Main menu

header

954 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fie că este vorba de Bach sau de Beyoncé, muzica poate provoca o varietate de reacții în corpul și mintea umană. Mulți terapeuți folosesc acest concept pentru a ajuta pacienții să combată o serie de afecțiuni. Terapia cu sunet are un moment de expansiune, stimulată de un interes din ce în ce mai mare pentru sănătate și de rezultate certe în vindecare.

Instrumente terapeutice neinvazive

Asemenea masajului, care oferă vindecare prin atingere, sunetul este o formă de terapie senzorială folosită de secole. În New York, studiouri precum Maha Rose și Woom Center oferă sesiuni de vindecare audio. În Los Angeles, The Soundbath Center și LA Sound Healing generează suficient interes pentru a continua cu succes ședințele de terapie. În destinații de wellness, cum ar fi Four Seasons Resort Orlando și Miraval, din Tucson, această metodă este în creștere. Inclusiv pe YouTube, videoclipurile de acest fel au strâns milioane de vizionări. Ce este terapia cu sunet? Potrivit specialistului Nada Milosavljevic, fondator al Programului Integrativ de Sănătate de la Spitalul General din Massachusetts, SUA, această procedură include o gamă largă de tratamente, de la terapie prin muzică la băi cu sunet. În esență, sunetul și muzica sunt instrumente terapeutice neinvazive, simple și rentabile.

Îmbunătățire a memoriei, calmare a stresului

Băile sonore sunt una dintre cele mai comune forme de vindecare prin sunet. Potrivit terapeutului Sara Auster, autoare a cărții „Sound Bath: Meditate, Heal and Connect Through Listening” („Baia de sunet. Meditație, vindecare și conectare prin ascultare”), băile de sunet folosesc instrumente precum bolurile, pentru a iniția „o experiență profund captivantă pentru întregul corp”. De asemenea, domeniul include o procedură prin muzică. Aceasta folosește sunete ghidate de terapeut pentru a îmbunătăți memoria și a atenua stresul. Bătăile binaurale, o altă formă a acestei terapii, au la bază redarea a două tonuri separate în fiecare ureche, care sunt percepute de creier ca un singur ton. Alte forme de terapie sunt variațiuni pe aceeași temă a puterii vindecătoare a sunetului. „Dacă relaxarea este scopul, cele mai benefice sunete includ melodii profunde și lente, precum și melodii cu frecvențe mai joase”, spune Milosavljevic. Sunetele naturii, cum ar fi ploaia, reprezintă zgomot alb, care calmează sistemul nervos și ajută la atenuarea durerii fizice. Pe de altă parte, muzica optimistă, constantă, cu sunet pozitiv poate fi folosită pentru a crește energia și a spori concentrarea.

Atenuarea fibromialgiei, reducerea anxietății

Numeroase cercetări sprijină terapia sonoră pentru ameliorarea durerii atât fizice, cât și psihologice, explică Milosavljevic. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a constatat că meditația ajutată de bolurile tibetane a scăzut considerabil stresul și mânia. O altă cercetare a remarcat că stimularea sunetului de joasă frecvență a crescut semnificativ timpul în care participanții cu fibromialgie au putut să stea în picioare fără durere. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au sintetizat 30 de studii care susțin utilizarea bătăilor binaurale ca pe o modalitate de a reduce anxietatea. În același timp, analizând 400 de studii, oamenii de știință de la Universitatea McGill au asociat ascultarea muzicii cu o sănătate mintală și fizică îmbunătățită.

Prevenirea coșmarurilor, ameliorarea somnului

Coșmarurile pot fi prevenite folosind terapia sonoră, potrivit unei noi cercetări. Oamenii de știință din Elveția afirmă că scenariile terifiante din timpul somnului pot fi combătute redând celor care au vise urâte recurente un sunet legat de o experiență înălțătoare din timpul zilei. Experții au emis acest sunet printr-o bandă wireless în timp ce participanții dormeau, reducându-le frecvența coșmarurilor. „Există o relație între tipurile de emoții experimentate în vise și bunăstarea interioară. Cu această terapie am observat o scădere rapidă a coșmarurilor, iar visele au devenit mai pozitive din punct de vedere emoțional”, spune specialistul Lampros Perogamvros, de la Laboratorul de somn al Spitalului Universitar din Geneva.

„Terapia cu sunet vizează echilibrul interior și restaurarea emoțională“ (Derek Hofmann, director al Four Seasons Resort, Orlando, SUA)

Băile de sunet folosesc ca instrument bolurile pentru „o experienţă profund captivantă a întregului corp”

Boluri, gonguri, muzică ambientală

Sesiunile de terapie prin sunet variază. Mulți pacienți încep cu exerciții simple de respirație, care ajută la încetinirea ritmului minții și la mutarea concentrării către auz. Pentru băile de sunet și terapia vibrațională, participanții se așază într-o poziție confortabilă, cu o mască pentru ochi și ascultă sunetul ghidat de specialist. Alte experiențe sunt mai active și pot include yoga sau tai chi. Fiecare sesiune poate dura de la 20 de minute la două ore sau chiar mai mult. Instrumentele obișnuite de terapie cu sunet includ boluri tibetane, boluri de cristal, gonguri, diapazon, clopoței și voce. Sunetele pot fi, de asemenea, preînregistrate, cum ar fi muzica ambientală sau instrucțiunile ghidate. Instrumentul, tonul și frecvența potrivite variază în funcție de scopul sesiunii. „Terapia cu sunet se referă la cultivarea intenției și a receptivității la ascultător”, detaliază Auster.