtuală (VR) poate îmbunătăți percepția de sine a celor care suferă de anorexie, persoane dominate de frica de a se îngrășa. Noul instrument VR de la Spitalul din Germania a demonstrat că reprezentările virtuale repetate ale unei greutăți corporale sănătoase îi ajută pe pacienți să-și reducă teama de a avea kilograme în plus. În mediul de realitate virtuală, participanții la studiu își pot vedea greutatea corporală atât dintr-o perspectivă la persoana întâi, cât și într-o oglindă virtuală.