Main menu

header

952 15 1de Georgiana Mihalcea

Nu mai este un secret faptul că fertilitatea este strâns legată de vârsta femeilor, dar și de cea a bărbaților atunci când își doresc să devină părinți. De cele mai multe ori, un cuplu dorește să își asigure o stare materială bună, o relație stabilă și abia apoi se gândește la copii. Doar că vârsta nu mai este în avantajul partenerilor. Care sunt provocările, dar și riscurile pentru cei care vor să obțină o sarcină după împlinirea vârstei de 35 de ani ne-a spus specialistul în infertilitate, medicul Andreas Vythoulkas (foto sus), fondatorul Clinicii Genesis Athens, din București.

„Mai puține ovocite înseamnă mai puține șanse”

- De ce, deși la 35 de ani o femeie este încă tânără, a concepe începe să devină dificil?

- Pentru că rezerva ei ovariană (numărul de ovocite) scade în mod natural pe măsură ce anii trec. Mai puține ovocite înseamnă mai puține șanse. Dacă până la 35 de ani suspiciunea de infertilitate se contura după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate fără a se obține o sarcină, după această vârstă adresarea la un specialist în infertilitate se impune după numai șase luni. Pentru că timpul nu mai este de partea femeii… Și mai este o problemă căreia este necesar să i se acorde atenție: înaintarea în vârstă reprezintă și un risc crescut de tulburări care pot afecta fertilitatea, cum este fibromul uterin și endometrioza.

- Care este vârsta la care se poate obține cel mai ușor o sarcină?

- În cazul femeilor, fertilitatea maximă se înregistrează în jurul vârstei de 18-23 de ani și se stabilizează până în jurul vârstei de 27-28 de ani. Începe apoi un declin ușor până la împlinirea vârstei de 30 de ani, urmând ca după 35 de ani lucrurile să devină mult mai dificile, iar după 40 de ani, fertilitatea scade abrupt. Este deja un lucru neobișnuit ca o femeie de 45 de ani să rămână însărcinată natural.

„Pot apărea infecțiile pelviene, endometrioză, fibrom uterin”

- De ce scade fertilitatea femeilor?

- În primul rând, odată cu înaintarea în vârstă, îmbătrânesc și ovarele. Fiecare femeie, la vârsta pubertății, are în jur de 300.000 de ovule. La fiecare menstruație, pentru fiecare ovul eliberat la ovulație se „consumă” aproximativ alte 500 de ovule care nu se maturizează și sunt absorbite de organism. Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere ajungând ca în apropierea vârstei de 50-55 de ani, când femeia ajunge la menopauză, să mai rămână doar câteva mii de ovule îmbătrânite, făcând aproape imposibilă fertilizarea, iar embrionii nu vor avea suficientă putere să se fixeze în pereții uterului.

- Ce alte probleme mai aduce înaintarea în vârstă?

- Odată cu vârsta pot apărea și diverse probleme ginecologice cum sunt infecțiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioză, fibrom uterin, care devin acute în timp. Scăderea libidoului și a frecvenței raporturilor sexuale sunt alți factori care determină scăderea fertilității. Îmbătrânirea endometrului, mucoasa care căptușește fața internă a uterului, este un alt factor de scădere a fertilității feminine. Anii aduc și kilograme în plus, iar obezitatea poate îngreuna posibilitatea de a rămâne însărcinată.

„Bărbații de peste 40 de ani au un risc mai mare de a concepe un copil cu autism, defecte cardiace, epilepsie, sindrom Down”

952 15 2- Cum stau lucrurile la domni?

- Și la bărbați fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 40 de ani, dar nu în aceeași măsură ca în cazul femeilor. Mulți dintre bărbați sunt fertili și în apropierea vârstei de 50 de ani, chiar și câțiva ani după, dar tulburările legate de lichidul seminal cresc odată cu vârsta.

- Care ar fi explicația științifică?

- Bărbații produc spermă toată viața, dar bărbații între 30 şi 50 de ani se confruntă cu o diminuare cu 30% a volumului de spermă produs și cu 37% din capacitatea de motilitate. Bărbații mai în vârstă produc spermă cu o diformitate de până la cinci ori mai mare decât cei tineri. Calitatea spermei este foarte importantă atât pentru procesul de concepție, cât și pentru conceperea unui fetus sănătos. Bărbații de peste 40 de ani au un risc mai mare de a concepe un copil cu autism, nanism, defecte cardiace, epilepsie, cancer, sindrom Down.

„Fertilizarea in vitro oferă 22% șanse femeilor după vârsta de 38 de ani”

- Ce investigații trebuie să facă un cuplu de peste 35 de ani care își dorește un copil?

- Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, înaintarea în vârstă accentuează diminuarea numărului de hormoni sexuali specifici (estrogen, testosteron), ceea ce duce la un declin al fertilității și la creșterea riscului de a concepe un copil cu defecte genetice. La femei, primele analize pentru depistarea motivului pentru care nu apare o sarcină pe cale naturală sunt cele care alcătuiesc profilul hormonal complet. Aceste analize sunt: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3, free T4. Infertilitatea masculină are drept cauză principală modificarea parametrilor materialului seminal, mai precis a numărului, a motilității și a morfologiei spermatozoizilor.

- Ce soluții ne oferă medicina, atunci când natura nu mai e de partea noastră?

- Din fericire, există tehnici de reproducere umană asistată tot mai moderne și mai dezvoltate, care pot ajuta cuplurile să devină părinți. Dar trebuie totuși ținut cont și de faptul că, după vârsta de 40 de ani, chiar și cu ajutorul tehnologiei efortul este mai mare și șansele de reușită mai reduse decât la vârste sub aceasta. Un ciclu de fertilizare in vitro are 36% șanse de succes la o femeie sub 35 de ani, 22% la una cu vârsta cuprinsă între 38 și 40 de ani, 13% la 41 de ani și doar aproximativ 6% peste 42 de ani. Însă pentru că ne place să vedem partea plină a paharului, subliniem că și 6% înseamnă totuși mai mult decât zero!

„Atunci când un cuplu nu poate concepe un copil după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate poate fi considerat infertil“

Femeile cu vârsta peste 35 de ani au un risc mai mare de diverse complicații, care pot impune nașterea prin cezariană. Un exemplu ar fi placenta praevia, o complicație în care placenta blochează colul uterin. Tuturor acestor riscuri li se adaugă și cel al unor probleme cromozomiale, precum sindromul Down

„Sunt mai multe şanse ca gravida să dezvolte diabet gestaţional sau hipertensiune de sarcină“

- Ce riscuri posibile există în cazul în care mama a trecut de această vârstă și rămâne însărcinată?

- Există unele riscuri pe care este bine să le aveți în vedere. Unul ar fi faptul că o dată cu înaintarea în vârstă, din cauza modificărilor hormonale care se petrec în organism, ar putea fi eliberate mai multe ovocite în același timp, ceea ce face mai probabilă o sarcină multiplă. Inclusiv (sau cu atât mai mult!) în cazul în care se apelează la fertilizarea in vitro. Pe de altă parte, vârsta face și ca riscul de avort spontan sau de naștere a unui făt mort să fie prezent. Cauze pot fi calitatea tot mai slabă a ovocitelor sau anomaliile cromozomiale ale fătului. Alte pericole care planează asupra unei sarcini la o gravidă cu vârsta peste 35 de ani sunt reprezentate de posibilitatea dezvoltării diabetului gestațional sau a hipertensiunii arteriale de sarcină, ambele putând fi cauze ale nașterii premature și a unui copil cu o greutate mică. Iar prematurii au, adesea, probleme medicale ceva mai complicate.