Main menu

header

952 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu cu mult timp în urmă ar fi fost ciudat ca bolnavii să meargă la medic și să primească rețete care să conțină altceva decât medicamente sau terapii medicale, dar lumea se schimbă cu repeziciune, iar studiile arată că alimentația este de fapt cheia unei vieți lungi și a unei bune stări de sănătate. Așa a apărut un nou tip de prescripție de la medic: alimentele-medicament.

Fructe și legume alături de pastile

O alimentație sănătoasă este de natură să scadă semnificativ numărul de pastile pe care le ia o persoană pentru o afecțiune sau alta. Un nou set de cercetări de anvergură, conduse de expertul Kurt Hager, de la UMass Chan Medical School, din Worcester, Massachusetts, pune în evidență faptul că prescrierea fructelor și legumelor de către medic are un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății. Studiul s-a concentrat pe producerea de programe de prescripție medicală, cu ajutorul cărora furnizorii de asistență medicală să pună în rețete fructe și legume alături de medicamentele tradiționale.

Insecuritatea alimentară, impact major asupra sănătății

Aceste prescripții cu alimentele-medicament includ carduri electronice sau vouchere pentru ca pacienții să poată cumpăra produse gratuite sau cu reduceri din magazinele alimentare și piețe. „Știm că insecuritatea alimentară are un impact major asupra sănătății prin mai multe căi importante, inclusiv prin calitatea generală a dietei, dar și prin stres și anxietate, sănătate mintală și compromisuri între plata hranei și alte nevoi de bază, cum ar fi costurile locuinței, utilitățile și medicamentele”, a explicat Hager într-o alocuțiune în fața Asociației Americane a Inimii. Concluzia a fost trasă după analiza, cea mai mare de acest gen, care a combinat date de la nouă astfel de programe din SUA. Studiul a implicat mii de copii și de adulți, toți expuși riscului de boli de inimă sau diabet de tip II.

Scad tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge

Participanții la studiu au primit o sumă nu foarte mare de bani pe lună pentru produse sănătoase și au participat la cursuri de nutriție. În paralel, voluntarii au fost testați regulat pentru tensiune arterială, indice de masă corporală și nivelul zahărului din sânge înainte și după program (care a durat între patru și zece luni). Rezultatele au arătat că adulții au crescut consumul de fructe și legume cu aproape o cană pe zi, în timp ce copiii cu aproximativ un sfert de cană pe zi. În plus, participanții cu hipertensiune arterială au înregistrat o reducere semnificativă a acestui marker, iar nivelurile de zahăr din sânge s-au diminuat în rândul celor cu diabet.

„Nutriția precară și insecuritatea nutrițională sunt factori majori ai bolilor cronice la nivel global, inclusiv afecțiuni cardiometabolice, precum diabetul de tip II și consecințele lor cardiovasculare. Această analiză ilustrează potențialul rețetelor cu produse sănătoase de a îmbunătăți sănătatea pe scară largă“ Mitchell Elkind, director de științe clinice al Asociației Americane a Inimii

Promovarea reţetelor a început…

Inițiativa Food is Medicine este un program recent anunțat de Asociația Americană a Inimii și Fundația Rockefeller, având drept scop promovarea prescripțiilor de alimente sănătoase pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice. „Încă mai trebuie să învățăm ce programe vor fi eficiente, cât timp ar trebui să funcționeze, ce se întâmplă cu rezultatele sănătății pacienților când se încheie și multe altele. Dar în viitor se pot prevedea proiecte-pilot care să extindă acest tip de prescripții”, spune Hager.