Main menu

header

de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Ţigara electronică expune la cancer oral

Experții de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Florida au descoperit că folosirea țigărilor electronice creează reacții chimice în gură care pot distruge bacteriile bune, crescând în același timp germenii care provoacă boli ale gingiilor, carii și modificări celulare care pot duce la cancer. Potrivit specialiștilor americani, ingredientele de „vapat” interferează cel mai adesea cu echilibrul bacterian natural. Se estimează că aproximativ 20 de milioane de adulți fumează țigări electronice numai în SUA.

Adolescenţii îşi subestimează greutatea

Un studiu care a implicat peste 745.000 de adolescenți din 41 de țări din Europa și America de Nord a identificat o creștere a numărului de tineri care își subestimează greutatea corporală. Rezultatele publicate în revista Child and Adolescent Obesity demonstrează și o scădere vizibilă a numărului celor care își supraestimează greutatea. Echipa de experți internaționali care a efectuat cercetarea avertizează că aceste tendințe de schimbare în percepția greutății corporale ar putea reduce eficacitatea intervențiilor de sănătate publică ce vizează scăderea în greutate la tineri.

Încălzirea globală creşte riscul de afectare gravă a vederii

Vederea oamenilor tinde să scadă pe măsură ce anii trec, dar noile descoperiri ale unei echipe de la Universitatea din Toronto, Canada, relevă faptul că adulții în vârstă care trăiesc în climă mai caldă au un risc sporit de afectare gravă a vederii - cu procente între 14% și 44% mai mari decât cei care locuiesc în zone mai reci. „Odată cu schimbările climatice, ne așteptăm la o creștere a temperaturilor globale. Va fi important să se monitorizeze dacă prevalența tulburărilor de vedere în rândul adulților în vârstă crește în viitor”, explică specialistul Esme Fuller-Thomson.

Antrenamentele fizice agresive pot duce la accident vascular cerebral

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Allegheny Health Network, sistem de clinici din Pittsburgh, SUA, sugerează că milioane de americani se expun riscului de accident vascular cerebral prin antrenamentele fizice agresive, care pot disloca placa acumulată în arterele carotide din gât, prin creșterea tensiunii arteriale generată de efortul intens. Potrivit experților, factori de risc ca hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul sau obiceiuri nocive ca fumatul sau vapatul sunt indicatori ai unei probleme potențiale.