de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Foarte multe persoane care ies la restaurant se simt copleșite de parcurgerea meniului și înregistrează ceea ce specialiștii numesc anxietate de meniu. Manifestându-se în principal la generațiile tinere, acest alai de simptome se întâlnește din ce în ce mai frecvent.
Stresul general și perfecționismul personal
Conform unei cercetări de piață efectuate de OnePoll, unu din trei americani manifestă așa-numita anxietate de meniu. Tinerii au o predispoziție mai mare de a avea acest tip de anxietate în timp ce comandă la restaurant, cu 41% dintre reprezentanții Generației Z și mileniali mărturisind că așteaptă ca alții să decidă înaintea lor. Concret, aceste persoane au dificultăți în a evalua ce să comande, cântărind îndelung gustul potențial, costul, timpul necesar pentru prepararea alimentelor, cât de dezordonată ar fi masa și impactul alimentelor asupra mediului. „Oamenii care se confruntă deja cu anxietate în general sunt mai predispuși să extindă acest tip de comportament și în ceea ce privește alegerea unui meniu. De asemenea, și perfecționiștii sunt predispuși să experimenteze anxietatea de meniu, care poate fi și un semn că nivelul general de stres al persoanei respective este crescut dacă și ceva simplu ca această decizie creează un sentiment de blocaj”, explică specialistul în sănătate mintală Natasha D’Arcangelo.
Efort mare și evident de a decide comanda
Deoarece anxietatea de acest tip nu este un diagnostic oficial de sănătate mintală, pe baza unor cercetări recente specialiștii au identificat câteva repere de comportament care s-ar putea constitui în semnale de alarmă. În primul rând, este vorba despre efortul mare și evident de a decide ce anume să fie comandat. Apoi intervin pe rând senzația că acel meniu este greșit, îngrijorarea că alții ar putea judeca persoana cu anxietate de meniu pentru ceea ce a comandat, presiunea de a alege la fel de rapid ca toți ceilalți de la masă, o importanță exagerată acordată felului de mâncare asupra căruia s-a hotărât. De asemenea, cercetarea a mai constatat că fenomenul anxietății de meniu se extinde rapid. Astfel, reprezentanții generațiilor mai tinere au început tot mai mult să-i lase pe alții să comande mai întâi, astfel încât să poată vedea ce primesc aceștia înainte să decidă, și consultă meniului online în avans (24% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 43 de ani fac permanent acest lucru).
„Încercați să căutați meniul înainte de a ajunge la restaurant. Acest lucru poate ajuta la diminuarea sentimentului de a fi copleșit de potențiale alegeri și tot procesul se poate simți mai ușor“ Natasha D’Arcangelo, specialist în sănătate mintală, Florida
Foarte mulţi tineri au mari dificultăţi în a evalua ce să comande la restaurant, indecişi în ceea ce priveşte gustul, timpul de preparare, aspectul mesei şi... preţul!
Percepţia unei noi experienţe
Alături de factorii menționați (gust, cost, timp, dezordine, impact ecologic), persoanele tinere care manifestă anxietate de meniu au tendința de a comanda produse vegetariene sau vegane, întrucât, pe de o parte, sunt mult mai conștiente decât generațiile anterioare de consumul energetic enorm și de cantitatea masivă de emisii pe care le generează industria alimentară, iar pe de altă parte consideră că dau un exemplu și vor fi mai bine văzute de cei cu care iau masa. Pentru atenuarea anxietății de meniu, experții recomandă o proiecție mentală de un an (dacă nu este ceva la care persoana să se gândească atunci, nu este cazul să se gândească prea mult nici când comandă), ideea că meniul nu îi pune viața în pericol și, de asemenea, că nicio decizie nu poate fi greșită, ci o experiență nouă.