Main menu

header

952 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Inteligența artificială modifică rapid și masiv traseul asistenței medicale. De la detectarea mult mai rapidă a unui accident vascular cerebral atunci când un pacient sună la Urgență și nu poate explica perfect ce simptome are până la consultațiile psihologice la distanță sau analize care trimit cu gândul la science-fiction, inteligența artificială se poate dovedi o forță a binelui care să ducă acest sistem dincolo de limitele imaginației.

Diagnosticul rapid, ușor, exact

952 10 2Inteligența artificială revoluționează în fiecare zi modul în care bolile sunt diagnosticate și sugerează tratamente. De pildă, în cazul în care apare o erupție neobișnuită, pacientul poate încărca o fotografie într-o aplicație bazată pe inteligență artificială și în câteva secunde obține un diagnostic probabil și o sugestie de tratament. În scurtul răstimp, sistemul va fi procesat o abundență de date medicale și va fi identificat tipare sau conexiuni care pot scăpa chiar și profesioniștilor experimentați și vine cu soluția. Performanțele AI ajută azi la detectarea precoce inclusiv a unor afecțiuni complexe, precum cancerul și bolile de inimă, adesea înainte de apariția simptomelor, sistemele funcționând ca manuale medicale inteligente, care se actualizează încontinuu cu cele mai recente cercetări, ghiduri și istoricul individual al pacientului.

Operații de precizie nemaiîntâlnită

952 10 3Tehnicile tradiționale de imagistică au evoluat spectaculos în ultimele decenii și sunt, fără îndoială, eficiente, dar inteligența artificială le face redutabile la capitolul detalii care pot trece neobservate. În asistența medicală, acest lucru echivalează cu detectarea problemelor potențiale cu mult înainte ca acestea să escaladeze. Tot la capitolul precizie nemaiîntâlnită poate fi menționată chirurgia robotică. Roboții „coechipieri” ai chirurgilor deja au făcut multe intervenții care păreau nu demult imposibile să fie succese medicale. Cu ajutorul roboților, specialiștii operează pe creier sau pe inimă în maniera maeștrilor ceasornicari, făcând recuperarea pacienților mai rapidă și efectele ulterioare mult diminuate.  

Tratament personalizat

952 10 4Funcționând ca un superasistent personal, inteligența artificială sporește implicarea pacientului, îl ajută să accepte tratamentul mai ușor și asigură administrarea cu regularitate a medicamentelor. În majoritatea cazurilor este vorba despre un simplu semnal de pe o aplicație instalată pe telefonul mobil, care acționează sonor atunci când este momentul exact la care trebuie continuat tratamentul. În plus, AI nu este doar un instrument pentru setarea memento-urilor, ci are și capacitatea de a afla despre pacient și de a oferi sfaturi care să-l ajute să mențină cursul spre vindecare. De pildă, dacă bolnavul a uitat să ia medicamentul dimineață din cauza faptului că obșnuiește să doarmă mai târziu, AI propune în schimb trecerea la o doză de seară. De asemenea, recomandă cele mai bună măsuri pentru stilul de viață care să reinstaleze starea de sănătate.

Accelerarea descoperirii de noi medicamente

952 10 5Până nu demult, călătoria oamenilor de știință pentru a descoperi un nou medicament a semănat cu o căutare anevoioasă. Dar AI acționează ca un catalizator puternic în acest proces, prin furnizarea de cantități enorme de date, inclusiv tot istoricul în domeniu și identificând astfel foarte rapid soluții pe baza cărora cercetătorii pot face pași înainte mult mai repede. Potrivit experților, inteligența artificială poate fi asemuită cu un instrument avansat de navigație, care îndrumă direct către un potențial rezultat, reducând semnificativ timpul necesar acestui scop. Această transformare va putea schimba viața a milioane de oameni.

Asistenți virtuali disponibili oricând, cu diagnostic și soluții

952 10 6Avansul inteligenței artificiale este pe cale să trimită în istorie acele așteptări la cabinetul medicului de fiecare dată când pacientul nu se simte foarte bine. Virtual Health Assistant, de exemplu, este exact ce îi spune numele - un asistent virtual de sănătate, disponibil oricând și oriunde, care „știe”, cu ajutorul istoricului personal, simptomele și poate dezvălui imaginea completă a sănătății unei persoane. De exemplu, dacă într-o dimineață vă treziți cu febră și durere de gât, asistentul virtual pune câteva întrebări și sugerează că este posibil să aveți un streptococ, recomandând odihnă și multe lichide. În plus, vă poate ajuta să programați o întâlnire cu medicul, astfel încât să nu mai așteptați în fața cabinetului.

Monitorizarea pacientului de la distanță

952 10 7Monitorizarea de la distanță a pacienților cu ajutorul inteligenței artificiale transformă în fiecare zi conceptele de asistență medicală. Această tehnologie este similară cu a avea o clinică medicală în buzunar: supraveghează cu atenție elementele vitale, cum ar fi ritmul cardiac sau zahărul din sânge, asigurând supraveghere nonstop, avertizează asupra oricăror activități neobișnuite la nivelul organismului, determinând o acțiune imediată. În plus, medicul personal poate evalua starea pacientului din orice locație. Pe de altă parte, AI poate prezice traiectorii în evoluția stării de sănătate. Practic, sistemul scanează cantități uriașe de date medicale, istoricul pacienților, cercetări și tendințe și, cu toate aceste informații, poate prezice potențialele riscuri pentru sănătate cu care respectiva persoană s-ar putea confrunta în viitor. Oamenii de știință consideră că acest tip de suport poate furniza un ajutor prețios înainte de declanșarea problemei prin semne evidente, ceea ce în foarte multe cazuri poate prelungi sau chiar salva viața unei persoane.

Inteligența artificială transformă asistența medicală, făcând-o mai precisă și tot mai personalizată, dar acest sistem sprijină medicii, nu îi poate înlocui

Sistemul AI gestionează rapid dosarele pacienţilor şi oferă personalului medical mai mult timp de stat cu bolnavii

Diminuează stresul ocupaţional

Una dintre marile probleme ale sistemelor medicale din toată lumea, care afectează deopotrivă personalul tot mai epuizat și pacienții, este administrarea dosarelor bolnavilor. Utilizarea inteligenței artificiale poate face minuni pe acest segment, anumite state care și-au digitalizat sistemele sanitare înregistrând deja avantaje enorme. Practic, învățarea automată structurează avansat datele pacienților, personalul medical nu mai pierde vremea cu hârtii și tabele și astfel se înregistrează un beneficiu dublu: sistemul artificial se ocupă de programarea întâlnirilor, de gestionarea înregistrărilor și chiar de facturare, trece printr-o mulțime de dosare ale pacienților într-o clipă și ușurează viața profesioniștilor din domeniul sănătății, iar aceștia pot aloca mai mult pacienților. În același timp, AI abordează direct stresul ocupațional în asistența medicală și este mai mult decât o posibilitate îndepărtată - este o realitate în evoluție.