de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Lucrul în schimburi expune la boli cardiovasculare
Munca în schimburi poate duce la creșterea depresiei și a anxietății în rândul lucrătorilor, arată un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Experții atrag atenția că acest tip de activitate profesională trebuie privită ca un pericol și un motiv de intervenție din partea autorităților de sănătate publică: „Dovezile arată că munca în ture pe termen lung poate duce la boli cardiovasculare și tulburări mintale, ceea ce a declanșat discuții ample în societate cu privire la dezvoltarea măsurilor de protecție a sănătății pentru persoanele care muncesc în ture”.
Relaţiile bune cu părinţii feresc adolescenţii de consumul de droguri
Un studiu efectuat în cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia a relevat faptul că menținerea relațiilor pozitive cu părinții în timpul copilăriei și adolescenței contribuie la sănătatea generală și la bunăstarea la vârsta adultă. Cercetarea a constatat că adolescenții care au raportat percepții pozitive asupra relațiilor lor cu mamele și tații lor au experimentat o varietate de beneficii, de la optimism și relații mai sănătoase până la niveluri mult scăzute de anxietate și de predispoziție spre consum de alcool sau droguri.
COVID-19 pe termen lung îmbătrâneşte creierul cu un deceniu
Așa-numitul simptom de „ceață a creierului”, asociat cu COVID-19 pe termen lung, este comparabil cu o îmbătrânire cu zece ani a creierului, potrivit datelor unui studiu realizat de specialiștii de la King’s College, din Londra. Cercetarea a constatat, de asemenea, că simptomele persoanelor afectate s-au extins și la doi ani de la infecția inițială. Rezultatele studiului au arătat că scorurile cognitive au fost cele mai scăzute la persoanele cu mai mult de 12 săptămâni de simptome.
Lipsa somnului anulează beneficiile exerciţiilor fizice
Unul dintre cele mai importante moduri de a menține corpul sănătos este mișcarea - s-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor cronice şi a demenţei, prelungește viața, încetinește declinul cognitiv. Dar pentru a beneficia de toate avantajele exercițiilor fizice, este necesar ca somnul să aibă o durată corespunzătoare, arată rezultatele unui studiu derulat în cadrul University College London. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu activitate fizică mai frecventă, de intensitate mai mare, care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au avut un declin cognitiv general mai rapid decât sedentarii.