de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Inflamația este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru organism - generează numeroase probleme de sănătate, afectează toate sistemele organismului și, cu cât este mai îndelungată, cu atât riscul de boli grave crește. Din fericire, procesele inflamatoare pot fi combătute cu ajutorul alimentației.
Pune în prim-plan fructele și legumele
Inflamația cronică vine însoțită de diferite boli, deopotrivă interne și externe, de la psoriazis la astm. Există dovezi științifice în sprijinul faptului că alegerile alimentare pot ajuta la gestionarea inflamațiilor. O dietă antiinflamatoare pune în prim-plan fructele și legumele, alimentele care conțin acizi grași Omega 3, cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase și condimentele. Fără să fie un regim specific, ci mai degrabă un stil de viață, alimentația care combate inflamațiile este mai confortabil de urmat decât alte diete stricte și este suficient ca o persoană să-și schimbe perspectiva asupra hrănirii pentru a trece lesne la alimentația care descurajează inflamația.
Scade suferințele artritei
În linii mari, dieta mediteraneană este un stil alimentar care combate cu succes inflamațiile - nu este de mirare că națiunile din sudul Europei înregistrează o longevitate remarcabilă și o bună stare de sănătate la vârste înaintate. Concret, multe alimente pe bază de plante sunt surse bune de antioxidanți. Dacă sunt consumate crude sau fierte, acestea combat stresul oxidativ și suferințele generate de artrită, arată datele Fundației pentru Artrită din SUA. În același timp, acizii grași Omega 3, care sunt prezenți în peștele gras, reduc nivelul de proteine inflamatorii din organism și protejează sistemul cardiovascular. Totodată, fibrele din fructe și legume ajută organismul să scape de toxine și metale grele, factori favorizanți ai inflamațiilor. O dietă antiinflamatoare poate servi și ca terapie complementară pentru multe afecțiuni care se agravează odată cu inflamația cronică - esofagita eozinofilică, boala Crohn, lupus. De asemenea, acest stil alimentar este ideal pentru ținerea sub control a manifestărilor sindromului metabolic, o serie de afecțiuni ce tind să apară împreună (diabetul de tip II, obezitatea, bolile cardiovasculare). În același timp, o dietă antiinflamatoare ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. În ansamblu, acest regim alimentar combină o varietate de alimente care sunt bogate în nutrienți, oferă un număr important de antioxidanți și conține grăsimi sănătoase.
Ingredientele proaspete, simple sunt cele mai bune pentru combaterea inflamațiilor, întrucât procesarea le poate diminua beneficiile nutriționale
Gamă largă de opţiuni alimentare
Alimentele care pot ajuta la gestionarea inflamației includ tonul și somonul, afinele, murele, căpșunile, cireșele, varza kale, spanacul, broccoli, fasolea, nucile, semințele, măslinele, uleiul de măsline, leguminoasele, ghimbirul, turmericul, lactatele cu probiotice și prebiotice, ceaiul. Pe de altă parte, trebuie evitate hrana procesată, alimentele cu adaos de zahăr sau sare, uleiurile nesănătoase, pâinea albă, pastele albe și multe produse de patiserie, cipsurile, biscuiții, fursecurile, bomboanele, înghețata, excesul de alcool. Potrivit specialiștilor, dată fiind gama largă de opțiuni, o dietă antiinflamatoare este un cumul cert de beneficii în condițiile în care nu presupune înfometare sau restrângerea severă a listei de alimente permise.