de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Colagenul este responsabil pentru menținerea elasticității pielii și a articulațiilor. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul produce mai puțin din această substanță, ceea ce poate genera riduri, dureri articulare și alte semne de îmbătrânire. Specialiștii detaliază importanța proteinei și dozele optime de suplimente.
Protejează sănătatea articulațiilor
Din punct de vedere chimic, colagenul este alcătuit dintr-o serie de aminoacizi precum glicina, prolina, hidroxiprolina şi arginina. Celulele responsabile pentru secreţia colagenului se numesc fibroblaste şi se găsesc la nivelul dermului - conţin aproximativ 1.400 de aminoacizi, iar prezenţa lor în corp are o pondere mai mare în anumite ţesuturi - 90% din cel conjunctiv, același procent din masa organică a oaselor, 70% din piele. Unul dintre motivele pentru care oamenii iau suplimente cu colagen este că proteina reprezintă o componentă-cheie a pielii, părului, unghiilor, oaselor, cartilajelor. Aceste suplimente susțin creșterea cantității de colagen din corp, ceea ce poate reduce aspectul ridurilor și ameliorează sănătatea articulațiilor, prin întărirea cartilajului și a țesuturilor conjunctive din jurul acestora. Printre semnele deficienței de colagen, specialiștii enumeră pielea lăsată, ridurile fine, căderea părului, fragilizarea unghiilor, dureri articulare sau rigiditate, piele foarte uscată, care crapă ușor.
Întăresc sistemul osos
Există patru tipuri principale de colagen. Tipul I se găsește în piele, tendoane, ligamente și oase. Tipul II există în cartilaj. Tipul III se află în mușchi, vase de sânge și organe, iar tipul IV la nivelul pielii. Suplimentele cu colagen sunt de obicei făcute din tipurile I și III, acestea fiind cele mai abundente în corpul uman. Și tipul II este folosit, în principal pentru articulații. Colagenul are un rol important în refacerea cartilajelor şi, totodată, creşte gradul de lubrifiere, prin menţinerea vâscozităţii lichidului sinovial, substanţă fluidă produsă în mod natural în cavităţile articulaţiilor, al cărei rol este să reducă fricţiunea dintre cartilajele articulare şi alte ţesuturi. Colagenul contribuie la atenuarea inflamaţiilor articulare, îndeosebi a celor cauzate de înaintarea în vârstă, şi are un rol esenţial în prevenirea unor afecţiuni precum artrita reumatoidă, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Pentru că reprezintă 90% din structura ligamentelor, ale tendoanelor, ale fasciilor şi ale articulaţiilor, colagenul poate sprijini regenerarea celulelor acestora şi reduce durerile şi rigiditatea asociate cu simptomele artritei. De asemenea, peptidele din colagen ajută la creşterea mobilităţii şi a flexibilităţii, precum şi la mineralizarea optimă a oaselor şi a dinţilor, respectiv la întărirea scheletului osos.
Moderația, cheia eficienței
Colagenul este secretat în mod natural la nivelul plămânilor şi al membranelor care îi protejează. Alături de elastină, contribuie la elasticitatea ţesuturilor din plămâni şi, implicit, la buna funcţionare a acestora. În scop terapeutic, se poate apela la suplimentarea colagenului pentru refacerea ţesuturilor şi a flexibilităţii plămânilor. Prezenţa colagenului în vasele de sânge are rolul de a le fortifica şi de a le repara, prin regenerare celulară. De asemenea, colagenul ajută la reglarea secreţiilor gastrice şi a acidului gastric secretat la nivelul stomacului, previne apariţia arsurilor gastrice, a ulcerelor şi a altor probleme gastrointestinale similare. În același timp, peptidele din colagen reţin apa în intestine, stimulând astfel mişcarea în interiorul tractului, ajutând și la regenerarea peretelui intestinal. Dat fiind faptul că suplimentele cu această proteină sunt considerate sigure, nu există, în principiu, o limită superioară pentru cât se poate lua pe zi, dar majoritatea experților recomandă între 15 și 30 de grame. De asemenea, la început este preferabil să se înceapă cu cantitatea cea mai mică, pentru a-i da organismului posibilitatea să se acomodeze. Potrivit specialiștilor, prea mult colagen poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonarea, și poate perturba echilibrul aminoacizilor din organism, generând dureri de cap și oboseală. Dacă se manifestă reacții adverse, se reduce doza sau se administrează suplimentul cu alimente. „Suplimentele cu colagen sunt incredibil de sigure. Sudiile clinice au arătat că sunt foarte bine tolerate. Ideea de prea mult colagen este smilară cu prea multă supă de oase sau prea multă pudră de proteine. Este bine să se păstreze limita, pentru că este posibilă și varianta prea mult din ceva bun. Ca în toate celelalte aspecte ale vieții, moderația este cheia eficienței”, detaliază Ashley Jordan Ferira, vicepreședinte Mindbodygreen.
Administrarea înainte sau după masă ajută la creșterea absorbției
Odată stabilită doza optimă, se ține cont de obiectivele administrării. De pildă, colagenul pentru articulații se poate lua înainte sau după exercițiile fizice, iar cel pentru piele înainte de culcare. Deși nu există un moment specific al zilei în care trebuie luat suplimentul cu colagen, administrarea înainte sau după masă poate ajuta la creșterea absorbției. De asemenea, proteina se poate administra împreună cu vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul, întărind astfel țesuturile conjunctive din jurul articulațiilor. În același timp, consumatorii de carne trebuie să știe că beneficiile diferă de ale suplimentelor din perspectiva aportului de colagen, întrucât substanța din carne nu este la fel de biodisponibilă ca varianta din comprimate. Există diferite moduri prin care se poate administra pulberea de colagen - se amestecă în apă sau în altă băutură, se pune în alimente (fulgi de ovăz, smoothie-uri, supe etc.) sau se ia ca atare. Indiferent de modalitatea aleasă, colagenul trebuie luat în mod regulat, astfel încât să furnizeze toate beneficiile cu care este creditat de specialiști.
Variante diverse, de la secară la peşte sălbatic
În prezent, industria suplimentelor oferă o gamă foarte variată de surse de colagen. De pildă, cel din secară poate îmbunătăți țesuturile conjunctive, mușchii, oasele, pielea, tendoanele și ligamentele. Peptidele de colagen susțin îmbunătățirea aspectului pielii, prin reducerea formării ridurilor și prevenirea uscăciunii. Colagenul hidrolizat la temperatură joasă este considerat ca având o biodisponibilitate crescută, iar alți producători propun variante obținute din bovine hrănite cu iarbă și crescute pe pășuni certificate. De asemenea, există opțiuni de suplimente care includ colagen de toate tipurile, obținute din pui, pește sălbatic și ouă, având în primplan cel mai bun profil de aminoacizi și cu rezultate pe direcția sănătății pielii, părului, unghiilor, articulațiilor și ligamentelor. În plus, ajută la producerea acestei proteine în organism.