de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Delicioasele fructe-de-mare sunt mult mai mult decât delicatese pe care oceanele lumii le oferă oamenilor, sunt un adevărat tratament. Recent, oamenii de știință canadieni au descoperit că aceste crustacee şi moluşte ajută la protejarea sănătății celulelor din urechea internă.
Atenuează răspunsurile inflamatorii la zgomote puternice
O echipă de experți de la Universitatea din Guelph, Canada, a descoperit că prezența în dietă a fructelor-de-mare atenuează răspunsurile inflamatorii la zgomote puternice, substanțe chimice sau infec- ții care afectează urechea și pot genera pierderea acestui simț mai târziu în viață. Mai precis, Omega 3 din fructele-de-mare scade cu 16% riscul de dificultăți de auz și cu peste zece procente raportarea problemelor în a distinge ce se vorbește dacă există zgomote de fundal. Cum corpul uman are o capacitate limitată de a produce acești acizi grași, o sursă care îi conține din abundență, cum sunt fructele-de-mare, poate reprezenta o alternativă la suplimentele de sinteză. „Studiul nostru extinde constatările legate de beneficiile fructelor-de-mare, sugerând că acizii grași pe care îi conțin ajută la menținerea funcției auditive și la reducerea riscului de pierdere a auzului legată de vârstă”, punctează specialistul Michael McBurney, care a condus cercetarea.
Intensifică activitatea tiroidei
Fructele-de-mare cele mai cunoscute și apreciate sunt creveţii, homarii, crabii, langustele, racii, alături de scoici, midii, stridii, calamari şi caracatiţe. Gustul deosebit şi conţinutul de nutrienţi importanţi pentru buna funcţionare a creierului şi a sistemului circulator sunt motive întemeiate de a include fructele-de-mare în dietă. Concret, numeroase studii au relevat faptul că aceste delicatese conțin proteine, vitamina B12, iod, zinc, fier, potasiu şi seleniu. Datorită acestor nutrienţi, consumul de fructe-de-mare ajută la prevenirea osteoporozei şi intensifică activitatea tiroidei. De asemenea, specialiștii au pus în lumină faptul că fructele-de-mare aduc organismului compuși care joacă un rol esenţial în buna funcţionare a creierului, în combaterea anxietăţii şi depresiei, influențând pozitiv și sănătatea sistemului circulator, a inimii şi vaselor de sânge.
Națiunile în care se consumă frecvent fructe-de-mare înregistrează o incidență mai scăzută a cancerului
Nutrienţii din fructele-de-mare sprijină buna funcţionare a creierului şi a sistemului circulator
Susţin funcţiile reproductive
Mineralele din fructele-de-mare sunt renumite pentru proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, ajutând astfel organismul să combată bacterii, virusuri şi radicali liberi. În același timp, crabii conţin crom, mineral ce ajută la menţinerea unui nivel optim de glucoză în sânge, midiile au o concentraţie mare de proteine şi una scăzută în grăsimi, fiind o opţiune bună pentru pierderea kilogramelor în exces, stridiile sunt bogate în aminoacizi, favorizând susţinerea funcţiilor reproductive. La rândul său, calamarul este recomandat pentru că favorizează absorbţia fierului, fiind de folos în combaterea migrenelor.